Ik vind cricket niet alleen leuk… ik ben er dol op!

Reizen January 12, 2015

Eén van de grootste internationale sportevenementen maakt de volgende maanden zijn opwachting en waarschijnlijk was jou dat ontgaan. De geschatte 2,5 miljard cricketfans ter wereld daarentegen zitten al te popelen.

De op één na populairste sport ter wereld wordt op elk continent en in bijna elke voormalige kolonie van Groot-Brittannië beoefend (uitgezonderd in de landen waar ‘hockey’ een ijssport is). Tijdens de World Cup van dit jaar is thuisploeg Australië de gedoodverfde favoriet, hoewel niemand Zuid-Afrika, titelverdediger Indië of medeorganisator Nieuw-Zeeland uitsluit.

Wat je moet weten over cricket

Groeide je tijdens je jeugd niet op met cricket, dan lijkt het misschien een verwarrende en zelfs wat saaie sport, maar dat een derde van de wereldbevolking weg is van die sport wil toch wel iets zeggen, niet?

Het doel van het spel bestaat erin om ‘runs’ te scoren: een ‘bowler/werper’ gooit de bal naar de ‘batsman/slagman’ die met zijn ‘bat’ de bal probeert weg te slaan van de veldspelers zodat hij naar de andere kant van de ‘pitch’ kan rennen en een ‘run’ kan scoren. De slagman is ‘out’ als zijn slag onderschept wordt of als de werper de ‘bails’ (twee houtjes) van de ‘stumps/wicketpaaltjes’ (drie sticks in de grond achter de slagman) gooit, of als hij een bal tegenhoudt met zijn been om te voorkomen dat die de ‘wicketpaaltjes’ zou raken. Dat zijn de basisregels.

Er bestaan verschillende manieren om cricket te spelen, variërend van Twenty20 matches, die ongeveer drie uur duren tot testmatches die een aantal dagen duren. De World Cup van dit jaar is een ‘one day cricket/eendagswedstrijd’, waarschijnlijk de populairste format. Elke wedstrijd duurt een dag, lunch en theepauze in de namiddag inbegrepen.

Cricketcultuur

Als buitenstaander krijg je de indruk dat cricket één van de sportiefste sporten is die er bestaan. Tijdens een treinrit doorheen de meest traditionele streken van Engeland zou het wel eens kunnen dat je een cricketspel ziet op een grasveld in een vredig dorpje. Het lijkt wel een scène uit een andere eeuw.

Hoewel cricket zeker en vast één van de meest beschaafde sporten is, schrik je misschien toch wel van wat de spelers naar elkaar roepen. ‘Sledging’ (provocatie) is de manier om je tegenstanders van hun stuk te brengen zodat ze hun focus verliezen. Australiërs zijn erkende meesters in de kunst en hoe linker de beschuldigingen, hoe beter. De beste provocaties maken deel uit van de cricketfolklore.

Zo noemde de Pakistaan Javed Miandad de Australische legende Merv Hughes tijdens een testmatch in 1991 een “fat bus driver”. Hughes bowlde Miandad er kort daarna uit en toen hij hem voorbijliep zei hij met een lach op zijn gezicht “tickets please”.

Een andere legende uit het cricket is de Australiër David Boon die in 1989 tijdens een vlucht van Sydney naar Londen 52 blikjes bier achteroversloeg.

Maar vergeleken met andere sporten is de provocatie bij cricket nog relatief vriendelijk. Voormalig cricketspeler Rod Marsh zei: “We waren ons er steeds van bewust dat zinspelingen over vrouwen, vriendinnen, moeders, enz. verboten waren.”

Schandalen

De voorbije jaren ontstonden er enkele controverses over het spel, gaande van knoeien met de bal – een zijde van de lederen bal bewerken om zijn traject te beïnvloeden – tot het systematisch manipuleren van wedstrijden door schimmige wedkantoren.

Eén van de bekendste incidenten vond plaats in 1981 tijdens een wedstrijd tussen Australië en Nieuw-Zeeland. De laatste bal was toen bepalend voor de wedstrijd. Nieuw-Zeeland moest nog zes runs scoren en dat was enkel mogelijk door de bal over de grenslijn te slaan zonder dat hij de grond raakte. De Australische bowler rolde de bal langzaam over de grond waardoor het onmogelijk werd om nog zes runs te maken.

De eerste minister van Nieuw-Zeeland omschreef het als “het weerzinwekkendste incident dat ik me voor de geest kan halen in de geschiedenis van het cricket” en als “een echt laffe daad”.

Bij de meeste cricketschandalen zijn spelers betrokken die over teveel energie en vrije tijd beschikken en die op hun tournee té enthousiast met hun ‘middle stumps’ te werk gaan.

Legendarische spelers

Enkele van de grootste cricketspelers aller tijden zijn Muttiah Muralitharan (Sri Lanka), Sachin Tendulkar (Indië), Wasim Akram (Pakistan), Viv Richards (West-Indië), Ian Botham (Engeland) en Don Bradman (Australië).

Als je niet goed weet wie de beste cricketspeler is, kijk dan gewoon even in welk land je bent en kies de naam die met dat land overeenkomt. Let erop dat je geen Engelse speler noemt als je in Australië bent of een Pakistaanse in Indië, enz.

Cricketwoordenschat

Duck – uitgebowld worden zonder een enkele run.

Howzat? – eigenlijk betekent het “how’s that?”, wanneer spelers de scheidsrechter ervan proberen te overtuigen dat een slagman ‘out’ is.

Innings – slagbeurten van een speler of van het team.

“It’s just not cricket” – bij onsportieve of unfaire aangelegenheden (deze term wordt normaal gezien enkel bij andere sporten gebruikt).

LBW – Leg before Wicket, wanneer een slagman zijn been gebruikt zodat de bal de wicketpaaltjes niet kan raken.

Over – zes opeenvolgende ballen door één werper.

Stumps – de sticks die de slagman verdedigt. Tegenwoordig zitten er camera’s in.

Wicket – een reeks stumps en bails of de pitch of het uitgaan van een slagman.

World Cup: waar en wanneer?

De ICC Cricket World Cup vindt plaats tussen 14 februari en 29 maart 2015 op verschillende plaatsen in Australië en Nieuw-Zeeland. De finale zal doorgaan in Melbourne.

Voor wie moet je supporteren?

Hoewel het Afghaanse nationale team pas sinds 2001 actief is, hebben de spelers zich toch voor het toernooi van dit jaar gekwalificeerd. Winnen zullen ze waarschijnlijk niet, maar ze rekenen op een warm onthaal.

Heb je ooit cricket gespeeld? Of tijdens een vlucht 52 biertjes gedronken? Je kan je ervaringen delen bij de opmerkingen!

Image credits: John Turner (CC BY 2.0) Edd’s Images (CC BY 2.0) Pulkit Sinha (CC BY-SA 2.0)
By Océane Tache

What do you think?