Tien things to do in Berlijn voor minder dan €20

P1050143

Er is zeker iets in de lucht in Berlijn momenteel.

Misschien is het de frisse lucht die komt van de enorme parken en meren rondom het centrum.

Misschien is het de laatste wolken van wierook uit de legendarische kraakpanden als ze plaats maken  voor exclusieve appartementen.

Of misschien is het een golf van verandering als een van de grote oude steden van Europa zijn swagger herontdekt.

Berlijn is een geweldige plek om op dit moment te zijn en een uitstekende bestemming voor leerlingen van het Duits. Het is ook van aantrekkelijk waarde ten opzichte van ergens anders in de Duitstalige wereld. Dus hoeveel kun je doen met € 20 in de stad?

Mauerpark

P1050183

ESL’s Regional Manager Michel Jenal noemt de zondag Mauerpark markt in Prenzlauer Berg “de grootste en leukste vlooienmarkt in de stad”, met live bands, eten en een grote karaoke show in het lokale amfitheater. Toegang is gratis. (mauerparkmarkt.de)

Badeschiff

badeschiff-berlin

Foto: Mas_At

Badeschiff is een helder blauw zwembad gemaakt van een omgebouwd schip op de rivier de Spree. Toegang is €7 en er zijn concerten in de avond (arena-berlin.de). Met een rivier strand, een nachtclub en een groot live muziekpodium,  is dit the place to be wanneer de zon schijnt. De keerzijde van dit is dat Badeschiff zeer, zeer druk kan zijn op een mooie dag.

Als het drukke Badeschiff je zeeziek maakt, kan je naar een aantal andere plekken langs de oevers van de Spree, waar mini-strandjes, strandbars en nachtclubs die een schat aan entertainment brengen tot laat in de nacht.

Tentoonstellingen

Hippe tentoonstellingsruimten komen en gaan in een zodanige snelheid in Berlijn dat je klaar bent met het lezen van deze zin en drie nieuwe zullen worden geopend en twee oude worden omgebouwd tot appartementen. (galerien-berlin-mitte.de)

Ga ondergronds

Berliner-Unterwelten

foto: escpeapalumni

Een hele reeks tours nemen je mee naar de onderkant van de stad en verken je verborgen Tweede Wereldoorlog bunkers, Koude Oorlog relikwieën en ontsnapping tunnels onder de oude Berlijnse Muur. De trips kosten € 10. (berliner-unterwelten.de)

Ga dieper ondergronds

Als het gevoel van vochtige ramen je aan het dansen brengen op de dreunende geluid van een 808 beat tot lang na ontbijt tijd, wordt je echt verwend in Berlijn, Europa ‘s techno hoofdstad. Berghain (berghain.de) is het meest beroemd van alle nachtclubs van Berlijn, maar je opties zijn eindeloos.

Voor een meer eclectische mix, raadt onze regional manager Michel Renate (renate.cc) aan, een beetje sjofel bohemien appartement gebouw in Friedrichshain waar de toegang tussen € 5-8 kost.

Ervaar gastronomisch Berlijn

Bij Perlin, kan je verschillende wijnen proeven, eet een verscheidenheid aan eten, en aan het einde, betaal je wat je denkt dat goed is. Het heeft misschien niet gewerkt voor Radiohead, maar je kunt het proberen in Berlijn. (weinerei.com)

Foto automaten

photoautomat

Beleef een stuk van Berlijnse nostalgie bij een Photoautomat. Een aantal lokale inwoners zijn op missie om de oude zwart-wit foto stands te laten herbeleven en meer dan 10 zijn op dit moment verspreid over de stad, de kosten bedragen slechts € 2 per keer (photoautomat.de)

Ervaar het de post-apocalyptische  Spreepark

Rondleidingen door het verlaten pretpark bij Spreepark bieden een andere kijk op de stad. Neem je camera mee en kijk uit voor de zombies die zeker leven in de verlaten karretjes.* Tours € 15 per persoon (berliner-spreepark.de).

Huur een fiets en geniet van de kunst…

EastSideGallery

photo: ann-dabney

De grijze, imposante Berlijnse Muur is terug geclaimd door lokale kunstenaars en is veranderd in een kleurrijk monument voor de vrijheid. Huur een fiets €10 per dag en fiets langs de EastSideGallery (eastsidegallery-berlin.de).

…of huur een boot en bekijk de meren

Als je buiten het centrum gaat, zijn er meer dan 3,000 meren rond Brandenburg om van te genieten wanneer de zon aan het schijnen is. Je kunt een kano naar het water meenemen voor ongeveer €20 per kano per dag.

Currywurst

Currywurst

photo: daspaddy

Je eerste ervaring met de currywurst kan een sliertje van haar delicate geur in een biergarten op een warme avond zijn. Of misschien een gestolen blik als je loopt langs een tafel van de lokale bevolking met witte, rechthoekige platen van gesneden worst bedekt met mysterieuze roodbruine saus en fijne gouden poeder.

Geef toe aan de currywurst en geniet van de hemelse combinatie van curry en wurst … je weet dat je wilt. Berlijners consumeren in grote hoeveelheden.

Neem deel aan de ijs beweging

P1050122

De laatste twintig jaar is Berlijn echt verliefd geworden op ijs (Eis).

Elk jaar wanneer de zon begint te schijnen, komen ijskraampjes op als knoppen van de lente, levendig in kleuren, smaken en diversiteit.

Maar lokale inwoner Max Hammond adviseert een kleine research: “het probleem is dat ze allemaal er zo goed uit zien en lekker zijn, maar de kwaliteit van het ijs varieert enorm. Mijn tip is Hokey Pokey aan Stargarder Straße 73, Prenzlauer Berg (zie kaart)…maar er is geen probleem met het proberen van een breed scala van Eis plekken!”

Dat zijn geen 10 maar 12 things to do in en rondom Berlijn voor minder dan €20. In zo’n jonge en opwindende stad, zal je zeker meer dingen vinden om te doen. Of je kunt het personeel van ESL Berlijn vragen tijdens een Duitse cursus in Berlijn!

*er zijn nooit zombies gespot bij Spreepark, maar ze moeten toch ergens daar zijn, toch?

Met dank aan Berlijn bewoners Michel Jenal en Max Hammond.