10 dingen die je in Dublin kan doen voor minder dan €20

Er zijn een paar plaatsen op aarde met de energie en enthousiasme van Dublin in vol ornaat. De hoofdstad van de Republiek van Ierland is een bijenkorf van activiteit…maar nooit te druk om een stap achteruit te nemen en een adempauze te nemen.

Met dit in ons achterhoofd, vroegen wij onze vrienden van iStudy International Dublin voor wat lokale, inside tips voor het genieten van Dublin met een budget. Dit is wat zij zeiden:

Guinness en oesters

oysters

Photo: Masaaki Komori

Neem een pint Guinness en verse oesters voor €15 in Davy Byrnes pub, Duke Street. Dublin is bekend om zijn pubs en heeft vele fantastische plekken maar deze is voornamelijk beroemd aangezien hij genoemd is in het boek Ulysses van James Joyce. In het boek is Leopold Bloom op een reis en bezoekt de pub en bestelt een gorgonzola & mosterd sandwich met een glas bordeaux, dat ook te vinden is op menu van vandaag de dag. (davybyrnes.com)

Bewley’s  Lunchtime Theatre

Bewley’s Café is een Dublins symbool dat is geopend in 1927, en hoewel het niet in handen is van de oorspronkelijke familie, is het nog steeds een belangrijk deel van de culturele geschiedenis van de stad.  Het is in vele liedjes, toneelstukken en zelfs in  James Joyce’sDubliners genoemd.

Er is een intiem en stijlvol theater, weggestopt op de tweede verdieping en er is geen betere manier om te genieten van het werk van enkele theatrale talenten van Ierland, van dichtbij en persoonlijk bij één van de lunchtijd optredens. Deuren zijn vanaf 12.50 uur open. Het optreden is gratis en de lunch kost ongeveer €8-€12. (bewleyscafetheatre.com)

The Jeanie Johnson

Na je buik volgegeten te hebben bij Bewley’s, zal een trip naar the Jeanie Johnson (gestationeerd bij Custom House Quay) je waarschijnlijk een klein beetje schuldig laten voelen. Deze werkende replica van Dublins meest beroemde hongersnood schip van Dublin: de boten die slachtoffers van de aardappel hongersnood meenamen naar het buitenland voor een beter leven. Het is zorgvuldig gerestaureerd en er is binnen een fascinerend museum. Je kunt de bronzen hongersnood standbeelden op de promenade zien. Toegang voor studenten bedraagt € 7.50. (jeaniejohnston.ie)

Huur een fiets in the Phoenix Park voor €5

Op 707 hectare, is the Phoenix Park één van de grootste afgesloten recreatieve ruimtes binnen elke Europese hoofdstad. Het werd opgericht in 1662 door illustere onderkoning James Butler, hertog van Ormond, namens King Charles II. Ongeveer 30% van the Phoenix Park is bedekt door bomen, die voornamelijk loofbomen zijn zoals  als eik, es, linde, beuk, esdoorn en kastanje.

Een kudde van damherten heeft geleefd in het park sinds de 1660’s toen ze werden geïntroduceerd door de hertog van Ormond en meer dan 400 van hen kunnen vandaag de dag worden bekeken. The Park is tevens het huis van de Ierse President, Dublin Zoo en Farmleigh – een prachtig huis en tuinen. Toegang is €12.50. (phoenixparkbikehire.com)

Pak een arthouse film en daarna op naar the Cobblestone

cobblestone

Photo: William Murphy

Pak een art-house film in the Lighthouse Cinema, Smithfield voor €7.50. Deze luxe bioscoop is ook uniek omdat je een biertje of glas wijn kan kopen voor ongeveer €5 en het mee kan nemen naar de film. Naar aanleiding van de film, wil je misschien naar de aangrenzende Cobblestone pub, waar je kunt luisteren naar live Ierse muziek (gratis) en een heerlijk pint Guinness  (€ 4.80) kunt drinken.

(lighthousecinema.iecobblestonepub.ie)

Skywalk Tour bij Croke Park

Ben je dapper genoeg om Croke Park Skywalk Tour te proberen? Croke Park is het nieuwe nationale sportstadion Met deze tour heb je de mogelijkheid om 600 meter te lopen op het dak van het stadion en te genieten van een spectaculair uitzicht over  Dublin van 44 meter boven het veld. Er zijn vijf uitzicht platforms van de stad en op elk platform kan je luisteren naar audio commentaar van de verschillende bezienswaardigheden die je kunt zien. De tour kost €20 voor studenten. (skylinecrokepark.ie)

Ardgillan Castle

Ardgillan-Castle

Photo: Dirk Heitepriem

Ondanks dat het een beetje uit het centrum is, is Ardgillan Castle de 30 minuten bus- of treinreis de moeite zeker waard. Op 194 hectare glooiend landschap en op een steenworp afstand van het strand, is dit landhuis een adem van frisse lucht op een zonnige middag. The Dean of Clonfert heeft Ardigillan in 1738 gebouwd, inclusief de sierlijke bibliotheek met een geheime deur! Toegang is slechts €5.00. (ardgillanskerries.com)

Veel meer Guinness!

guinness

Photo: Corey Harmon

Geen reis naar Dublin is compleet zonder het verkennen van de oorsprong van zijn beroemde bier.

The Guinness Storehouse is de nummer één attractie van Ierland. Dit historische gebouw staat centraal in Dublins en Ierlands erfgoed, en is voortdurend bijgewerkt om een mix van fascinerende industriële traditie te mixen met een moderne twist.
De zeven verdiepingen brengen het rijke erfgoed van het zwarte spul tot leven. De tour kost €13 en is inclusief een pint Guinness. (guinness-storehouse.com)

Shirley Temple Bar

Zin in een alternatief avondje uit op zondag? Ga de hilarische drag show zien en speel bingo met Ierlands meest beroemde drag queen Shirley Temple Bar, in The George aan George’s Street. Deze show is erg leuk en een grote menigte is aanwezig (hetero, homo, bi – het maakt niet uit).

Zorg dat je voor 21.00 uur aanwezig bent om bingo te spelen en 22.00 uur voor de show. Toegang is gratis voor 22.00 uur, daarna €5. Drankjes kosten €5-€6. (thegeorge.ie)

Verken Georgiaans Dublin als een Georgiaan

Dublin-Doors

Photo: Mikel Ortega

Neem een 30-minuten tour durende tour met paard en wagen rond Georgiaans Dublin, bezoek mooie pleinen en multi-gekleurde Georgiaanse (architectuur) deuren. Leer meer over de beroemde schrijvers en dichters, zoals Oscar de Wilde, die ooit leefden in dit gebied. Zie de oude grachten die gebruikt werken om goederen te vervoeren van en naar Dublin. Kleed je warm aan als het een winterse dag is! Verzamel een groep van 4 personen en betaal €10 per persoon.

Geen website, loop gewoon naar de top van Grafton Street en je ziet de paarden en wagens. Praat met de jonge mannen die daar zijn en zij zullen jou helpen. Deze paard en wagen chauffeurs zijn echte lokale jongens en sommige hebben een sterk accent, luister voorzichtig hiernaar en je zult het oppikken. Je kunt ook proberen om te onderhandelen voor een goedkopere prijs… dat is een deel van de pret!

Dus daar ga je… 10 fantastische dingen om te zien, te doen,  te  rijden, te  eten en te drinken in Dublin voor minder dan €20.