Taalvaardigheden zijn NIET alles…

Carrière April 16, 2014

Een taal leren in volledige onderdompeling is de snelste manier om de taal vloeiend te leren spreken. Maar taalcompetenties zijn niet het enige dat je meedraagt van studeren in het buitenland; een hele variëteit van abstracte vaardigheden maakt evengoed deel uit van het pakketje voordelen.

Op je cv kan je uitpakken met die zachte vaardigheden (soft skills), alhoewel ze natuurlijk moeilijk te bewijzen zijn. Iedereen is immers een “hardwerkende teamspeler”. Maar toch worden die vaardigheden door werkgevers sterk gewaardeerd. In een sollicitatiegesprek zorgen ze ervoor dat je opvalt tussen de kandidaten.

Ze zijn ook essentiële levensvaardigheden die je leven op een onverwachte manier positief beïnvloeden.

Wat zijn soft skills?

Flexibiliteitprobleemoplossend denken en werken in teamverband zijn voorbeelden van zachte vaardigheden. Communicatieve vaardigheden, en vooral luisterbereidheid enconstructieve feedback aanvaarden, zijn de meest gewaardeerde soft skills, want ze bewijzen dat je bereid bent om te leren.

Vele vaardigheden groeien met het zelfvertrouwen en, anderzijds, je zelfvertrouwen groeit dankzij die vaardigheden. Zelfvertrouwen zorgt voor succes, succes zorgt voor zelfvertrouwen.

handshake

Ondernemingen betalen veel geld om de soft skills van hun werknemers te ontwikkelen. Wanneer je in een interview kan bewijzen dat jij die vaardigheden zelfstandig verworven hebt, levert dat een belangrijk voordeel op. En wat meer is, die eigenschappen zijn een deel geworden van wie je bent. Je moet ze dus niet eens extra in de verf zetten, ze vallen zo wel op.

Wat is het verband met een taalstudiereis?

Gaëlle Duriaux studeerde drie maanden Engels in Londen. Zij beschrijft het als “een levenservaring waardoor je de taal leert, wat ook het voornaamste doel is, maar waardoor je ook zelfstandiger wordt en je eigen leven in handen neemt.”

De vaardigheden die je in de klas nodig hebt, zoals teamwork en presentaties geven, kan je zo gebruiken in je professionele leven. Spreken voor een klas, vooral in een vreemde taal, vraagt moed en durf om je angsten te overwinnen. Je gelooft het misschien niet, maar zelfs de meest ervaren sporthelden, acteurs en sprekers zijn nerveus. Het verschil is dat zij door ervaring geleerd hebben hun angsten te overwinnen.

De technieken die je gebruikt bij een taalstudie kan je ook toepassen in het hoger onderwijs. Denk aan geheugensteuntjes zoals mnemotechnische hulpmiddelen of de voorbereiding van een presentatie.

Je avonturen buiten het klaslokaal zullen je flexibiliteit ook ten goede komen. Sommige dingen lopen anders in vreemde landen: op sommige plaatsen zal de bus stipt op tijd komen, in andere misschien een uur te laat, in nog andere komt ze misschien helemaal niet… en toch gaat het leven verder. Leven in een ander land opent perspectieven voor uitdagingen op het werk.

Jeanne studeerde 24 weken Engels in San Francisco. Ze zegt “ik had stereotiepe beelden van sommige culturen, maar door deze ervaring zijn die volledig verdwenen… Ik ben veel minder verlegen dan vroeger omdat ik moest spreken en meer uitging. Ik ben ook veel zelfstandiger geworden.”

Je ontwikkelt soft skills door uit je comfortzone te komen, jezelf uit te dagen om nieuwe dingen te proberen en, heel belangrijk, door nieuwe mensen te ontmoeten.

Het culturele aspect

De mensen die je zal tegenkomen op je taalreis komen van overal, niet alleen uit je gastland. Ze hebben verschillende achtergronden en levenservaringen, andere culturele verwachtingen en tradities. Met die mensen zal je alle dagen samenwerken in de klas, en communiceren met hen doe je in een vreemde taal.

socialising-in-Italy

Het is niet ongewoon dat je in de klas samenzit met studenten van verschillende continenten. Fabio Quintero studeerde 22 weken Engels in Auckland. Hij verwoordt het zo: “Het interessantste is dat je de kans hebt om mensen uit verschillende culturen te ontmoeten; hen leren kennen en met hen optrekken is echt cool… Bovendien kan je ongekende dingen doen waarvan je dacht dat je ze nooit zou doen. Je krijgt een andere kijk op vreemde landen”.

In onze geglobaliseerde wereld van vandaag is wederzijds begrip tussen de culturen enorm belangrijk. Hoe langer je in het buitenland verblijft, hoe flexibeler en internationaler je wordt.

Manon Subilia studeerde 10 weken Engels in Fort Lauderdale. Ze vertelt: “we waren een perfect team en we hielpen elkaar om ons doel te bereiken… natuurlijk bezoek je ook het land en leer je de cultuur kennen, maar het zijn je nieuwe vrienden die je een andere kijk op het leven geven.”

We beweren niet dat een taal leren in het buitenland je leven zal veranderen, maar het kan wel. En die veranderingen maken je zelfzekerder, gelukkiger en beter inzetbaar voor een job.

Studeerde je in het buitenland en ben je daardoor veranderd? Je kan je ervaringen delen bij de commentaren.

Image credits: : The Handshake door torbakhopper via CC, Socialising in Italy © Alex Hammond
By Alex Hammond

What do you think?