Zijn het de teams of juist de wedstrijden? Misschien is het de passie van de fans? Het is moeilijk te zeggen wat een stadion nu juist zo legendarisch maakt, maar één ding staat vast: er zijn een aantal stadions waar je bij binnenkomst gegarandeerd kippenvel krijgt.
Als muren konden praten, dan hadden de muren van deze stadions zeker een verhaal te vertellen.
Estádio do Maracanã, Rio, Brazilië
In het nationale voetbalstadion van Brazilië zijn de laatste jaren heel wat mooie voetbalwedstrijden gespeeld, maar het stadion zal altijd geassocieerd blijven met de Maracanazoin 1950 toen 200.000 mensen zagen hoe Brazilië in de WK-finale verloor van Uruguay. Na het laatste fluitsignaal pleegde een bedroefde toeschouwer zelfmoord en drie anderen overleden aan een hartaanval. Om over deze shock heen te komen, veranderde het Braziliaanse voetbalteam hun outfits naar het nu zo bekende geelgroene T-shirt. Veel Brazilianen hopen dat de geschiedenis zich dit jaar niet zal herhalen, al hoewel veel andere teams het Braziliaanse team graag nogmaals ten onder zien gaan.
Geopend in: 1950
Capaciteit: 78.838
Giuseppe Meazza (San Siro), Milaan, Italië
Het San Siro stadion was oorspronkelijk gebouwd voor AC Milaan volgens het Engelse stadionmodel bestaande uit vier tribunes en geen omringende atletiekbaan. Helaas voor deRossoneri werden ze in de openingswedstrijd met 6-3 ingemaakt door de lokale rivaalInternazionale. Sinds 1947 wordt het stadion door de beide lokale teams gedeeld en heeft het o.a. drie EK-finales (1965, 1970 en 2001) en een aantal wedstrijden voor het WK van 1990 georganiseerd.
Geopend in: 1926
Capaciteit: 81.277
Anfield, Liverpool, Engeland
“Ik zat daar te kijken naar de fans van Liverpool en kreeg rillingen over mijn hele lichaam. Een menigte van 40.000 mensen die als één geheel achter hun team stond” – de woorden van Johan Cruyff na het zien van een wedstrijd van Liverpool in het Anfield stadion. De ‘Koptribune’ (vernoemd naar de veldslag tijdens de Boerenoorlog waarbij veel lokale mensen zijn gestorven) vormt het hart van het stadion (een stadion dat naar verluidt het luidruchtigste stadion van de Premier League is). Geruchten gaan dat er plannen zijn om het oude stadion te renoveren, maar deze discussie is al jarenlang aan de gang.
Geopend in: 1884
Capaciteit: 45.276
Old Trafford, Manchester, Engeland
Het “Theater van Dromen” wordt misschien door de tegenstanders van Manchester United niet langer beschouwd als het “Theater van Nachtmerries” nu Sir Alex Ferguson met pensioen is, maar Old Trafford blijft één van de mooiste stadions van Engeland (Fergie is echter nog steeds aanwezig in de vorm van een standbeeld dat zijn naam draagt en buiten het stadion staat). Naast de thuiswedstrijden van Manchester United heeft Old Trafford ook verschillende wedstrijden georganiseerd tijdens het WK van 1966 en het EK van 1996 alsook de Champions League finale van 2003 (een spannende 0-0 tussen Juventus en AC Milaan).
Geopend in: 1910
Capaciteit: 75.731
Wembley, Londen, Engeland
Ongeveer 10 jaar geleden ontstond er veel verzet in Engeland toen de plannen bekend werden gemaakt om het Wembley stadion te verbouwen (de verbouwing zou namelijk rond de £800.000.000 gaan kosten). Vandaag de dag zal je niemand meer horen praten over het totale kostenplaatje van de verbouwing, want iedereen is het erover eens dat het vernieuwde stadion een nationaal icoon is geworden. Terwijl het dak van het stadion werd verlaagd, vonden de aannemers de overblijfselen terug van een poging om de Eiffeltoren in het noorden van Londen na te bouwen. Toen dit project mislukte, werd de plek gebruikt om een nieuw stadion te bouwen. Het oude stadion organiseerde de WK-finale van 1966 – tot nu toe de enigste belangrijke internationale prijs die Engeland ooit heeft gewonnen – en de EK-finale van 1996, terwijl in het nieuwe stadion reeds twee Champions League finales zijn gespeeld. Het Wembley stadion wordt gezien als dé thuishaven van het internationale voetbal en beschikt over de meeste toiletten dan enig ander bouwwerk op aarde.
Geopend in: 1923 (heropend in 2007)
Capaciteit: 90.000
Camp Nou, Barcelona, Spanje
Het grootste stadion van Europa had op zijn hoogtepunt, ten tijden van het WK van 1982, een capaciteit van 120.000 toeschouwers. Op dit moment is er in het stadion nog plaats voor zo’n 100.000 toeschouwers. Voetbalwedstrijden in Spanje beginnen soms pas om 22:00 uur en eindigen dan pas na middernacht. Het wordt echter wel aangeraden om vooraf voor de zekerheid nog eens de speeldatum en –tijd te controleren, omdat er af en toe willekeurige data en tijden uit de computer van de Spaanse Eredivisie (La Liga) komen rollen. Als je geen kaartje kunt bemachtigen voor één van de belangrijke wedstrijden, kun je altijd een kijkje nemen opwww.fcbarcelona.cat waar de clubkaarthouders van Barcelona hun extra kaarten een aantal dagen voor de wedstrijd proberen te verkopen. Kaartjes voor de wedstrijd der wedstrijden “El Clásico” zijn zeer gewild en dienen tijdig besteld te worden.
Geopend in: 1957
Capaciteit: 99.354
Santiago Bernabéu, Madrid, Spanje
Het thuisstadion van Real Madrid is een luidruchtige heksenketel waar een aantal van de beste voetballers ter wereld het gras hebben betreden. Alfredo Di Stéfano, Ferenc Puskas, Luís Figo en Zinedine Zidane hebben de basis gelegd voor het huidige moderne team dat o.a. bestaat uit Gareth Bale en Christiano Ronaldo. Het stadion heeft vier EK-finales georganiseerd, alsook de WK-finale van 1982 die door Italië werd gewonnen tegen West-Duitsland. Na langdurige problemen met duiven die zich in het stadium nestelden en het gras ruïneerden, kwamen Los Blancos met een team vol hongerige haviken. Probleem opgelost!
Geopend in: 1947
Capaciteit: 85.454
Estadio Azteca, Mexico Stad, Mexico
Het eerste stadion dat twee WK-finales organiseerde (1970 en 1986 – beide klassiekers) was hetzelfde stadion waarin 115.000 toeschouwers de legendarische “hand van god” van Diego Maradona en “de goal van de eeuw” tegen Engeland zagen. Het grootste toegewijde voetbalstadion ter wereld is de plek waar zowel Pele als Maradona de beker omhoog hielden. Nergens anders ter wereld vindt men pure voetbalmagie als in het Azteca stadion.
Geopend in: 1966
Capaciteit: 105.064
Estadio Alberto J. Armando (La Bombonera), Buenos Aires, Argentinië
La Bombonera, gelegen in de havenwijk La Boca in Buenos Aires, is het thuisstadion van Boca Juniors, één van de meest succesvolle en iconische voetbalclubs van Latijns-Amerika. Het stadion staat bekend om zijn ongebruikelijke vorm bestaande uit drie tribunes en een wand van VIP-boxen. De sfeer tijdens “El Superclásico” (de wedstrijd tussen Boca Juniors en de lokale rivaal River Plate) is één van de meest intense sportbelevenissen op aarde waarbij de fans van Boca de grond letterlijk doen trillen.
Geopend in: 1940
Capaciteit: 49.000
Allianz Arena, München, Duitsland
https://www.youtube.com/watch?v=NNh-Rjl-xi0
Het stadion van Bayern München, het jongste stadion op deze lijst (naast het nieuwe Wembley stadium), is een technisch wonder. De buitenkant van het stadion is bedekt met panelen die van kleur kunnen veranderen naar gelang het evenement dat binnenin plaatsvindt. Wanneer Bayern thuisspeelt, kleurt het stadion rood. De lokale politie geeft echter de voorkeur aan eenvoudige kleurpatronen omdat het stadion vanaf de snelweg gezien kan worden en complexe kleurpatronen hebben al eerder geleid tot verschillende auto-ongelukken. De bekendste wedstrijd die plaatsvond in het stadion is zonder enige twijfel de Champions League finale van 2012 toen Bayern, na 120 minuten gedomineerd te hebben, verloor tegen Chelsea na het nemen van penalty’s.
Geopend in: 2005
Capaciteit: 71.437
What do you think?