De uitdagingen van Zuid-Afrika

Reizen October 29, 2012

Bij ESL begonnen wij in 2008 met een groot duurzaam ontwikkelingsprogramma. Vanaf toen, hebben wij altijd rekening gehouden met duurzaamheid bij het maken van zakelijke beslissingen en ons bedrijf is niet alleen maar uitgegroeid tot een groener en meer sociaal bewust bedrijf, maar ook tot een meer efficiënter bedrijf. Deel van onze verantwoordelijkheid als leider in de industrie is het stimuleren van handelingen die optimaal zijn voor het klimaat. Deze zijn vaak anders dan onze eigen handelingen.

Ons instrument voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is ontwikkeld om partnerscholen te stimuleren na te denken over duurzaamheid en om hun eigen strategieën te ontwikkelen.  Naast het aanmoedigen van optimale handelingen geeft het ons ook de kans om te zien welke uitdagingen onze partnerscholen tegenkomen rond de wereld, en om goed werk in de aandacht te brengen. Een aantal van onze partnerscholen in Zuid Afrika maken grote stappen in de goede richting. Daarnaast bieden ze  aan de ESL studenten de kans om mee te doen en zo een verschil te maken.

200207232-001-2

Een mix van uiteenlopende natuur, warm weer en een goede prijs maken Zuid-Afrika een populaire bestemming voor een Engelse taalcursus en onze zorgvuldig  geselecteerde partnerscholen hebben altijd een lange weg afgelegd voor het zorgen van de studenten. In de laatste paar jaren zijn ze ook begonnen met het aanpakken van de uitdagingen van duurzame ontwikkeling, waarvan sommige uniek zijn voor Zuid- Afrika en waarvan sommige universeel zijn.

Chris Roberts, Centre Director van EC Kaapstad, zegt dat “het niet presteren op het gebied van sociaaleconomische ontwikkeling, met name op het gebied van onderwijs en armoede” een grote uitdaging is in Zuid-Afrika, en dat particuliere bedrijven zich steeds meer moeten bezighouden met plaatsen waar officiële ontwikkelingshulp onvoldoende of helemaal niet aanwezig is. Voor EC, heeft dit geleid tot betrokkenheid bij Barcelona House Weeshuis in de verarmde township Gugulethu, buiten Kaapstad. “De meerderheid van de 22 kinderen die verblijven in het weeshuis zijn besmet met HIV+ en hun ouders zijn overleden aan de gevolgen van HIV/AIDS… hoewel de huidige regering is gestart met de woningbouw voor mensen die leven in dit gebied, zal het letterlijk tientalen jaren duren om deze enorme achterstand tegen te gaan.”

Het personeel van EC Kaapstad bezocht het weeshuis op 14 april van dit jaar om te beginnen met het werken aan een moestuin die nu regelmatig voedsel verstrekt aan kinderen die er wonen. EC zorg nu voor dagelijkse benodigdheden zoals voedsel, kleding en beddengoed, aan het einde van september van dit jaar zal de school boeken en computers leveren om zo een kleine bibliotheek voor de kinderen te creëren.

186254202-2

Chris vervolgt: “Het is zeer de moeite waard voor ons om te zien dat de tijd en moeite die wij in het weeshuis hebben gestoken zijn vruchten afwerpt. EC leraren en personeel bezoeken het weeshuis elke tweede zaterdag om hun kennis te delen, te helpen in de tuin, te voetballen met de kinderen, maar vooral om hun tijd te besteden aan de minder bedeelden. Als er iets is wat ik heb gezien de afgelopen paar maanden is hoe deze kinderen zich verheugen op het bezoek van EC studenten en personeel en uiteindelijk een gevoel van hoop voor de jongeren creëren.”

Het supporten van het Barcelona weeshuis is slechts één project. Door een initiatief gestart door EC’s CEO Mike Xuereb, biedt de school een tweekamer appartement aan voor Andiswa Moni, één van de lokale schoonmaakpersoneelsleden die eerder met haar kinderen geleefd heeft in een “hut”. De school betaalt de huur van het appartement voor 18 maanden totdat Andiswa in aanmerking komt voor goedkope huisvesting die ze zich kan veroorloven.

EC helft ook een basisschool met de nazorg van de kinderen, bijvoorbeeld door hen te  helpen met hun Engelse huiswerk en om hun Engelse vaardigheden te ontwikkelen.

Shaun Fitzhenry van LAL Kaapstad gaat dieper in op de rol van de Zuid-Afrikaanse bedrijven in de ontwikkeling van het land: ”Elke Zuid-Afrikaanse die zich kan veroorloven om betrokken te zijn (in sociale ontwikkelingsprojecten) zou hieraan moeten meewerken.

99070282-2

LAL Kaapstad heeft samengewerkt met een organisatie die peuterschool centra bouwt in de townships, het sturen van hun onderhoudsploeg, het verstrekken van de materialen en ervoor zorgen dat de centra worden gehandhaafd. Dit geeft het soort support dat niet altijd wordt aangeboden door officiële instanties in Zuid-Afrika. Maar het vinden van de juiste projecten om betrokken te raken bij dingen kan ook een uitdaging zijn en de school moest actief zoeken naar “projecten die functioneel en duurzaam zijn… deze zijn niet perse erg bekend, maar ze moeten wel goed worden uitgevoerd.” Tijdens hun onderzoek, vond LAL bepaalde goede doelen die niet leveren wat ze beloven of werden slecht beheerd, dus ze waren blij om eindelijk een project te vinden waar ze een tastbaar lange-termijn verschil konden maken.

Tijdens hun rustige seizoen, geeft LAL gratis Engelse cursussen aan personeel, van wie sommige uit het platteland in de Oostkaap komen waar Engels zelden wordt gehoord.  In staat zijn om te begrijpen en te spreken in Engels is een grote stap op iemands carrière lader en is weer een tekortkoming van de overheidsvoorzieningen in Zuid-Afrika.
Er zijn plannen om op de school de verscheidenheid van cursussen aangeboden door het personeel te verhogen, om zo ook financieel beheer en computerkennis mee te nemen.

Ecologische ontwikkeling

In een ontwikkelingsland als Zuid-Afrika zijn humanitaire en sociale duurzaamheid opvallender dan de milieuproblematiek, maar onze partnerscholen zijn ook actief bezig om hun milieu impact te verbeteren. Vaak, kunnen positieve duurzame acties ook kostenbesparing meebrengen in een land, waar de energiekosten de laatste vier jaar zijn verdubbeld.

Shaun van LAL stipt een aantal positieve stappen die LAL heeft genomen aan, waaronder de introductie van zone-water verwarming in de onlangs gerenoveerde studentenhuisvesting van de school, samen met de introductie van laag verbruik van water systemen met inbegrip van toiletten en douchekoppen. Waterbesparing is een belangrijk probleem in Afrika en “Zuid-Afrika is in principe op maximale capaciteit met zijn waterbronnen… mensen moeten meer bewust worden van waterverspilling en we zijn op zoek naar de beste manier om gebruik te maken van onze watervoorraden.” Dat is de reden waarom de school gestopt was om haar verharde terreinen dagelijks schoon te maken met water. “We doen wat we kunnen, maar we proberen nog veel meer te doen… veel Zuid-Afrikanen hebben al jaren geen toegang tot water en kregen weinig milieu educatie van de staat.”

180460041-2

Voorziening voor recycling in Zuid-Afrika is een lange weg achter de West-Europese standaarden, maar zowel LAL als EC recyclen diverse materialen, waaronder papier, batterijen en printcartridges. Een manier hoe LAL papier bespaart is door het gebruik van cursusboeken in plaats van gekopieerde hand-outs voor de lessen en regelmatig de leraren herinnert dat goed onderwijs is gebaseerd op goede communicatie en methodologie, in tegenstelling tot eindeloze stukken papier. “De uitdaging is ervoor zorgen dat mensen begrijpen dat door per dag één pagina minder af te drukken, ze al  zorgen voor een positief effect”, zegt Shaun.

Wat kan je doen om een verschil te maken?

We bieden een ruime keuze aan vrijwilligersprogramma, waar je Engels in Zuid-Afrika kunt leren en breng je taalvaardigheden in de praktijk door iets terug te geven aan de lokale gemeenschap. Onze vrijwilligersprogramma wordt gehouden in samenwerking met EC en bestaat uit een minimum van 4 weken taalcursus gevolgd door maximaal 6 maanden vrijwilligerswerk bij een lokaal project, zoals het weeshuis wat door Chris in de aangestipt was. Samengevat, wat voor cursus je ook boekt bij onze partnerscholen in Zuid-Afrika, zorg ervoor dat je vraagt naar de lokale projecten waarin je wenst deel te nemen.

Bekijk hier meer informatie over de vrijwilligersprogramma’s.

By Alex Hammond

What do you think?