Door de recente uitbraak van het nieuwe COVID-19 moeten velen van ons thuis blijven en hun dagelijkse werk binnen vier muren doen. Weet je nog dat jij dacht aan werken vanuit huis als het mooiste wat bestaat, en dat je enorm verlangde naar het moment, dat je zo uit je bed zou kunnen rollen om met je pyjama nog aan lekker aan de slag te gaan? Nou, nu is het dus zo ver en wij willen, dat jij hier alles uit haalt, wat er in zit!
Het is waar dat we een onzekere en moeilijke tijd beleven, maar dat kan ook betekenen dat we hier weer uit gaan komen met allerlei dingen die we hebben geleerd en verbeteringen aan ons werk en onze productiviteit. Dus als werken op afstand nieuw is voor jou, dan zijn hier een paar belangrijke tips voor je:
1.- Hou je aan de werktijden
Het spreekt vanzelf, dat als je gewoon bij een bedrijf werkt en niet als freelancer, er van jou wordt verwacht dat je je aan de werktijden houdt. Niet alleen garandeert dit productief teamwerk en algemene efficiency in de communicatie met je collega’s, maar het helpt je ook enorm om een gevoel te krijgen, dat het normaal is om te werken op afstand. En nu we het toch over communicatie hebben…
2.- Let extra op je communicatie
De afstand tussen jou en je collega’s lijkt in het begin misschien een onoverkomelijk obstakel, maar gelukkig heb je een ruime keuze aan digitale faciliteiten die in feite gemaakt zijn om deze hindernis te nemen.
Schroom niet om te Skypen (of een andere manier van videocommunicatie te gebruiken die jij prettig vindt) als er iets in een email staat dat je niet begrijpt. Zorg dat je dagelijks even contact hebt met je manager. Laat je collega’s weten, wanneer je gaat lunchen. Deel je scherm tijdens vergaderingen. Communiceer liever teveel dan te weinig, ga er nooit van uit, dat de anderen wel door hebben wat jij doet of denkt. Vaak en duidelijk communiceren is ook – en misschien is dat nog belangrijker – het middel tegen het gevoel van isolatie en vervreemding.
3.- Bedenk een ochtendritueel – en hou je daar aan!
Je weet, dat je moet gaan zitten en aan het werk gaan. Een ochtendritueel zorgt er voor, dat je dit ook werkelijk gaat doen. Opstaan en jezelf voor je computer laten zakken met een kopje koffie mag dan een geweldige start van je dag lijken, maar neem van ons aan – dat is het in werkelijkheid niet.
Wil je productief in je werk blijven en niet ten prooi vallen aan allerlei afleiding, hou je dan aan een ochtendritueel dat zoveel mogelijk lijkt op het gewone werk. Ga douchen, kleed je aan, neem een ontbijtje en zodra je je tanden hebt gepoetst weet je dat het tijd is om aan het werk te gaan.
4.- Maak een werkplek
Toegegeven: misschien heb je geen ruime keuze aan plekken om als kantoortje in te richten. Maar zelfs in dat geval: blijf weg van je bank. Er zijn vast en zeker allerlei platte vlakken (zoals tafels) die, in combinatie met een “gemakkelijke” stoel een goede werkplek kunnen vormen.
Bij werken vanuit huis zie je vaak persoonlijk en professioneel werk in elkaar over gaan – “O, ik stuur even een paar mailtjes en doe meteen dat wasje”. *Kuch* uitstelgedrag? Als je thuis een plekje hebt, dat uitsluitend is bestemd om te werken, en je bent daar, dan zal je je compleet concentreren op je werk en dan blijf je productiever.
5.- Stel basisregels in voor je huisgenoten
Tenzij je in je eentje woont is de kans groot, dat je wordt onderbroken, dat er lawaai is of gekissebis over wie waar werkt. Of je nu kinderen, een partner of huisgenoten hebt: zorg er voor, dat je het allemaal eens bent over bepaalde regels, voordat je begint aan werken vanuit huis.
Het gaat gewoon over het opstellen van werktijden waarbinnen je niet onderbroken mag worden, of het eens worden over de tijd om te gaan eten – ja, zorg er voor dat je op vaste tijden eet samen met je huisgenoten. Je zal hun gezelschap waarderen!
6.- Stel pauzes in voor bepaalde tijden
Er wordt vaak gedacht dat pauzes niet zo nodig zijn tijdens het werken vanuit huis. Fout. Een van de redenen, waarom bedrijven voor hun werknemers pauzes hebben ingesteld is dat keer op keer is bewezen dat even een beetje afstand nemen van het werk zowel de kwaliteit als de kwantiteit van wat we doen ten goede komt.
Dus afgezien van een eetpauze waar we het al eerder over hadden: zorg er voor dat je werktijden op z’n minst hetzelfde aantal pauzes bevatten, die je op kantoor ook zou nemen. Maar pas op – het zal veel makkelijker zijn om afgeleid te worden en in een oneindige pauze te blijven hangen. Een simpel handigheidje om jezelf hiervoor te behoeden is een wekkertje instellen.
7.- Probeer na werktijd weg te blijven van een scherm
Dit is een lastige… geen Netflix? Nou, niet precies. Probeer alleen om het aantal uren dat je doorbrengt achter een scherm, te beperken. Geloof het of niet: er zijn allerlei activiteiten die je thuis kan doen, die geen aanslag zijn op je gezichtvermogen.
Lees een boek. Praat met je huisgenoten. Luister naar een podcast of naar die band waarmee je altijd al eens nader wilde kennis maken. Wat je ook doet, probeer tenminste om niet onmiddellijk na het werk voor de TV te gaan hangen – neem maar van ons aan, dat de hoofdpijn die je er van krijgt, het niet waard is. O, en als we het hier nu toch over hebben…
8.- Hou je aan gezonde gewoonten
Om verschillende redenen zorgt het werken vanuit huis er voor, dat mensen gênante hoeveelheden snoep naar binnen gaan werken – nooit eerder keek je zo vaak en verlangend naar de inhoud van je koelkast. Een manier om dit te vermijden is om je snaaimomentjes te beperken tot je pauzes (die had je al eerder vastgesteld, weet je nog?) of om er voor te zorgen dat er alleen maar gezond en voedzaam snoep in huis is.
Beweging is ook essentieel. Zelfs als je denkt: dat deed ik toch al nooit, beweeg je echt veel meer als je niet verplicht bent om thuis te blijven. Zelfs als het maar 10 minuutjes is op een dag, dan helpt het al om je goed te voelen en scherp te blijven. En nee, het loopje van je bed naar je keuken telt niet als beweging!
9.- Blijf letten op je houding
Niemand zegt, dat de situatie van tegenwoordig makkelijk is, maar hoe lastig het is voor ieder persoonlijk wordt bepaald door hoe wij besluiten om er zelf mee om te gaan. Denk eens goed na over hoe je hier het beste van kan maken en hoe je van het binnenblijven zelfs zou kunnen genieten – we zijn er van overtuigd, dat het mogelijk is om aan bijna alles een positieve draai te geven.
Er zitten veel voordelen aan een veroordeling tot thuis blijven: je hoeft die collega, die jou op je zenuwen werkt, niet te zien; eindelijk tijd om dat recept eens te proberen waar je zo’n zin in had; tijd om je kast tot in de puntjes op te ruimen of om een nieuwe vaardigheid aan te leren.
10.- Vermijd claustrofobie
Het is een feit: zelfs de Dalai Lama zou uiteindelijk een beetje geïrriteerd raken van dagenlang thuiszitten. Jij waarschijnlijk ook, dus zorg er voor dat je weet wat je moet doen als dat gebeurt.
Het veranderen van omgeving zo vaak als dat kan, helpt – ga weg van je werkplek tijdens je pauzes, gebruik je slaapkamer alleen maar ’s nachts en als je in het gelukkige bezit bent van een tuintje of een balkon, breng daar dan zoveel mogelijk tijd door.
Mensen ontmoeten is nog zo’n mooi onderwerp, speciaal als je van nature introvert bent. We bedoelen dan echter niet het scrollen door je social media om te zien waar je vrienden mee bezig zijn. Bel ze op, bel je familie, bel je collega’s – zij hebben net zo hard als jij een praatje nodig!
Nog een plus van zo veel beschikbare tijd is dat je niet alleen kan dromen van je volgende reis, je kan die ook heel zorgvuldig gaan plannen!
What do you think?