Besluiten om een tussenjaar te nemen is vaak niet eenvoudig, en dan moet je ook nog beslissen waarvoor je die tijd gaat gebruiken! Hieronder vertellen we je waarom reizen en een taal leren tijdens je tussenjaar een fantastische keuze is.
Belangrijkste afwegingen om een tussenjaar te nemen
- Je hebt niet eeuwig de tijd en de mogelijkheid, dus nu is het beste moment om iets nieuws te doen!
- Een tussenjaar kan je studievooruitzichten en kans op werk vergroten.
- Een tussenjaar is de perfecte manier om jezelf beter te leren kennen en te weten wat je wilt.
Waarom een tussenjaar?
Hoewel het verleidelijk kan zijn om na het afronden van je opleiding meteen door te gaan naar de volgende fase, is dit tevens het perfecte moment voor een unieke beleving buiten de kaders: een tussenjaar.
Naarmate je ouder wordt en meer verantwoordelijkheden krijgt, wordt vrije tijd steeds meer een luxe. De kans om uitgebreid de tijd te nemen om je dromen na te jagen is niet iets waar je zomaar aan voorbij mag gaan! Wist je dat kiezen voor een tussenjaar ook nuttig kan zijn voor je studieprestaties? Amerikaanse universiteiten melden dat studenten die een tussenjaar nemen 23% betere cijfers halen dan studenten die dat niet doen! Dus eigenlijk zou de vraag moeten zijn: waarom zou je geen tussenjaar nemen?
10 redenen waarom studenten een tussenjaar zouden moeten nemen
1. Even ontspannen voor je verdergaat
Als je kortgeleden je opleiding hebt voltooid, heb je waarschijnlijk een stressvolle periode achter de rug en staat je hoofd vast niet meteen naar in het diepe duiken van een volgende ronde.
Een academische burn-out is een reële bedreiging voor zowel je opleiding als je welzijn, dus als je na je laatste semester spanning voelt, kan een verandering van omgeving precies zijn wat je nodig hebt.
Ontspannen is een van de belangrijkste redenen voor een tussenjaar met ESL. Zo kun je even op adem komen op een tropisch strand, een besneeuwde berg of de omgeving die je nodig hebt om je batterijen weer op te laden.
2. Je voorbereiden op de volgende stappen
Dat je je vermaakt, betekent niet dat je je tijd niet verstandig gebruikt, want een taaltussenjaar stelt je in staat de leuke dingen te combineren met de activiteiten die je naar jouw droomopleiding of -baan zullen brengen!
Of het nu gaat om een werkgever of een school, talenkennis kan het verschil maken tussen een goede en een uitmuntende sollicitatie. Tijdens een tussenjaar met ESL oefen je je taalvaardigheid zowel in het klaslokaal als in het dagelijkse leven, terwijl je luiert aan het strand, een nieuwe stad verkent of gaat skiën in de bergen.
3. Een nieuwe cultuur ontdekken
Naast de specifieke avonturen die je in je gastland zult beleven, is het ontdekken van een nieuwe cultuur een avontuur op zich. Met een uniek aanbod aan gerechten, festivals, kunst en geschiedenis kun je je tijdens je tussenjaar helemaal onderdompelen in je nieuwe omgeving!
Misschien ga je wel museumhoppen in Londen, sushi maken in Tokio of feesten in Barcelona tijdens carnaval: elke bestemming is een nieuwe mogelijkheid voor avontuur.
4. Een nieuwe hobby uitproberen
Als je altijd in hetzelfde land woont, raak je gemakkelijk gewend aan de hobby’s en activiteiten die typisch zijn voor dat land.
Daarom is een tussenjaar met ESL een geweldige kans om uit je comfortzone te komen en activiteiten te proberen die in jouw land niet gebruikelijk of niet mogelijk zijn.
Als je in een land woont dat niet aan de zee grenst, kan dit voor jou de perfecte kans zijn om watersporten te beoefenen! En als je in een warm land woont, wordt skiën misschien wel je nieuwe favoriete hobby! Of je kunt een activiteit uitproberen die uniek is voor een specifiek gebied, zoals punteren in Oxford of flamencodansen in Spanje.
5. Nieuwe vrienden maken
Waarschijnlijk wil je graag aan al deze nieuwe activiteiten deelnemen, maar zie je ertegenop om het allemaal in je eentje te moeten doen. Je bent tenslotte in een nieuw land en vrienden maken is moeilijk, toch?
Helemaal niet! Tenminste niet tijdens een tussenjaar met ESL.
Tijdens je tijd in het buitenland met ESL zul je je klasgenoten leren kennen door middel van georganiseerde activiteiten. Zo maak je eenvoudig nieuwe vrienden waarmee je op pad kunt gaan!
6. Levensvaardigheden opdoen
Sommige dingen kun je onmogelijk in een klaslokaal leren. Denk bijvoorbeeld aan wereldkennis, cultureel begrip, zelfvertrouwen en zelfstandigheid. Al deze zaken zijn belangrijk voor je persoonlijke groei en je kunt ze allemaal opdoen tijdens je tussenjaar.
Een taaltussenjaar biedt een volledig unieke situatie, die verschilt van alle conventionele vakanties of lessen die je ooit hebt meegemaakt. Hierdoor ontwikkel je uitzonderlijke vaardigheden om deze nieuwe uitdagingen aan te gaan!
Hoewel deze vaardigheden niet exact meetbaar zijn in een certificaat, zul je er zeer zeker gebruik van maken in je persoonlijke en professionele leven.
7. Vrijheid ervaren
Je hebt je hele leven op school doorgebracht en nu krijg je de kans om op eigen benen te staan! Vaak is dit de eerste keer dat je echte vrijheid ervaart, je eigen keuzes maakt en je eigen verantwoordelijkheden neemt. Het is tijd om hieraan te wennen en optimaal gebruik te maken van deze nieuw ontdekte vrijheid.
8. Jezelf ontdekken
Naast het ontdekken van een nieuwe bestemming, geeft een tussenjaar je de tijd en de vrijheid om nieuwe dingen te proberen en uit te zoeken wat je leuk vindt en wat je met je leven wilt doen.
Tijdens een tussenjaar kun je de opties die voor je liggen verkennen, je hoofd leegmaken en beslissen wat je met je toekomst wilt doen!
9. Je volgende woonplaats kiezen
Als we praten over een tussenjaar hebben we het over een tijdelijke reis, en dat is het natuurlijk ook (het is een tussenjaar, geen tussenleven). Maar dat je niet in het land blijft, betekent niet dat je er niet terug kunt komen!
Een tussenjaar in het buitenland is een geweldige manier om je volgende thuisland te vinden. Je raakt gewend aan de lokale gewoonten, de officiële procedures en de taal, zodat het allemaal eenvoudiger is als je werkelijk beslist ernaartoe te verhuizen!
10. Levenslange herinneringen maken
Hoewel academische voorbereiding en levensvaardigheden een groot deel uitmaken van een taaltussenjaar, zijn de herinneringen die je maakt bijna nog waardevoller.
Je tijd in het buitenland zal ontelbare herinneringen met zich meebrengen die je de rest van je leven zult koesteren. Kun je een betere reden voor een tussenjaar verzinnen dan dat?
Veelgestelde vragen over een tussenjaar
Waarom zou ik een tussenjaar nemen als ik ook meteen kan gaan studeren of werken?
Zowel de academische wereld als de arbeidsmarkt zijn geweldige plaatsen om meer vaardigheden op te doen, maar je leert er niet alles! Een van de belangrijkste redenen om een tussenjaar te nemen is om je curriculum te verbeteren met vaardigheden die je helpen op je vervolgpad. De tijd nemen om jezelf te ontwikkelen voordat je verder gaat, is een geweldige manier om je succes te verzekeren, zowel in je baan als tijdens je opleiding.
Zal een tussenjaar mijn kansen om aan de universiteit te studeren verkleinen?
Het is een algemene misvatting dat een tussenjaar een negatieve invloed heeft op de toelating tot de universiteit. Niets is namelijk minder waar! Wanneer je een tussenjaar neemt met een zinvol doel (zoals het leren van een taal) kan dat je aanmelding juist positief beïnvloeden, omdat je laat zien dat je beter gevormd bent dan wanneer je meteen was gaan studeren. Zie de tijd als voorbereiding op je volgende stappen en niet als afleiding!
Waar zal mijn tussenjaar plaatsvinden?
Het beste van een tussenjaar is dat je naar de bestemming kunt gaan die je maar wilt! ESL biedt bestemmingen over de hele wereld. Van de glooiende heuvels van Ierland tot de turquoise kusten van Malta: de keuze is aan jou!
What do you think?