Tijd voor het goede leven! Nu je de beslissing hebt gemaakt om de dromen achterna te gaan en tijd in het buitenland te gaan doorbrengen, hoe ga je dat dan in de praktijk aanpakken? Een baan vinden is een van de allereerste dingen die je moet doen, en eigenlijk is het een goed idee om met je sollicitaties al te beginnen vóórdat je naar het buitenland gaat. Het idee alleen al, om een sollicitatiegesprek in een vreemde taal te gaan voeren kan beangstigend zijn, maar: geen paniek! Er zijn wat beproefde tips als hulp bij een goed sollicitatiegesprek en dan wordt je droom werkelijkheid.
Tip #1: Wees eerlijk over je taalniveau
Net als in het gewone leven is eerlijkheid ook in sollicitatiegesprekken de beste aanpak! Dit begint al met je CV. Dus wanneer jij je First Certificate vijf jaar geleden hebt behaald, maar sindsdien geen woord Engels meer hebt gesproken, dan doe je er goed aan om niet “bijna-moedertaalsprekend niveau in het Engels” te vermelden op je CV. Dan kan degene met wie je het gesprek hebt misschien eerder een betere indruk van je vaardigheden krijgen dan een teleurstelling daarover. Is de situatie bij jou andersom, en heb je een uitstekende spreekvaardigheid maar geen officieel certificaat om dit te bewijzen, dan kan je dit specifiek benoemen door vermelding van een gevorderd niveau van spreken en een gemiddeld niveau van schrijven.
Tip #2: Oefenen, oefenen, oefenen
Er wordt gezegd: oefening baart kunst en dit geldt in het bijzonder voor het goed voeren van een sollicitaitegesprek in een vreemde taal! Er is een rijtje vragen, die waarschijnlijk zullen worden gesteld in een sollicitatiegesprek in elke taal, dus blijf je zenuwen de baas door voorbereid te zijn op deze doodgewone vragen:
- Vertel eens iets over jezelf.
- Wat weet je over ons bedrijf?
- Waarom wil je hier werken?
- Waarom ben je weg bij je vorige werkgever?
- Vertel eens hoe je een uitdaging aanging of een conflict op het werk oploste.
- Waar zie jij jezelf over vijf jaar?
- Heb je nog vragen?
Wees echter gewaarschuwd – een voorbereiding op deze vragen betekent NIET dat je een lijst met routine antwoorden uit je hoofd leert, opgeleukt met mooie synoniemen. Wees echt en spreekvaardig in je antwoorden en dan lopen de woorden vanzelf, wanneer je al wat tijd hebt gestoken in het oefenen!
Tip #3: Zorg dat je de plaatselijke omgangsvormen kent
Afhankelijk van de taal, het land en de cultuur van waar je je gesprek hebt, moet je een beetje achtergrondinformatie zoeken over de omgangsvormen. Ga je bijvoorbeeld degene waarmee je het gesprek hebt formeel aanspreken of informeel, welke onderwerpen zijn gepast (bijvoorbeeld vragen naar je relatie of burgerlijke staat, dat doe je in de meeste Engelssprekende landen niet) en wat is de dresscode (zakelijk casual of pak-en-stropdas of een jurk)? Als je hier vooraf al over bent geïnformeerd ga je met veel meer zelfvertrouwen je sollicitatiegesprek in.
Tip #4: Wees ontspannen en schroom niet om vragen te stellen
Bonkt je hart in je lijf en staat het zweet in je handen als je het sollicitatiegesprek in gaat? Haal een paar keer diep adem en laat je niet verleiden om vijf kwartier in een uur te praten. Spreek langzaam en weloverwogen en geneer je nooit om degene met wie je het gesprek hebt te verzoeken om een vraag te herhalen die je niet hebt begrepen. Als je het dan nog niet helemaal begrijpt, dan gebruik je zinnen als “Je vraagt wat ik in mijn vorige baan heb gedaan, klopt dat?” Ga niet lukraak antwoord geven op een vraag, zonder dat je die goed hebt begrepen!
Tip #5: Wees voorbereid op een Skype- of telefonisch sollicitatiegesprek
Deze laatste lijkt vanzelfsprekend, maar omdat je waarschijnlijk nog in je eigen land bent wanneer je solliciteert naar een baan in het buitenland, zou je eerste sollicitatiegesprek best eens via Skype of per telefoon kunnen gaan. Zorg er in ieder geval voor, dat je tijdens je gesprek niet wordt gestoord (zet je telefoon op stil en laat van tevoren de hond uit, zodat die niet blaft, zeg tegen je huisgenoten dat ze je kamer niet binnenvallen, enz.). Als het een Skype-interview is, zorg er dan voor dat de achtergrond die zichtbaar is op de webcam netjes en opgeruimd is. Houd bij telefonische of Skype-sollicitatiegesprekken wat briefjes bij de hand, en probeer ze bij het Skypen eens op de muur achter je camera te plakken, zodat je niet steeds naar beneden hoeft te kijken. Tot slot: schroom niet om degene met wie je het gesprek voert te vragen om herhaling wanneer je iets niet goed hebt verstaan door een slechte verbinding. Dat kan iedereen overkomen!
Nou, ben je klaar voor het sollicitatiegesprek?
What do you think?