Als studeren in het buitenland nog niet op jouw bucketlist staat, dan gaan we je 6 redenen geven om het er op te zetten! De knoop doorhakken om te studeren in het buitenland is een beslissing die je leven zal veranderen. Het vraagt behoorlijk wat van je tijd en geld, maar de voordelen wegen ruimschoots op tegen de kosten. Van het reizen rond de wereld tot het openen van deuren naar je toekomstige carrière: wij zetten hier alle redenen om te studeren in het buitenland, al is het maar eens in je leven, voor je op een rijtje. Paspoort bij de hand?
1. De wereld zien
Een van de pakkendste redenen om te studeren in het buitenland is de gelegenheid om de wereld te gaan zien. Van de kersenbloesems in Japan tot de wolkenkrabbers in New York, van het Australische achterland tot de ruige Zuid-Afrikaanse kust: als je studeert in het buitenland ontvangt de wereld je met open armen. Naast het leren kennen van de stad van je bestemming kan je tegelijkertijd het gebied er omheen gaan ontdekken en afhankelijk van waar je uiteindelijk gaat studeren kan je van het ene land naar het andere gaan in een deel van de wereld waaraan je normaal nooit zo’n diepgaand bezoek brengt. Als je paspoort serieus wat meer stempels kan gebruiken, dan moet je echt gaan studeren in het buitenland!
2. Een taal leren
Kies jouw droombestemming om te studeren in het buitenland ergens waar jouw moedertaal niet wordt gesproken. Waarom? Er is geen betere manier om een taal te leren dan in complete onderdompeling! Naast het volgen van taallessen in de klas of zelfs les volgen in jouw doeltaal, moet je de taal gaan gebruiken in je dagelijks leven: bij het boodschappen doen of bij het nemen van een taxi of zelfs tijdens een date. Je zal er versteld van staan, hoe snel je taalvaardigheden dan vooruit gaan! Als bonus kan je verblijven bij plaatselijke bewoners, om je contact met de taal zo intens mogelijk te maken.
3. Vrienden voor het leven maken
Vraag maar aan iemand die ooit in het buitenland heeft gestudeerd, wat het leukste van de ervaring is geweest, en de kans is dan groot dat je hoort: de mensen die ik heb ontmoet. De vriendschappen die je sluit als je studeert in het buitenland zijn meestal sterk en langdurig, omdat het verbintenissen zijn die je maakt terwijl je buiten je comfortzone bent. Of het nu mede-buitenlanders zijn of plaatselijke mensen die je vangnet zijn in het buitenland: je kan er op rekenen dat deze mensen zo’n beetje familie van je worden. Het hebben van nieuwe vrienden, verspreid over de hele wereld, is ook een geweldig excuus om in de toekomst nog eens op reis te gaan!
4. Vooruitzichten op een baan verbeteren
Ben je nog niet overtuigd, denk dan eens aan het studeren in het buitenland als een investering in je toekomst. Hoe kan studeren in het buitenland je carrière positief beïnvloeden? Recruiters zijn dol op nieuwe medewerkers die tijd hebben doorgebracht in een vreemd land! Als jij vertelt over je tijd in het buitenland, dan geef je daarmee de boodschap af aan je toekomstige werkgever, dat je onafhankelijk bent, cultureel ontvankelijk, dat je andere talen spreekt en waarschijnlijk de ervaring hebt om obstakels te overwinnen en om kan gaan met onderwerpen buiten jouw comfort zone. En heb je ooit gedroomd over voorgoed leven en werken in het buitenland, dan is studeren in het buitenland je eerste stap!
5. Een sterker persoon worden
Niets in het leven niets vormt je karakter meer dan een tijd in het buitenland. Studeren in het buitenland geeft je een nieuw gevoel van onafhankelijkheid, leert je om te gaan met tegenslag, opent je ogen voor nieuwe en andere manieren om de dingen aan te pakken, vergroot snel je zelfvertrouwen, zelfrespect en je tevredenheid. Nadat je hebt gestudeerd in het buitenland voel je je meer opgewassen tegen uitdagingen die je dagelijks moet aangaan en je hebt meer vertrouwen in je eigen vaardigheden. Een verblijf in het buitenland laat je kennis maken met de allerbeste versie van jezelf.
6. Achteraf geen spijt
Een van de belangrijkste redenen om te studeren in het buitenland is, dat je achteraf geen spijt krijgt. Praat met je ouders, of wie dan ook van een oudere generatie en dan heb je kans dat iemand spijt heeft dat hij of zij niet meer heeft gereisd! Al is het innerlijke stemmetje nog zo zacht, dat zegt dat je er op uit moet gaan en de wereld moet gaan verkennen, luister er maar naar. Maak je je zorgen over het geld, dan kan je altijd nog parttime gaan werken in het buitenland. Denk je dat je niet genoeg tijd hebt? Neem dan een tussenjaar, dan heb je meer carrièrekansen als je weer terug bent. Stop met jezelf al die redenen voor te houden, waarom je niet zou gaan en richt je op waarom wel – het zal je leven veranderen!
Nou, heb je al zin om je studiereis in het buitenland te organiseren? Dan eindigen we met de woorden van de beroemde Terry Pratchett, die zei “thuis komen is niet hetzelfde als nooit te zijn weg geweest”. Dus trek de wijde wereld in!
What do you think?