Heb jij zin om een jaar in Australië te wonen en rond te reizen, terwijl je al surfend, ontdekkend en barbecueënd je Engels perfectioneert? Klinkt niet slecht, toch?
Foto: Mr. Imperial
“Maar hoe kan ik dat ooit betalen?” vraagt een stemmetje in je hoofd zich af (dat sterk aan een accountant doet denken).
Gelukkig zijn er een aantal visums waarmee je tijdens of na je studie in Australië aan het werk mag om de kosten te drukken. Een baantje in Australië helpt je niet alleen je Engels te verbeteren, maar ook om deze unieke cultuur van dichtbij te ervaren en je taalcursus tot een avontuur te maken.
Het Working Holiday Visum is het perfecte visum om meer van Australië te kunnen zien nadat je je cursus hebt afgerond. Dit visum is 12 maanden geldig vanaf het moment van aankomst in Australië, en biedt je de vrijheid om naast een studie van maximaal 4 maanden een tijdelijk baantje te vinden (met een maximum van 6 maanden per werkgever).
Je kunt het Working Holiday Visum aanvragen als je:
- buiten Australië verblijft op het moment van aanvraag en toekenning van het visum;
- nog niet eerder in Australië bent verbleven op basis van een Working Holiday (417) visum;
- nog niet eerder in Australië bent verbleven op basis van een Work and Holiday (462) visum;
- minimaal 18 en maximaal 30 jaar oud bent op het moment van aanvraag.
Niet alle Europese landen hebben een overeenkomst met Australië voor het Working Holiday-programma. Bekijk hier in welke landen je dit visum kunt aanvragen. Er zijn een aantal belangrijke uitzonderingen.
Er bestaat een alternatief Australisch Work and Holiday visum voor aanvragers uit Argentinië, Bangladesh, Chili, Indonesië, Iran, Maleisië, Thailand, Turkije, de VS en Uruguay.
Een andere mogelijkheid is het standaard Student Visa for Australia voor studenten van de Engelse taal, waarmee je tijdens je cursus maximaal 40 uur per 2 weken mag werken (met uitzondering van werkzaamheden die officieel deel uitmaken van de cursus). Tijdens officiële vakanties mag je een onbeperkt aantal uur werken. Het nadeel van dit visum is dat je hiermee niet mag werken nadat je je cursus hebt afgerond.
Foto: Glenn Harper
De economie van Australië is in volle bloei en er is volop werkgelegenheid. Houd echter altijd een realistisch doel voor ogen. Populaire baantjes onder taalstudenten zijn tuinieren en catering, en als je bereid bent de stad te verlaten is er genoeg werk te vinden in de mijn- en landbouw.
Aan de andere kant van de Tasmanzee in Nieuw-Zeeland worden eveneens verschillende Working Holiday-programma’s aangeboden, op basis van individuele overeenkomsten met diverse landen. Ook hier geldt dat niet alle landen een dergelijke overeenkomst hebben gesloten. Kijk voor meer informatie op de immigratiewebsite van Nieuw-Zeeland, waar je ook een handige lijst met links naar plaatselijke vacaturesites kunt vinden. De voorwaarden wijken enigszins af van de Australische programma’s.
Werken in Australië biedt vaak een fris perspectief, en de financiële crisis heeft hier nog niet toegeslagen. Verity Appleby uit Brighton verliet in 2012 het Verenigd Koninkrijk om in Sydney voorAmnesty International aan de slag te gaan. Toen we haar vroegen hoe de werksfeer in Sydney haar bevalt was haar antwoord: “de werkdruk is hier een stuk lager en de nadruk ligt sterk op je vrijetijdsbesteding.” En met enige werkervaring op zak liggen de banen soms echt voor het oprapen: “De Australische markt is zoveel kleiner dan die van het Verenigd Koninkrijk, waardoor het vaak lastig is om mensen met de juiste vaardigheden te vinden… doordat ik uit het Verenigd Koninkrijk kwam had ik een grote voorsprong… dit is ongetwijfeld de beste stap voor mijn carrière geweest!”
Kies voor werken in Australië of Nieuw-Zeeland om alles uit je buitenlandse verblijf te halen; geniet van een avontuur naast je studie en leer Australië nog beter kennen. En wat extra geld op zak is natuurlijk nooit weg!
Voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden, zie: http://www.esl-taalreizen.com/nl/betaalde-banen-in-het-buitenland-in-australie/lange-termijn-taalcursussen.htm
What do you think?