Laat de zomer nog even duren

Reizen June 27, 2013

In september en oktober maakt het Europa van boven de Alpen zich op voor de winter. De avonden worden korter, de zomerkleren worden opgeborgen en de laatste steenkoolresten van de barbecue zijn al lang vergaan tot as. Maar er bestaan bestemmingen waar je nog kan genieten van een laatste zomermaand en de spectaculaire herfst die erop volgt. September en oktober zijn in feite de beste maanden om sommige van onze populaire bestemmingen te bezoeken.

VS & Canada

Voor de inwoners van New York (of Toronto, of Vancouver, of Boston…) zijn de late zomermaanden de favoriete tijd om in de stad te verblijven. De grote drommen toeristen zijn weg, de culturele agenda is in volle gang en de plaatselijke universiteitsstudenten komen terug. De meeste universiteiten van de VS en Canada starten terug in september of begin oktober.

Dan arriveren ook vele van onze studenten voor een academisch verblijf van 3, 6 of 9 maanden. De sfeer is fantastisch als de nieuwe studenten de steden voor de eerste keer verkennen en de andere studenten na een maandenlang verblijf bij hun ouders terugkeren naar het studentenleven en hun vrienden weer ontmoeten. Kortom, het is een geweldige tijd om in de VS en Canada te verblijven.

Kitsilano showboat

Foto: Richard Eriksson

In Vancouver bijvoorbeeld is het in de maand september aangenaam warm, met vele zonnige namiddagen om te genieten op het Kitsilanostrand. De bergtoppen aan de overkant van de baai zijn bestrooid met een dun laagje sneeuw en nodigen uit tot fotograferen. In de stad kan je genieten van culturele toppers, zoals het Vancouver Fringe Festival en het Vancouver International Film Festival. En bovendien is dit de beste tijd van het jaar om naar Canada te vliegen. De grote luchtvaartmaatschappijen bieden vaak goedkope vluchten aan. Bekijk 10 dingen die je in Vancouver kan doen voor minder dan 20 dollar.

Maar het is niet alleen in Vancouver dat je in september kan genieten van de beste internationale filmproducties en een drukke culturele kalender: Het Toronto International Film Festival trekt grote sterren van over de hele wereld aan. In Toronto kunnen de heetste zomermaanden plakkerig en vochtig zijn, maar in september is het er meestal aangenamer: nog warm genoeg om in de namiddag een strandvolleybalmatch te spelen en juist goed voor een fietstocht.

Autumn Beach

Foto: Nicola

Hou je van de hitte? Dan moet je in het westen van de VS zijn. In LA kan je in je t-shirt genieten van de warme zonnestralen, terwijl de Europese zomer al lang voorbij is. Tot diep in oktober is er nog veel volk op straat, op de stranden en in de parken en het is het topmoment om te surfen. Van september tot november is het primetime om te surfen in Zuid-Californië, in steden zoals San Diego en Los Angeles of zelfs San Francisco.

Aan de Oostkust zijn de steden afgekoeld na de bloedhete zomermaanden. In september schommelt de gemiddelde temperatuur in New York City tussen de 16°C en 24°C. Ook in oktober blijft dat zo. Oktober is de rustigste kalendermaand van New York, wat natuurlijk relatief is want de rustigste maand in NYC is nog altijd opwindender dan het piekseizoen in 99 % van de andere wereldsteden! Je kan rustig rondwandelen zonder voortdurend te botsen in de menigte fotograferende toeristen. Bekijk 20 dingen die je in New York kan doen voor minder dan 20 dollar.

fall foliage

Foto: dfbphotos

In oktober is ook de natuur van de Oostkust op zijn mooist. Volgens een inheemse Wyandotlegende veroorzaakte een egoïstische, trotse beer dikwijls problemen onder de dieren van de Great Council. Bij een lang en verschrikkelijk gevecht met een onbeschaamd hert raakte de beer gewond. Toen de machtige wolf tussenbeide kwam, vluchtte het hert langs de paden van de hemel terwijl het bloed uit zijn horens druppelde. Het bloed viel neer op de Lage Wereld en kleurde de bladeren in herfstkleuren: rood, karmijnrood, scharlakenrood en bruin. Als je Noord-Amerika ziet in de herfst, begrijp je waarom het gebladerte deel uitmaakt van de inheemse mythologie. Een uitstap naar “de kleuren” is essentieel.

In Boston keren de universiteitsstudenten in september terug naar de stad. September is ook één van de drukste maanden van de plaatselijke culturele kalender, met het Boston Arts Festival, het Boston Film Festival en het South Boston Street Festival. Kortom, het is een prachtige tijd om van de stad te genieten! Zoals in New York is het weer in Boston ook op zijn best in september. Het blijft er warm tot in oktober, wanneer de kleuren van de stad veranderen met het gebladerte.

Zuid-Europa

Er is een plaats in Europa waar je in de vroege herfst Engels kan leren en gegarandeerd excellent weer hebt en die plaats ligt niet op de Britse eilanden. Malta is magnifiek als de meeste toeristen vertrokken zijn. Er is weinig kans op regen, maar de winden vanuit Afrika kunnen af en toe spectaculaire stormen ontketenen. Zelfs in oktober heerst er een aangename gemiddelde temperatuur van meer dan 20°C. Het water is ook prima om te zwemmen, te snorkelen en te duiken.

taormina beach

Taormina, Foto: gnuckx

Of wat denk je van Italië? Na een nationale vakantieperiode van twee weken in augustus is iedereen in de steden terug in de weer. De kuststeden zijn op hun best. In TropeaTaormina enSalerno is het warm en veel rustiger dan tijdens de zomermaanden. Zelfs in Rome en Venetië zijn er weinig toeristen.

En dan heb je Spanje nog. Andalusië is op zijn best in de vroege herfst, de temperatuur stijgt regelmatig boven de 30°C uit. MálagaCádiz zijn levendig – het stadsstrand in Cádiz is één van de mooiste stranden die je ooit zal zien – terwijl Córdoba en Granada blijven fascineren. De vurige zomer van Sevilla maakt plaats voor de herfst en het Vendimia druivenoogstfestival in de omgeving van Jerez.

Wil je nog meer tips voor de nazomer of wil je meer informatie over één van onze bestemmingen, vraag het ons en wij zullen u met plezier helpen om de juiste bestemming voor jou te vinden.

Sluit je aan bij de discussie onder de comments, of neem contact met ons op voor meer informatie over een taalreis.

By Alex Hammond

What do you think?