Wanneer je met een project begint is het belangrijk om je doelen vast te stellen. Als je met een taal begint, is je doel waarschijnlijk om er vloeiend in te worden.
Dus, hoe lang duurt het om een taal vloeiend te beheersen?
Het beantwoorden van deze vijf vragen helpt je om een ruw idee te krijgen:
1. Wat betekent vloeiend voor jou?
Vloeiende beheersing is een niet vastomlijnd begrip en mensen houden er verschillende standaarden op na. Zo is het bijvoorbeeld veel eenvoudiger om in een taal te kunnen converseren dan om er met gemak in te kunnen werken.
Je hebt misschien wel eens gehoord dat de 300 meest gebruikte woorden in welke taal ook maar al meer dan de helft van alle conversatie uitmaken, maar als je iets meer dan de helft van een gemiddelde conversatie begrijpt betekent dat zeker niet dat je vloeiend bent.
Een bruikzame definitie zou kunnen zijn “Meer dan basis conversatie maar niet noodzakelijkerwijs op het niveau van een moedertaalspreker”.
2. Welke talen kun je al spreken?
Als de taal die je leert veel dezelfde woorden (gedeelde woorden) bevat en grammaticaal overeenkomt met een taal die je al kent zal het leerproces veel sneller zijn.
Zelfs als je talen hebt geleerd die niet aan elkaar verwant zijn, heb je een voordeel.
Maar, als je een nieuw alfabet of schrift moet leren kost dat meer tijd.
3. Welke taal leer je?
Verschillende talen brengen verschillende uitdagingen met zich mee. Krister Weidenhielm, ESL’s Head of Products, vergelijkt het met het leren bespelen van een muziekinstrument: “Sommige talen zijn als een drumstel, waar je al snel geluid uit weet te halen, maar, om een hoger niveau te bereiken zal het veel meer oefening kosten om complexe rhytmes te kunnen produceren: Andere talen zijn als een trombone, waarvoor in het begin veel meer tijd nodig is om er zelfs maar geluid uit te halen, maar dan, wanneer je met de basisprincipes vertrouwd raakt, zal het veel makkelijker worden om het instrument te bespelen naarmate je meer oefent. ”
4. Hoe leer je?
Op een app op je smartphone tikken wanneer je 5 minuten op de bus staat te wachten is niet hetzelfde als een taal in een onderdompelingsprogramma leren, bijgestaan door een expert.
Als je in het buitenland studeert maar terugvalt op je eigen taal zodra je het klaslokaal verlaat en de hele avond op sociale media doorbrengt is niet hetzelfde als erop uit gaan en de taal gebruiken in contact met lokale mensen
Het komt uiteindelijke neer op…
5. Hoe toegewijd ben je?
Met focus leer je sneller. Als je jezelf in de juiste omgeving plaatst helpt dat je om te focusen.
Waarom de omgeving belangrijk is
Welke techniek je ook maar verkiest, oefening en relevantie zijn twee van de sleutels tot succes. Studeren in een onderdompelingsprogramma is een manier om je ervan te verzekeren dat de taal die je leert direct relevant wordt in je dagelijkse leven.
De mensen met wie je je tijd doorbrengt en de dingen die je wilt uitdrukken maken een groot verschil in hoe je zaken onthoudt. Bijvoorbeeld, het hebben van een romantische relatie in een vreemde taal geeft je een sterke motivatie om te leren en een grote beloning bij succes. Je zult verbaasd staan over de voortgang die je maakt wanneer de taal een middel, eerder dan een doel op zich is.
Waarom tijd er toe doet
Je hersenen hebben tijd nodig om nieuwe kennis op te nemen en gaan door met het verwerken van informatie lang nadat je je studie hebt beeindigd. Wanneer je leert, ga je eerst door een ontvangende fase waarin je nieuwe informatie tot je neemt; dan door een verwerkende fase waarin je de informatie opslaat; en daarna een expressieve fase waarin je je nieuwe kennis kunt herinneren en gebruiken. Dit hele proces heeft tijd nodig.
Het mooie van een taal in het buitenland leren is dat de tijd die je lerend doorbrengt combineert met het beleven van een unieke ervaring. Het leren van een taal kan je helpen structuur te geven aan een langdurende reiservaring, waarin je in contact komt met veel mensen die ook studeren en reizen.
Het goede nieuws voor beginners is dat je opmerkelijk meer voortgang maakt in de eerste periode van je leerproces. Het verschil tussen het begrijpen van 0 % van wat je hoort en 50 % van wat je hoort is veel groter dan het verschil tussen het begrijpen van 50 % en 100 %. En, die tijd benodigd om die eerste 50 % te bereiken is beduidend korter.
Je kunt daar hier enige illustraties van zien.
Houd ook in gedachten dat je vaardigheden in spreken, luisteren, lezen en schrijven zich niet noodzakelijkerwijs gelijkmatig zullen ontwikkelen – en zeker niet wanneer je voor zelf-studie kiest. Een groot voordeel van een gestructureerde taalcursus is dat je tegelijkertijd aan al deze 4 vaardigheden werkt.
Jij besluit hoe snel je vloeiend wordt
De belangrijkste factor in hoe snel je kunt leren vloeiend in een taal te worden ben….jijzelf. Maar als je denkt “Oh, maar ik ben slecht in talen” dan is de kans groot dat deze zelf-opvatting een belemmering vormt. Je dient een techniek en omgeving te vinden die goed voor jou werkt.
Een ding is zeker: Hoe sneller je begint, hoe eerder je vloeiend zult worden.
Heb jij een taal vloeiend leren spreken? Deel dan je ervaring!
Foto’s: Tom Marcello (CC BY-SA 2.0), Shutterstock
What do you think?