Een baan vinden in Australië in 6 stappen

Carrière May 8, 2018

Australië werkt als een magneet op alle avonturiers met kriebels in hun voeten en het zwerven in hun bloed. Maar zoals iedereen wel weet is reizen niet goedkoop! Dus hoe ga jij een baan vinden in Australië om je reiskosten te drukken? De banenmarkt verkennen terwijl je in het buitenland bent kan lastig zijn en met dit feit in ons achterhoofd hebben we een handige lijst samengesteld met stappen, en dan ga jij een baan vinden in Australië. Zo kan je gaan genieten van alles wat het land daar beneden te bieden heeft!

 

1. Een visum aanvragen

Voordat je je laat meeslepen door beelden van knuffelige koala’s en zongebruinde surfers: zorg ervoor, dat je bekend bent met de visumvereisten voor je land. Afhankelijk van je land van herkomst moet je een of beide soorten visa hebben:

 

  • Studentenvisum

Een dergelijk visum is vereist voor iedereen die naar Australië reist om te studeren voor een termijn tot 5 jaar. Het mooie van een studentenvisum is, dat je er parttime mee kan werken, dus je kan wat geld verdienen om je studie te bekostigen! Je kan er zelfs even tussenuit gaan tijdens je studie om wat extra tijd te gaan werken, wanneer je wat geld wil sparen. Als je een studentenvisum hebt kan je ook meedoen aan sommige vrijwilligerstraining programma’s, die beschikbaar zijn op het gebied van business en, aan de andere kant van het spectrum, beauty. Met een licht rooster is dit eveneens het perfecte programma om te combineren met een parttime baan.

 

  • Werk- en vakantievisum

Met een Werk- en vakantievisum, van toepassing voor jonge mensen tussen de 18 en 30 jaar, afkomstig uit bepaalde landen, is het mogelijk om tot 4 maanden lang te studeren (zodat je je taalvaardigheden in het Engels kan oppoetsen), voordat je een baan vindt. Over het algemeen kan je tot 6 maanden werken per werkgever en in totaal 1 jaar in Australië verblijven met dit visum. Het mooie van dit visum is de flexibiliteit – wil je 3 maanden werken in een koffiebar in Brisbane, daarna nog eens een paar maandenin een surfershostel in Gold Coast en je verblijf besluiten met druiven plukken in een wijngaard   in een buitenwijk in Perth? De wereld ligt aan je voeten!

 

2. Zorg dat je Engels tiptop in orde is

Dit kan vanzelfsprekend klinken, maar natuurlijk moet je een stevig niveau in het Engels hebben om een baan te kunnen krijgen in een Engelssprekend land! Voor de meeste banen heb je op z’n minst een bovengemiddeld niveau nodig (denk aan B2 of First Certificate) om als serieuze kandidaat te worden beschouwd. Dit gezegd hebbende is het een goed idee om je tijd in het buitenland te beginnen met een taalcursus, voordat je probeert om een baan te vinden in Australië. Op die manier heb je de tijd om te wennen aan het leven in het buitenland en om waardevolle training te krijgen in het Engels, voordat je de sprong maakt naar de banenmarkt. En natuurlijk: hoe beter je Engels is, hoe groter en beter je kansen zijn op een baan!

 

3. Besluit voor welke baan je wil gaan

Nadat je je Engelse taalvaardigheden hebt verbeterd is het tijd om te besluiten voor welk soort baan jij het meest geschikt bent. Zit je in de koffiecultuur, kijk dan naar een barista training (de flat white werd per slot van rekening uitgevonden in Australië!), waarmee je in de toekomst kan werken bij elke koffiebar ter wereld! Aan de andere kant, wanneer je de toeristenindustrie in zou willen, dan is werk in een klasse-hotel misschien meer iets voor jou, terwijl het werk op een boerderij iets is voor iedereen die niet binnen wil zitten maar wil genieten van de Australische zon. Het geweldige van deze soorten banen is, dat je daarmee nog altijd de vrijheid hebt om op je vrije dagen er op uit te trekken en het meeste te halen uit je tijd in het buitenland!

 

4. Maak iets moois van je CV

Vind je het spannend om je CV in het Engels de banenmarkt in te zetten? Gelukkig voorzien alle gecombineerde programma’s van een cursus Engels met een betaalde baan ook in CV coaching om je te ondersteunen, zodat je jouw CV van gemiddeld kan opwerken naar “boven op de stapel”! Deze coaching is cruciaal, omdat je echt die inside informatie nodig hebt over hoe je een CV in Australië samenstelt, net als tips over wat jouw CV laat opvallen tussen de rest.

 

5. Rollenspel sollicitatiegesprekken

Tot slot is de laatste stap om een baan vinden in Australië oefenen, oefenen, oefenen! Een rollenspel van sollicitatiegesprekken samen met je carrière adviseur zal je zelfvertrouwen opbouwen, je mondelinge communicatievaardigheden verbeteren en er tegelijk voor zorgen dat er geen Australische uitdrukkingen zijn die jij niet kent! Het is een van de laatste stappen in je proces en hiermee ben je helemaal voorbereid op wat komen gaat.

 

6. Kies de plaats (of plaatsen) waar je wil leven en werken

Tot slot komt het leuke stuk – je bestemming kiezen! Trekken grote steden zoals New York of Londen je aan? Als dat zo is, dan is Sydney de perfecte keuze. Je werkt daar in de hospitality industrie in een bar, café of hotel tijdens de drukke Australische zomer van december tot maart, wanneer het land bruist van vakantiegangers.

Of misschien zoek je naar een hipster hotspot met een authentieke plaatselijke vibe, en dan zou je je helemaal thuis voelen in Brisbane! Zoek een baan als plaatselijke gids, gebruik je spieren tijdens het werken bij een verhuisbedrijf of maak je beste lattes in een trendy koffiebar.

Wanneer je echter gaat voor de Aussie stranden en surfcultuur, dan is er geen betere plaats dan Gold Coast, waar ze hard werken en net zo hard spelen en waar de toeristenidustrie altijd op zoek is naar tijdelijke werknemers. Een van de fantastische dingen van Australië is, dat de diversiteit betekent dat er een bestemming is voor de droom van elke reiziger.

 

Nou, nu je weet wat je moet doen is het tijd om jezelf nog maar één vraag te stellen – wanneer ga je op reis naar Australië?

Een baan vinden in Australië

By Leah Ganse

What do you think?