12 Australische slang uitdrukkingen om te klinken als de plaatselijke bevolking

Talen leren April 24, 2018

Niets is te vergelijken met dat land aan de andere kant van de wereld. Gouden stranden, surfers op jacht naar de perfecte golf, kangoeroes, koffietentjes en dat onweerstaanbare Australische accent… De Aussie levensstijl is vrijwel perfect. Wanneer je daar naar toe gaat om aan je vaardigheden in het Engels te werken, zorg dan, dat je ook de plaatselijke taal leert. Bekijk hier ons lijstje van 12 prachtige Australische slang uitdrukkingen waarmee je bij de plaatselijke bevolking hoort!

 

Arvo

Dit leuke woordje is eigenlijk alleen maar slang voor “middag”. Je kan het bijvoorbeeld gebruiken in “heb je zin in een film na de lessen deze middag?”

 

Thongs

 

Al ben je maar eventjes in Australië, je zal er hoogstwaarschijnlijk op het strand terecht komen, en daar heb je je thongs nodig! Helemaal anders dan in de Britse en Amerikaanse betekenis (een pikant stukje ondergoed), verwijzen “thongs” in Australië gewoon naar slippers.

 

Dunny

Je wil niet met je mond vol tanden staan wanneer iemand je vraagt waar de dunny is. Een van de belangrijkste woorden om te kennen: dit is gewoon het woord voor toilet!

 

Root

In iedere taal heb je wel een paar van die onschuldig klinkende woorden waar je mee moet oppassen vanwege de slang betekenis. In Australisch Engels is root slang voor sexuele gemeenschap dus let op hoe je dit woord gebruikt!

 

Barbie

 

Nee, dit gaat niet over het popje! Word je uitgenodigd voor een barbie zorg dan dat je trek hebt, want je wordt dan gevraagd voor een barbecue. Dit is weer een van die Australische slang uitdrukkingen waaraan je merkt dat Aussies graag woorden afkorten (brekky=breakfast – ontbijt , sunnies=sunglasses – zonnebril, mozzie=mosquito – mug, enz.).

 

Ripper

Grote kans dat je dit woord vaak gaat gebruiken. Betekent geweldig of fantastisch. Als iets “bloody ripper” is, dan is het vast compleet verrassend!

 

Stubby

Ga je samen met je klasgenoten voor een drankje na school? Vraag ze om mee te gaan naar de bar voor een paar stubbies (blikjes bier).

 

Chuck a sickie

Is het de mooiste stranddag van het jaar maar moet jij naar school of werk? Wanneer je baas of docent je op het strand betrapt, zijn ze meteen op de hoogte van jouw chucking a sickie (je hebt je ziek gemeld, terwijl je niets mankeerde).

 

A face like a dropped pie

Dit is misschien niet de vriendelijkste uitdrukking, maar het is goed om de betekenis te kennen wanneer je deze in een gesprek toevallig hoort! Deze kleurrijke uitdrukking wordt gebruikt om te verwijzen naar iemand die lelijk is.

 

She’ll be right

Nee, deze uitdrukking betekent niet, dat vrouwen het altijd bij het rechte eind hebben, maar wel dat alles uiteindelijk goed komt. Het kan worden gebruikt in de combinatie “Maak je niet druk joh, het komt goed”. Australië en zorgen passen sowieso niet bij elkaar!

 

A dog’s breakfast

Zie je het voor je, het stereotiepe studentenappartement: overal kranten, een stapel vuile vaat in de gootsteen, een berg wasgoed, een ondefinieerbare geur… dat appartement is een bende, of ontbijt voor een hond of voor een waanzinnige vrouw! De uitdrukking kan ook worden gebruikt om een rommelige situatie te beschrijven.

 

Mate

Deze moet beslist op de lijst. Als je een mate in Australië hebt gemaakt, dan heb je een vriend voor het leven.

 

Wil je deze Australische slang uitdrukkingen en nog meer leren? Het is nu de perfecte tijd voor een taalcursus Engels of een brugjaar in het land aan de andere kant van de wereld!

Vlieg weg naar Australië

By Leah Ganse

What do you think?