Waarom is Australische koffie de lekkerste koffie ter wereld (en hoe word je een barista terwijl je een Engelse taalcursus volgt)?

Carrière January 12, 2015

Toen Howard Schultz in het begin van de jaren ’80 Milaan bezocht, kreeg hij plots een openbaring. In de honderden stadscafés genoten de bezoekers van veel meer dan koffie alleen. Ze kwamen relaxen op een ‘derde locatie’ los van hun woon- of werkplek.

Ze kwamen er samen om te keuvelen, de krant te lezen, naar het voetbal te kijken, … zonder enige druk of verplichting. En ze deden dat met een kopje koffie in de hand.

Schultz nam die beleving mee naar zijn thuisbasis in Seattle en introduceerde het idee snel in zijn bedrijf. Dertig jaar later is Starbucks uitgegroeid tot de grootste koffiehuisketen ter wereld.

Cappuccino zonder schuim

De vernieuwing van Starbucks combineerde het concept van de ‘derde locatie’ met een veel groter assortiment dranken en breidde het uit naar landen waar de koffiecultuur nog niet zo diep ingeworteld was als in sommige delen van Europa.

Bestel eens een Skinny Latte Venti, Tall White Mocha of Double Chocolaty Chip Crème Frappuccino in een ouderwets Europees koffiehuis of café en je komt wellicht van een kale reis thuis. De tradities die Howard Schultz inspireerden zijn door de eeuwen heen maar een beetje gewijzigd.

UNESCO bijvoorbeeld omschrijft het Weense koffiehuis als een plaats “waar tijd en ruimte geconsumeerd worden, maar waar enkel het kopje koffie wordt aangerekend.” Dit zijn locaties waar filosofen bijeenkwamen en filosofeerden, waar revolutionairen plannen maakten en waar auteurs schreven. Les Deux Magots in Parijs was een ‘derde locatie’ voor Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir, Ernest Hemingway en Pablo Picasso.

Waarom goede dingen veranderen?

Het probleem met tradities is dat ze vernieuwing in de kiem kunnen smoren. Als een leverancier reeds tientallen jaren uitstekende koffie voorziet en de klanten hem trouw blijven, is er geen nood aan verandering.

Starbucks and friends zijn ondertussen grote bedrijven. Innovatieve dranken en een gezellige ‘derde locatie’ zijn enkel een weg naar grotere winsten.

Er is één land dat het perfecte evenwicht gevonden heeft tussen Europese tradities en nieuwewereldinnovaties.

De opkomst van de Australische barista

De Australische steden zijn de thuisbasis van talrijke cafés die na de Tweede Wereldoorlog werden opgericht door Zuid-Europese immigranten. Ze belichamen, beter dan waar ook, de samenvloeiing van de traditionele ‘derde plaats’ met de kunst van de moderne barista.

In de geest van de nieuwe wereld maken de Australische barista’s gebruik van de oude Europese tradities, maar ze zijn niet bang om nieuwe technieken en leveranciers uit te proberen.

Wat opvallend is voor steden zoals Brisbane, Melbourne of Sydney is het feit dat de lokale koffiecultuur zich ontwikkeld heeft zonder zich te laten beïnvloeden door internationale ketens. De opening van Starbucks in Australië verliep nogal agressief… maar al snel sloot twee derde van zijn cafés de deuren omdat de “zeer gesofisticeerde koffiecultuur” geen nood had aan een internationale keten.

Opleiding Engels + Barista in Brisbane

Ben je op zoek naar een plek waar je je Engelse taalvaardigheden kan ontwikkelen terwijl je werkervaring opdoet en vrienden maakt in één van de grootste koffieculturen ter wereld? Dan kunnen wij jou een uitmuntend nieuw programma aanbieden.

Combineer een taalstudie met het leren van de baristakunst in Brisbane. Naast een intensief Engels taalprogramma krijg je van plaatselijke experten een erkend beroepsgetuigschrift van barista. Na je opleiding vind je ongetwijfeld een studentenjob in één van de uitmuntende stadscafés.

Dat staat niet alleen uitstekend op je cv, maar je werkt ook in het hart van de plaatselijke gemeenschap. Als je werkt in een café in Brisbane ontmoet je allerhande mensen vanuit de stad en van over de hele wereld.

In het hart van een gemeenschap

Van baardige twintigers die werken aan hun scenario’s tot jonge moeders en zakenlui, allen komen ze samen omwille van hun liefde voor de boon en hun behoefte aan een ruimte om ervan te genieten.

Heel wat mensen worden afhankelijk van jouw koffievaardigheden als barista voor hun dagelijkse dosis cafeïne, voor het beleven van hun smaakervaring in gezelschap op hun persoonlijke ‘derde locatie’.

Wij zijn van mening dat een plaatselijke job één van de beste manieren is om je Engels te ontwikkelen terwijl je een authentieke lokale ervaring opdoet. Het leukste eraan is dat je professionele vaardigheden mee naar huis brengt waardoor je thuis veel meer inzetbaar bent. En je leert bovendien een geweldig kopje koffie zetten!

Ontdek meer over een cursus Engels + opleiding tot barista in Brisbane, Australië.

Images: Steve Corey (CC BY-ND 2.0), Alpha (CC BY-ND 2.0), torbakhopper HE DEAD (CC BY-ND 2.0), Olga Filonenko (CC BY-ND 2.0)
By Océane Tache

What do you think?