Hoe plan je een tussenjaar: stap voor stap

Carrière August 7, 2018

Alleen al bij het horen van de woorden “gap year” ga je een andere wereld binnen. Misschien droom je al je hele leven over een gap year in het buitenland, of misschien ben je zojuist door een grote levensverandering gegaan, zodat je eindelijk de tijd hebt om zo’n grote reis te gaan ondernemen. Hoe je ook tot je beslissing bent gekomen, wij lopen met je mee, want hoe plan je je gap year: stap voor stap.

 

1. Denk erover na, wanneer je een gap year wil nemen

De term “gap year” klonk voor het eerst in het VK om de pauze te beschrijven die studenten namen tussen het einde van de middelbare school en het begin van hun tijd op de universiteit, maar tegenwoordig kan een gap year op ieder moment plaatsvinden. Het zou kunnen tussen het behalen van een universitaire graad en het beginnen van een mastersprogramma, een sabbatical jaar van je werk of zelfs een pauze nadat je met pensioen bent gegaan. Feitelijk kan je het realiseren op ieder moment dat je graag zou willen reizen! En wanneer een jaar te lang is, dan kan je kortere tijd gaan, bijvoorbeeld drie of zes maanden, of je kan het uitbreiden naar twee jaren als je je dit qua tijd kan veroorloven!

 

2. Besluit wat je tijdens je gap year wil doen

Het plannen van een gap year is verrassend, omdat je er van kan maken wat je wil. Er zijn volop populaire mogelijkhede, maar het kan zijn dat je een beetje inspiratie nodig hebt! Volg een  taalcursus in het buitenland zodat je jezelf helemaal kan onderdompelen in de cultuur van je bestemming, ga vrijwilligerswerk doen en maak een verschil in de levens van de plaatselijke bevolking of loop stage en geef je carrière een impuls. Je kan ook onderduiken in je favoriete hobby of starten met datgene waar je altijd van hebt gedroomd, zoals surfen, yoga, koken of film maken. Het geweldige van inschrijven voor een cursus, een vrijwilligerservaring of een stageprogramma is, dat de coördinatoren tijdens het proces met je mee gaan, je helpen om een visum te krijgen en een onderkomen te vinden.

 

3. Bedenkt hoe je geld kan sparen voor een gap year

Terwijl jij achter je bureau of in de klas zit te dagdromen over hoe plan je je gap year, vraag je je waarschijnlijk af hoeveel geld je nodig zal hebben. Nog afgezien van het sparen tijdens de maanden voorafgaand aan je vertrek (zeg maar dag tegen een duur sportschoolabonnement en train buiten, stop met

uit eten gaan en ga koken, verkoop oude spullen die je niet meer nodig hebt, enz.) zijn er manieren om je spaarpot te spekken, zodat je je verblijf kan verlengen.

Een part-time baan in het buitenland tijdens je studie of je reis helpt om de kosten van het levensonderhoud te drukken tijdens je gap year en je kan dan meteen de plaatselijke bevolking ontmoeten in hun natuurlijke omgeving. Hou je van kinderen dan kan je overwegen om au pair te worden – dan heb je vrijwel altijd onderdak – of je kan je moedertaal gaan onderwijzen in het buitenland met programma’s als JET in Japan of hetgeen wordt georganiseerd voor onderwijsassistenten in Frankrijk of Spanje.

 

4. Kies waar je naar toe wil tijdens je gap year

Heb je met gesloten ogen een plaats geprikt op een draaiende aardbol? Heb je een uitputtend Excel spreadsheet gemaakt, waarin de voor- en nadelen van elke bestemming naast elkaar staan? Wat je weg er naar toe ook is, je gaat een geweldige tijd hebben, voor welke bestemming je ook kiest. Als je er nog niet helemaal uit bent, kijk dan eens naar een bestemming waar veel studenten naar toe gaan, waar je je bij zou kunnen aansluiten. Australië, Canada en Zuid-Afrika staan allemaal bekend om hun studentvriendelijkheid en zijn dan toevallig ook nog geweldige plekken om het Engels in praktijk te brengen. Een paar alternatieven zijn Tokio en Seoel, voor wanneer je echt iets heel anders zoekt!

 

5. Bedenk eens, hoe een gap year je leven zal veranderen

Met alle planning die er voor nodig is vraag je je misschien af waar je het voor doet, en daarom is het zo belangrijk om het grote plaatje voor ogen te houden. Je gaat een nieuwe uithoek van de wereld verkennen, plaatselijke en buitenlandse mensen ontmoeten en vrienden voor het leven maken, misschien neem je een nieuw diploma mee naar huis of kan je straks een officieel examencertificaat laten zien en dan hebben we het nog niet eens over de tijd van je leven hebben. Investeren in jezelf is echt de beste beslissing die je ooit zal nemen. En tot slot: als je dat niet nu doet, wanneer dan wel?    

Begin met het plannen van mijn gap year

By Leah Ganse

What do you think?