Waarom werkgevers de voorkeur geven aan kandidaten die talen spreken

Carrière July 4, 2017

Je eerste sprong de arbeidsmarkt in, is een stressvolle klus. Zelfs wanneer je dit niet voor het eerst doet, kan het jagen op een baan barbaars zijn in een wereld van exponentieel toenemende concurrentie en bedrijven wenden zich meer en meer tot banensites  als Europe Language Jobs om gespecialiseerde kandidaten te vinden.

Het goede nieuws is, dat er vaardigheden zijn waarvan is bewezen dat ze jou een meerwaarde geven boven andere kandidaten en een van de voornaamste voorbeelden zijn talen. Door het enorme aantal taalcursussen waar je uit kan kiezen  – en natuurlijk met enige zelfdiscipline – kan iedereen in een paar maanden tijd nog een taal toevoegen aan het CV.

Dus waar wacht je nog op? Hoe meer talen je spreekt of hoe hoger jouw niveau van talen is, hoe meer inzetbaar jij bent.

ELJ1

 

Zorg dat men zich jou herinnert

Personeelswervers zijn altijd op zoek naar een reden om zich een kandidaat te herinneren die zich onderscheidt van de vaak honderden profielen die ze voor een vacature onder ogen krijgen. Een taal kan je veranderen van een naam die je maar half onthoudt tot “degene die Zweeds sprak”.  Alhoewel niemand een labeltje wil krijgen kan dit etiketje juist zorgen dat jij de baan krijgt!

Bovendien vertelt het feit, dat een kandidaat meer dan één taal spreekt, de personeelswerver iets over alle extra vaardigheden die het meertalig zijn met zich meebrengt.

 

Eigenschappen waardoor polyglots zich onderscheiden

Het is geen geringe prestatie om een nieuwe taal te leren op een andere wijze dan  de natuurlijke manier waarop we onze moedertaal leerden. Welke taal je ook wil oppakken, het leren van een taal vraagt talloze persoonlijke kwaliteiten en ontwikkelt er nog veel meer. Zulke eigenschappen worden door werkgevers vaak hoger aangeslagen dan de taal zelf.

Dit houdt in: doorzettingsvermogen, motivatie, cultureel  bewustzijn, openheid van geest en de vaardigheid om te leren van je fouten – de lijst is nog langer.

Dus als je de epische reis van het leren van een nieuwe taal hebt voltooid, dan heb je werkelijke betrokkenheid laten zien, organisatie, toewijding en veel hard werk. Volgens  The Culture-ist, kosten zelfs de eenvoudigste talen (die het meest lijken op Nederlands) tussen 575-600 uren aan lestijd om het te leren.

Dit zijn Spaans, Frans, Nederlands en Zweeds, terwijl  het naar schatting 2.200 uren kost om een moeilijkere taal te leren met een compleet ander alfabet. Hoe het ook zij, dat is een hoop tijd om te investeren, maar dat is precies wat het is: een investering.

ELJ2

 

Hoe de wetenschap het leren van talen ondersteunt

Er zijn talloze studies gedaan om bewijs ter leveren van het feit, dat het spreken van verschillende talen de cognitieve vaardigheden vergroot. Er zijn niveaus in de grijze materie van ons brein waarvan is bewezen dat ze groeien als resultaat van het leren van een taal. En mocht je het je afvragen: dit is een goede zaak!

Het feit dat je hard moet werken om zoveel verschillende woorden en patronen, waarvan je het bestaan nooit had vermoed, te onthouden, heeft een positief effect op je hersenen. In feite bewezen onderzoekers van de Penn State universiteit, dat het leren van een tweede taal werkelijk de vorm en structuur van je brein kan verbeteren. Ook vonden ze uit, dat dit van toepassing is op hersenen van iedere leeftijd – zodat het eeuwige excuus van “voor mij is het te laat” niet meer geldt!

 

Hoe meer talen je spreekt, hoe meer mensen naar je luisteren

Het is een waarheid, dat hoe meer talen je spreekt, hoe meer mensen naar je kunnen luisteren. Met elke taal die je spreekt open je niet alleen de deur naar nieuwe professionele mogelijkheden, maar ook naar relaties. Plotseling heb je toegang tot een hele nieuwe wereld van mensen waarmee je nu kan communiceren, die in het verleden levenslang vreemden zouden zijn gebleven. Charisma en communicatietechnieken als bijproduct van het leren van een taal zijn belangrijke vaardigheden waarmee je indruk maakt op werkgevers.

ELJ3

 

De globalisering heeft de arbeidsmarkt wijd open gebroken. Je concurreert niet langer met de andere kandidaten in jouw stad; je concurreert met de wereld. Dit betekent, dat het belangrijker is dan ooit om jezelf de best mogelijke kans te geven om de concurrentie vóór te blijven.

Een van de positieve effecten van globalisering is echter, dat hoewel het aantal concurrenten groter dan ooit is, dit net zo is voor het aantal kansen. Het is waarschijnlijker dan ooit, dat je in een ander land leeft en werkt en reizen was nooit eerder zo toegankelijk en betaalbaar.

Talen waren nooit eerder zo belangrijk en daar zijn werkgevers zich goed van bewust. De toekomst behoort toe aan de polyglots!

By Matt Mills

What do you think?