Is het echt zo moeilijk om Russisch te leren?

Talen leren June 12, 2018

Met het WK in het vooruitzicht zijn alle ogen gericht op Rusland. Misschien ga jij er zelfs wel naar toe om je favoriete team aan te moedigen! Iets leren van de plaatselijke taal kan tijdens je reis een groot verschil maken, maar je vraagt je misschien af: is het nu echt zo moeilijk om Russisch te leren? We zetten de zaken op een rijtje voor je, zodat jij kan besluiten of je in het diepe springt en of een beetje Russisch leren past bij jou!

 

1. Begin met het alfabet

Eerst komt het belangrijkste… begin met de basis. Alhoewel het Cyrillische alfabet er voor sommigen intimiderend uitziet, heeft het maar 33 letters! Dat is niets vergeleken met de meer dan 3.000 karakters in de Chinese taal. Wanneer je er eenmaal wat tijd in hebt gestoken (en dat hoeft niet veel te zijn), om het alfabet uit je hoofd te leren, dan ga je al een stuk zelfverzekerder op reis in Rusland, waar alle aanduidingen in het Cyrillische alfabet worden vermeld.

 

 

2. De uitspraak is fonetisch

Nog een reden, waarom het niet zo moeilijk om Russisch te leren is als je denkt, is dat de Russische uitspraak fonetisch is. Dus wanneer je het Cyrillische alfabet eenmaal in je hoofd hebt, dan hoef je de woorden alleen maar uit te spreken! Dit is speciaal handig bij een paar van die berucht lange woorden in het Russisch, die, – toegegeven – een beetje moeilijk kunnen zijn… Wordt het even teveel voor je, deel dan het woord in stukjes op en richt je op de uitspraak van ieder stukje, voordat je ze weer aan elkaar uitspreekt.

 

3. Veel leenwoorden

Engelssprekenden zullen het aantal afleidingen vanuit het Engels in de Russische taal waarderen, maar er zijn ook volop leenwoorden uit het Duits, Frans en Italiaans. In het begin komen ze helemaal anders naar voren omdat ze in het Cyrillisch worden geschreven, maar spreek je ze eenmaal uit dan merk je dat je meer woorden herkent dan je had gedacht!

 

4. Veel regels, weinig uitzonderingen

Ja het is waar dat Russisch een taal is die dol is op regeltjes, en nu even geen mooipraterij: er zijn veel regels die je zal moeten leren. Maar als je dat doet, dan kom je er uiteindelijk tot je vreugde achter dat in het Russisch zelden wordt gebroken met deze regels! Dit is speciaal van toepassing op de geslachtsvorm (die in het Russisch mannelijk, vrouwelijk of neutraal kan zijn), dus alles wat je te doen staat is de regels uit je hoofd leren die op elk van toepassing zijn.

 

5. Minder werkwoordtijden en geen lidwoorden

Afhankelijk van het werkwoord kent dit slechts twee (verleden en toekomstige) of drie (verleden, tegenwoordige en toekomstige) tijden. In combinatie met het feit dat er in het Russisch geen lidwoorden (de, het of een) bestaan, klinkt het leren van deze taal al wat hanteerbaarder hè? Je zal echter wel alles over de beroemde zes verbuigingen of zelfstandig naamwoordvervoegingen moeten leren, maar als je die eenmaal onder de knie hebt, dan ben je een van de belangrijke moeilijkheden van het leren van Russisch al te boven!

 

6. In Rusland leer je sneller

Het spreekt vanzelf, dat studeren in onderdompeling de snelste manier is om een taal te leren en in het Russisch is dat niet anders. In tegenstelling tot in andere landen echter, zijn er in Rusland minder mensen die een buitenlandse taal spreken, dus je kan niet zo gemakkelijk op je moedertaal terugvallen; je moet dan wel Russisch oefenen. Het goede nieuws is, dat de plaatselijke bevolking er dol op is wanneer buitenlanders Russisch proberen te spreken, dus wees niet bang om fouten te maken in Wit-Rusland, Oekraïne, Estland, Letland, Georgië, Litouwen, Kazachstan, Kyrgyzistan, Azerbeidjan, Moldavië, Oezbekistan, Tajikistan en Turkmenistan.

 

Is het dus echt zo moeilijk om Russisch te leren? Nou, het antwoord is ja en nee. Bij het leren van elke taal is het belangrijkste, dat je de wens en de motivatie hebt! Dus zien we je bij het WK?

Onderdompelingscursussen Russisch

By Leah Ganse

What do you think?