Sinds ESL in 2011 een instrument voor zelfevaluatie Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) heeft gelanceerd, hebben verschillende van onze partnerscholen de kans benut om hun interne MVO- strategiën te evalueren en verder te ontwikkelen. Dit innovatieve systeem moedigt scholen aan om hun bestaande beleid op een eerlijke manier te analyseren aan de hand van vragenlijsten waar men gedetailleerd op moet antwoorden, om vervolgens een nieuwe MVO- strategie te formuleren met behulp van ESL en andere taalscholen. Bij het ontwerpen van het instrument hebben we ondervonden dat vele partnerscholen al op de goede weg zaten, maar dat ze voordeel zouden kunnen halen uit een formele structuur die binnenin ESL bestaat.
De Sydney English Academy (SEA) is één van onze partners die voordeel heeft gehaald uit het MVO- instrument. Hun school is gelegen in de rustige buitenwijk Manly in Sydney, op enkele meters van het strand met daarachter de Stille Oceaan, en is omgeven door adembenemende biodiversiteit. Landinwaarts liggen in de hectares bossen de Blue Mountains en de befaamde Three Sisters peaks. Volgens de schooldirecteurs Mick Edwards en Sam Milton “beseffen Australiërs nu dat alle grote wijzigingen in het klimaat op wereldniveau, een betekenisvolle impact zullen hebben op het natuurlijke klimaat van Australië en de levenskwaliteit die vele Australiërs genieten”.
Na het erkennen van de verantwoordelijkheid van ondernemingen in het promoten van duurzaam ondernemen, begon SEA hun proces met “de makkelijkste handeling… het uitzetten van alle elektronische apparatuur bij de hoofschakelaar aan het eind van de dag”. Er wordt één computer aangelaten voor externe toegang. Waar mogelijk, schakelt de school de airconditioning uit een uur voor het einde van de dag. De kostenbesparingen gecreëerd door deze maatregelen zijn niet alleen voordelig voor het milieu, ze hebben het voor SEA mogelijk gemaakt om voortaan een aanzienlijk percentage van hun energie uit duurzame bronnen te halen. Alle vluchten die de directeuren nemen zijn CO2-vrij.
De SEA- directeuren zijn heel positief over de voordelen die dit ESL-instrument voor hun eigen MVO- ontwikkeling heeft gecreëerd, alsook voor die van andere taalscholen. “Het ESL zelfevaluatie- programma maakt het mogelijk voor instellingen om hun kennis te delen over hoe zij hun individuele bedrijven duurzamer kunnen maken … Het programma bezorgt de school een gestructureerd format om het duurzaamheidsniveau te evalueren en plannen te formuleren over hoe ze hun bestaande werkmethodes kunnen verbeteren.’
Recent heeft het bestuur van Manly de positieve benadering van SEA erkend met een award voor duurzaamheid, ontworpen om duurzaamheid bij de plaatselijke bedrijven te stimuleren.
Maar niet alle overheden zijn even vooruitdenkend als die in Manly. “Australische overheden zijn niet zo geörganiseerd in het recycleren als ze zouden kunnen … Dit maakt het moeilijker wanneer we willen recycleren, omdat stadsdiensten niet alles apart ophalen”, zegt Babette Furstner van ILSC, een school met 2 campussen in Australië, in Sydney en Brisbane. “MVO staat echt centraal in onze mission statement en aan de basis van onze schoolcultuur bij ILSC … Globale gemeenschappen en het milieu maken deel uit van waar wij voor staan.” De grootste uitdagingen (m.b.t. hulpbronnen) waar de school tegenover staat, zijn papier, water en elektriciteitsverbruik. ILSC heeft reeds beleidsmaatregelen geïntroduceerd om het verbruik van alledrie te verminderen. Alle fotokopiën worden nu gedrukt op gerecycleerd papier, dat na gebruik opnieuw gerecycleerd wordt. Babette vervolgt ‘We drukken inschrijvingsdocumenten voor studenten niet langer af, maar behouden deze elektronisch en we gaan ook voor onze financiën een gelijkwaardig systeem opzetten … We gebruiken gedeelde teksten in plaats van kopiën om zo het aantal kopiën per klas te minimaliseren.‘
Door middel van water en elektriciteit is het doel om onnodig afval te verminderen. Bij ILSC hebben ze het waterverbruik verminderd door middle van goed onderhouden waterkranen, wc’s met twee spoelknoppen en gefilterd water. Daarbij zijn er lampen aangebracht met een laag verbruik en wordt het licht in ongebruikte kamers uitgezet. De school Shafston College in Brisbaneheeft twee grote regenwatertanken geïnstalleerd om water te verzamelen, alsook verschillende beleidsmaatregelen ingevoerd om energie te besparen, waaronder energie- efficiënte lampen.
Een ESL- partnerschool die de voordelen van een progressief energie-beleid heeft ingezien isByron Bay English Language School. Deze school heeft een 10KW elektronisch zonsysteem op zijn dak geïnstalleerd (zonnepanelen), die voor 40% van de nodige elektriciteit zorgt. ‘Dit zijn grote besparingen, maar het was ook een grote investering!’, zegt directeur Michael O’Grady. De school krijgt een ‘goede prijs’ van de lokale overheidsdiensten voor de geproduceerde elektriciteit, en kreeg installatievoordelen van de staat en federale regering om zongedreven waterfaciliteiten te installeren in de studentenhuizen. “Het is opwindend om te weten hoe efficient de zonindustrie zal worden.”
Michael’s feedback vormt een nagalm van wat de andere scholen zeggen. ‘Ik denk dat we op de goede weg zitten, maar er is niet meteen officiële steun’, ondanks de milieuproblemen die steeds meer aanwezig zijn in een land waar de gevolgen van klimaatopwarming gevoeld worden. Daarbij heeft de enorme toename aan grondstoffen in Australië de recente stijging van 25% op elektriciteitsprijzen niet tegengehouden. Ook zijn er zorgen om de buitenlandse bedrijven, die grote delen landbouwgronden kopen om toegang te krijgen tot steenkoolgassen, hiermee de nationale voedingsteelt capaciteit verminderend. Cameron Lloyd van Shafston College wijst op een recent ingevoerde belasting op CO2 van $23/ton, wat op dit moment de duurste belasting ter wereld vormt.
Duurzaam ondernemen is veel meer dan alleen het beschermen van het natuurlijk milieu. Onze partnerscholen zijn actief betrokken in goede doelen. Om een voorbeeld te noemen heeft SEA in 2011 samengewerkt met een plaatselijke liefdadigheidsinstelling om een student van East Timor (één van de recentste en armste landen) te laten overkomen om 2 maanden Engels te studeren. De school is nu van plan om elk jaar opnieuw een gelijkaardige beurs aan te bieden aan een student van een ontwikkelingsland. Recent was ILSC betrokken in de ‘Rio Tinto Ride to conquer cancer’, waarvan hun studenten de grootste groep vrijwilligers vormden. Naast deze actie, is de school regelmatig betrokken bij liefdadigsheidsevenementen zoals de ‘Ride for refugees’, ‘Zombie walk’ en ‘Bridge to Brisbane’. “Wij willen onze studenten de kans geven om bij te dragen aan betekenisvolle activiteiten tijdens hun verblijf hier in Australië”, zegt Babette. En ook het personeel wordt betrokken: ILSC leerkrachten hebben geld bijeen gebracht om Cambodjaanse leerkrachten te sponsoren, zodat zij naar de Cam TESOL conferentie eind 2011 konden gaan. Ook voor 2012 zijn ze er plannen om dit opnieuw te regelen.
Australische bedrijven staan nog voor enkele belangrijke uitdagingen op het MVO- vlak, maar onze partnerscholen maken alvast grote stappen in de juiste richting. Hun handelingen zullen Australië nog jaren helpen een fantastische bestemming te blijven voor Engelse cursussen.
Vind meer informatie over Engelse cursussen in Australië en onze MVO zelfevaluatie- tool.
What do you think?