Jij gaat dus naar het buitenland om te studeren of om Engels te leren in het VK – gefeliciteerd! De kans bestaat dat je al droomt van lekker vis en patat eten, koude biertjes drinken met je nieuwe maten tijdens een voetbalwedstrijd in je plaatselijke kroeg, ‘s middags theedrinken en winkelen met je nieuwe vrienden en ‘s avonds feestvieren in blitse clubs. Afgezien van die dagdromen heb je vast ook wat pre-reisstress tijdens het plannen, inpakken en alles organiseren wat je nodig hebt voor een soepele reis. Wees niet bang – wij helpen je met een handige studeren in het buitenland checklist voor het VK!
Welke stappen neem je, voorafgaand aan je vertrek naar het VK
We beginnen met het meest absolute basisadvies: je moet weten waar je gaat studeren. Of het nu een Erasmus- of een uitwisselingsprogramma is met een andere universiteit, een taalcursus Engels, een stageprogramma in het VK of een combinatie van een parttime baan met een cursus Engels: dit is stap nummer één.
Stap nummer twee: waar ga je wonen? Wordt het een universiteitsresidentie, een Engels huis met een gastgezin of een studentenappartement? Dit is een essentieel onderdeel van je ervaring tijdens je studie in het buitenland. Het goede nieuws is, dat de consulenten van je taalprogramma of universiteit goed geïnformeerd zijn over alle mogelijkheden, daarom kunnen zij je koppelen aan die optie die bij jou past.
Stap nummer drie: heb je een visum nodig? Momenteel hoeven Europese studenten zich hierover niet druk te maken, maar studenten uit de rest van de wereld zullen waarschijnlijk een korte-termijn studievisum moeten aanvragen. Maar nogmaals: je reisbureau voor een studie in het buitenland of je universiteit kunnen je dit hele proces uitleggen.
Stap nummer vier: praktische zaken. Neem contact op met je zorgverzekeraar en zoek uit of je verzekerd bent terwijl je in het VK studeert, of vraag een European Health Insurance Card aan. Je bent misschien bezorgd over hoe Brexit invloed zou kunnen hebben op je plannen om in het VK te gaan studeren , maar op dit moment is er niets veranderd!
Neem contact op met je gsm-provider en vraag of ze gratis roaming aanbieden en zo niet, denk er dan over na om hun service on hold te zetten en wat geld te besparen terwijl je in het buitenland studeert.
En over geld gesproken: wissel wat van je plaatselijke valuta in voor pounds sterling voordat je vertrekt. Wanneer je in het VK bent, dan kan je vrijwel voor alles betalen met je creditcard of pinpas, maar het is altijd goed om wat contant geld bij de hand te hebben voor noodgevallen; £ 200,– tot£ 500,– afhankelijk van hoe lang je blijft is een goed bedrag om mee te beginnen.
Tot slot: vergeet niet je bank te informeren over je reisplannen en vraag even naar mogelijke internationale transactie- of ATM-kosten!
Paklijst voor het VK
Heb je eenmaal al het papierwerk en lastige zaken voor elkaar, dan hoef je alleen nog maar die koffer in te pakken. Met vier afzonderlijke seizoenen kan het tricky zijn om te pakken voor het VK, maar het is echt te doen! We hebben er geen raadspelletje van gemaakt en speciaal voor jou een paklijst samengesteld:
Kleding (algemeen)
- Een lichte, waterbestendige jas
- 2-3 truien of vesten voor het laagjeswerk
- 4 shirts met lange mouwen
- 4 t-shirts
- 2-3 (spijker)broeken
- 2 nette outfits om ’s avonds uit te gaan
- 2-3 outfits om in te sporten
- 1 paar gymschoenen
- 1 paar nette schoenen of hakken om uit te gaan
- (tenminste) 7 paar sokken
- (tenminste) 7 setjes ondergoed
- Voor vrouwen 4 bh’s of voor mannen 4 hemden
Kleding –extra voor het najaar, de winter of het vroege voorjaar
- Winterjas
- Hoed
- Sjaal
- Handshoenen
Kleding – extra voor de zomer
- Badkleding
- 2 korte broeken
- 4 hemden
- 1 paar sandalen
- zonnebril
Overig
- Paspoort of Europese ID-card
- 2 adaptors verloopstekkers voor het VK
- Laptop
- Mobiele telefoon en oplader
- E-reader of een paar boeken
- Paraplu
- Make-up of scheerbenodigdheden
- Tandenborstel
- Toiletartikelen op reisformaat voor de eerste paar dagen
Nee, we zijn de regenlaarzen niet vergeten – houd wat plaats over en koop je “wellies”bij Marks en Spencer na aankomst!
Welke stappen neem je na aankomst in het VK
Nou, je bent er… tijd om er van te genieten! Nadat je bent gesetteld en hebt uitgepakt, zijn er een paar basisdingen die je moet doen voor een prettiger verblijf.
Stap nummer één: Verdiep je in het openbaar vervoer. Als je in Londen bent, heb je de Oyster card nodig, maar elke stad heeft een soort openbaar vervoerskaart, zodat je niet steeds het gedoe hebt van betalen voor een enkele reis elke keer dat je de metro of de bus pakt.
Stap nummer twee: Regel een pre-paid mobiele telefoon of SIM kaartje als je telefoonbereik niet het hele VK dekt. Vergeet niet om te Skypen, wanneer je contact opneemt met vrienden en familie thuis. Dat is gratis! Wil je een contract afsluiten voor een mobiele telefoon, dan moet je een studentenbankrekening openen. Vraag je school om hulp, want zij hebben ervaring bij het helpen van studenten bij dit proces.
Stap nummer drie: Zoek uit wat de route is vanaf je accommodatie naar school. Wanneer je vóór je eerste schooldag een keertje proef loopt, dan weet je zeker dat je op tijd komt en reken je meteen af met die eerste dag zenuwen!
Het enige wat je moet doen is de stappen volgen van onze studeren in het buitenland checklist voor het VK en dan ben je in een mum van tijd onderweg naar de ervaring van je leven 🙂
What do you think?