De invloed van Brexit op studeren in het buitenland

Talen leren October 16, 2018

Als je in de afgelopen twee jaar TV hebt gekeken of online bent geweest, dan heb je dit woordje van zes letters vast wel ontelbare keren gezien en gehoord: Brexit (Brittain + exit). De term duidt op het toekomstige vertrek van Engeland uit de Europese Unie, maar wat betekent dit precies wanneer je gaat studeren in het buitenland in het VK? Nou, dat gaan we je allemaal uitleggen, zodat je alles weet over de invloed van Brexit op studeren in het buitenland. (De korte uitleg is: maak je nergens druk over).

 

Brexit tijdlijn

Op 23 juni 2016 werd in het VK een referendum gehouden, waarbij de inwoners werd gevraagd of zij wel of niet lid wilden blijven van de Europese Unie. Met een kleine meerderheid van 51,9% naast 48,1% stemde het Britse volk vóór vertrek. Bij publicatie van dit artikel is Engeland nog steeds lid van de Europese Unie, met een geplande vertrekdatum van 29 maart 2019. Na de vertrekdatum gaat een overgangstermijn in die zal duren tot eind 2020.

Hoe gaat Brexit effect hebben op de studiekosten van mijn reis naar het buitenland?

Het korte antwoord op deze vraag is: Brexit zal op de kosten van je studiereis naar het buitenland geen invloed hebben. Het maakt niet uit of je op reis gaat vóór of nadat Engeland officieel uit de EU is, je zal nog altijd je euro’s tegen ponden moeten wisselen als je daar bent. Het goede nieuws is, dat de waarde van de pond wat omlaag is gegaan sinds het referendum en dat betekent, dat jouw plaatselijke valuta (euro’s, Zwitserse franken, enz.) in het buitenland meer waard zullen zijn.

 

Heb ik een paspoort nodig om te studeren in Groot-Brittannië?

Het antwoord hierop is afhankelijk van wanneer je gaat reizen. Als je komt uit een land binnen de EU, dan kan je momenteel Groot-Brittannië in met een Europese identiteitskaart. Maar in de toekomst, na de vertrekdatum, heb je waarschijnlijk een paspoort nodig, maar dit geldt waarschijnlijk pas na de overgangstermijn. Zorg er voor de zekerheid voor, dat je paspoort geldig is voor de tijdsduur van je taalreis en neem het mee voor het geval dat!

 

Heb ik een visum nodig om te studeren in Groot-Brittannië?

Nogmaals, het is nog maar de vraag of dit nodig is na de vertrekdatum of na het einde van de overgangstermijn, maar momenteel hebben EU studenten geen visum nodig voor hun cursussen Engels in het buitenland, maar in de toekomst kan dat wel zo zijn. Met het korte-termijn studievisum kan je tot 11 maanden studeren en dit kan makkelijk geregeld worden in samenwerking met je taalreisbureau. In feite hoef je je over niets wakker te liggen of zorgen te hebben over een visum!

 

Ben ik na de Brexit als buitenlandse student in het VK wel welkom?

Als je een student uit het buitenland bent, is dit waarschijnlijk je grootste zorg, wanneer je naar het VK wil reizen in de post-Brexit wereld. Je kan echter gerust zijn, omdat het nieuws alleen maar positief is. Slechts een paar maanden na het referendum werd er een enquête gehouden door een vereniging van Britse universiteiten, waarbij de Britten werd gevraagd naar hun mening over buitenlandse studenten. Hier zijn een paar van hun uitspraken:

  • 75 % van de respondenten die hun mening gaven zeiden, dat ze graag zagen dat het aantal buitenlandse studenten in het VK hetzelfde zou blijven of zou toenemen.
  • 81 % van de respondenten die hun idee doorgaven zeiden, dat buitenlandse studenten een positieve invloed hebben op de steden en de economie waar ze studeren.
  • 91 % gelooft, dat buitenlandse studenten in het VK zouden moeten kunnen blijven om te werken, nadat ze hun opleiding hebben voltooid.

 

Met zulke resultaten is het duidelijk dat het VK de internationale studenten onverminderd met open armen zal ontvangen. In feite zei Andrew Roper, Managing Director van British Study Centres:

Twee jaar verder en dan is het VK wel degelijk open voor handel. Er is niets veranderd. In feite is de Britse opleidingssector specifiek actief op het gebied van het versterken van de banden met internationale partners en universiteiten… Verder is de Britse pond ongeveer 20% zwakker dan de euro, en dat betekent een betere deal voor studenten en bezoekers. Flybe, ryanair, Easyjet en andere goedkope vervoerders maken een enorme groei door, waarbij meer en meer rechtstreekse vluchten op de luchthavens in het VK zullen worden gerealiseerd. Vanzelfsprekend hebben Europese studenten geen visum nodig om in het VK te studeren. Voor internationale studenten zal er nooit een betere tijd zijn, om in het VK te gaan studeren.

Ben je dus bezorgd over de invloed van Brexit op studeren in het buitenland, dan kan je daar nu officieel mee stoppen! En als je nog andere aanhoudende twijfeld hebt, dan zijn we altijd beschikbaar om antwoord te geven op je vragen.

Vind cursussen Engels in het VK

Bronnen:

  • Bridgestock, Laura. “What Does Brexit Mean for Students?” Top Universities, 4 July 2018, https://www.topuniversities.com/student-info/university-news/what-does-brexit-mean-students.
  • Hunt, Alex and Brian Wheeler. “Brexit: All you need to know about the UK leaving the EU.” BBC, 27 September 2018, https://www.bbc.com/news/uk-politics-32810887.
  • New poll – cutting international student numbers will not address public immigration concerns.” Universities UK, 13 October 2016, https://www.universitiesuk.ac.uk/news/Pages/New-poll-%E2%80%93-cutting-international-student-numbers-will-not-address-public-immigration-concerns.aspx.
By Leah Ganse

What do you think?