Een vreemde taal leren kan op elk moment in je leven. Als men jong is, betekent een extra taal zeer vaak nieuwe carrière- en ontplooiingskansen. Daarom verwelkomen de taalscholen vooral studenten tussen 18 en 25 jaar. Maar de tijd vliegt en velen kregen de kans niet om op taalreis te vertrekken na het eindexamen secundair onderwijs. Vanaf 30 jaar krijgt men dan zin om een vreemde taal te leren. Sommigen willen gewoon de ervaring opdoen, anderen willen reizen. Of men wil professionele kansen grijpen.
Het 30+ programma kent steeds meer succes. Bij ESL vertrekken jaar na jaar personen uit alle leeftijdscategorieën naar het buitenland om een taal te leren. Daar doen ze de meest verrijkende ervaring van hun leven op. In de klassen vinden ze studenten met de meest uiteenlopende profielen terug. Die grote verscheidenheid is voor hen een bron van inspiratie en een extra motivatie. Bij hun terugkeer delen ze allen dezelfde mening: het verblijf heeft hun leven een andere wending gegeven, hun cultuur verrijkt en hun horizon verruimd.
Laten we beginnen met de kampioene van alle categorieën: de 81-jarige Uta uit Duitsland sleepte de titel van “student of the month” in de wacht bij onze partnerschool in Sydney Bondi. Volgens haar lesgevers liet Uta zich tijdens de lessen opmerken als een bijzonder toegewijde studente die bij alle andere deelnemers indruk maakte door haar enthousiasme en haar leergierigheid. Is dat het recept van gezond ouder worden? |
Jordi, 35 jaar, besloot om Engels te leren in India. Hij heeft zijn keuze niet betreurd en benadrukt: “in New Delhi heb ik zoveel smaken, geuren, kleuren ontdekt en sensationele indrukken opgedaan dat ik dit uitzonderlijk taalverblijf nooit zal vergeten.” De kwaliteit van de school ILSC en de deskundigheid van de lesgevers hebben indruk gemaakt op Jordi. Hij keerde terug naar zijn geboorteland Spanje met zijn hoofd vol schitterende beelden en met een uitgebreide kennis van de Engelse taal die hem vandaag zeer goed van pas komt in zijn beroepsleven.
In Barcelona waagde Aude-Sophie zich aan de studie van de Spaanse taal. Twee jaar op rij volgde ze lessen in een taalschool en telkens kwam ze als een ander mens terug: “De lessen waren goed georganiseerd en gestructureerd, de lesgevers boeiend en interessant.” Ze werd bekoord door Barcelona (“Wat een opwinding op alle ogenblikken van de dag! Een constante combinatie van feest, vreugde en cultuur!”). Maar het is toch vooral de menselijke dimensie die haar ervaring kleurde: “Dankzij deze reizen heb ik mensen van over de hele wereld en met een verschillende culturele achtergrond leren kennen. En dat is ook zeer leuk! De grote tafels in het restaurant waar ’s avonds alle talen zich vermengen…”.
Op 48-jarige leeftijd ruilde Hector Jaime Bogota tijdelijk in voor Wimbledon. Hij vertelt ons vol enthousiasme: “Ik ben hier net aan mijn vierde week begonnen en ik kan mijn ervaringen delen met tal van personen van over de hele wereld! Verschillende culturen, uiteenlopende wereldvisies … echt een verrijking van mijn Engelse opleiding!” Hij voelt zich in zijn sas tussen de jonge deelnemers uit Azië en elders…
Paul-Hubert, een tevreden vijftiger, is een creatieveling die steeds op zoek is naar nieuwe uitdagingen. Hij voelt zich goed in zijn vel en is nieuwsgierig aangelegd. Voor zijn taalreis koos Paul-Hubert voor het programma Bij de leerkracht in een stadje in Kent.
“Ik werd als een lid van de familie behandeld en werd volledig in het sociale leven van mijn gastheren opgenomen: vriendenbezoek, ontmoetingen, culturele uitstappen, wandelingen…” Dankzij deze volledige onderdompeling in de Engelse taal en cultuur “heb ik echt vooruitgang kunnen maken. Dat kon ik afleiden uit het feit dat ik op het einde van het verblijf probleemloos kon deelnemen aan de conversaties.” |
Jean-Pierre telt 56 lentes, maar is nog jong van geest! In 2012 vertrok hij naar Odessa en in 2013 koos hij voor Kiev waar hij twee keer verbleef om zijn Russische vaardigheden te perfectioneren. Tweemaal genoot hij van de unieke sfeer die in de hoofdstad van Oekraïne heerst – en tweemaal kwam hij met pijn in het hart terug. “Bij mijn terugkeer in Frankrijk overviel mij een vreemd gevoel. Ik miste de sfeer van Kiev…” |
Het staat vast dat hij zich volgend jaar opnieuw zal inschrijven voor een cursus van twee weken en nog een keer zal genieten van “de homogene groepen van deelnemers van over de hele wereld, die één enkele passie gemeen hebben: Russisch leren.”
En ten slotte de stralende glimlach van twee jonge dertigers die naar Zuid-Afrika vertrokken om Engels te leren: Sarah en Nicole Anke konden hun verblijf in Kaapstad en “in het bijzonder de klas met een internationaal gezelschap van deelnemers op prijs stellen.” Ze waren verliefd op het uitzicht dat ze vanuit hun residentie hadden – op Kaapstad en op de Tafelberg! “We hebben ontzettend veel geleerd en in onze vrije tijd oefenden we de Engelse taal, bij de verkenning van de stranden in de buurt van Kaapstad of bij de beklimming van de top van de Leeukop of de Signal Hill.” Ze zijn gecharmeerd door hun gastland en ze zijn van plan om volgend jaar terug te komen om andere aspecten van Zuid-Afrika te ontdekken – dat staat vast!
What do you think?