Hij laat je ‘s ochtends wakker worden met een onplezierig en onwelkom lawaai, maar je vergeeft hem. Misschien kon je niet in slaap komen nadat een kijkje op je sociale media de avond ervoor uit de hand liep en tot urenlang Facebook leidde. Het is ons allemaal overkomen.
Geef het maar toe….een van de meest innige relaties in je leven tegenwoordig is die met je telefoon.
Dus, waarom zou je er geen nieuwe taal mee leren?
Er zijn een hele reeks apps voor talen leren beschikbaar om nu juist dat te doen. Het is een aantrekkelijke optie – gebruik de tijd die je anders zou verdoen met games om in plaats daarvan iets productiefs te doen.
De meest populaire gratis apps zijn duolingo (met ongeveer 20,000,000 actieve gebruikers) en memrise, een memorisatie hulpmiddel. Ook heel populair is de app tegen betaling MosaLingua.
We gaan er vanuit, dat leren leuk moet blijven en daarom leveren deze apps je ook wat op, omdat je je woordenschat uit het hoofd kent en de grammatica hebt begrepen.
Games na-apen
De tijd gaat veel sneller voorbij wanneer je blokjes verplaatst in Tetris of digitale snoepjes verbrijzelt in Candy Crush Saga dan wanneer je cijfers verplaatst in een spreadsheet, maar beide bestaan in essentie uit het uitvoeren van repetitieve taken op een computerscherm.
Games zijn ontworpen om je onmiddellijke voldoening te verschaffen, of dat nu door knipperlichtjes, punten of een andere vorm van beloning is. Gokautomaten werken al jaren volgens hetzelfde principe.
Het idee van gamification (games na-apen) is om saaie taken leuker te maken door er de voldoening gevende elementen van games aan toe te voegen.
De nieuwe generatie van apps om talen te leren houden je interesse vast door kenmerken van video-games over te nemen, zoals punten, lampjes, leaderboards, niveaus en juichgeluid wanneer je iets goed doet, bijvoorbeeld een test voltooien.
Je kunt ook sparen voor beloningen in de app om nieuwe uitdagingen aan te gaan of esthetische veranderingen aan te brengen, maar in tegenstelling tot het gangbare “freemium” model, zijn er geen aankopen voor echt geld in de app.
Duolingo in actie
Duolingo is erg makkelijk om mee te beginnen. Je kiest welke taal je wilt leren, maakt een inschalingstest of begint simpelweg bij het begin en vangt aan met de oefeningen.
Je leert door een verscheidenheid aan taken, bijvoorbeeld door het vertalen van tekst in of uit de taal die je leert, het maken van dictees van op de computer gesproken tekst, het identificeren van de correcte vertalingen van een zin en zelfs het op je telefoon inspreken van hardop gelezen zinnen, die dan worden geanalyseerd (echter niet heel goed) door stem-herkenning software.
Screenshot van de duolingo webpagina
De oefeningen zijn onderverdeeld in vocabulaire themas’s (bijvoorbeeld dieren, voedsel) of werkwoorden, bijvoeglijke naamwoorden etc. Je leert niet expliciet de logica en concepten achter de taal, maar zou dit moeten oppikken naarmate je de vragen beantwoordt. Je kunt bijvoorbeeld op een deel van de vraag klikken en de vertaling verschijnt dan.
Een algoritme past je lessen aan je voortgang aan en de inhoud ontwikkelt zich zo voortdurend. Wanneer je een bepaald studiethema hebt voltooid kun je een test doen, waarna je naar nieuwe uitdagingen kunt voortgaan. Maar de app komt ook regelmatig terug op zaken die je al geleerd hebt, zodat die goed in je hoofd blijven zitten en versterkt zo het leren.
Je hebt een dagelijks doel en wordt beloond voor het completeren van oefeningen, het regelmatig gebruiken van de app en, in het algemeen, door te tonen dat je een enthousiaste taalstudent bent.
Duolingo kun je gratis downloaden en gebruiken omdat de input van studenten met een hoog niveau gebruikt wordt om content voor webpagina’s te vertalen. De oprichter van duolingo, Luis von Ahn, was ook verantwoordelijk voor die reCAPTCHA tools die je vaak op blogs ziet die gebruik maken van menselijke input om boeken te digitaliseren.
Memrise in actie
Veel van de nogal games-achtige karakteristieken van duolingo vind je ook op memrise en veel van de oefeningen zijn hetzelfde, maar het doel van de app verschilt enigzins. Zoals de naam al aangeeft, is memrise bedoeld om je dingen te helpen onthouden.
Wanneer je een nieuw woord wordt geleerd, krijg je tegelijkertijd een manier aangereikt om het te onthouden, vaak gerelateerd aan de moedertaal van de persoon die de cursus in kwestie heeft ontworpen. Deze ezelsbruggetjes zijn een bekende methode om te leren omdat ze een nieuw woord verbinden met iets dat makkelijk te onthouden is, zoals een bekend beeld, of een woord dat je al kent.
De inhoud hangt natuurlijk af van de persoon die zijn/haar gepersonaliseerde cursus heeft gedeeld. Je kunt ook je eigen cursus maken, toegesneden op jouw behoeften (bijvoorbeeld voorbereiding op een examen). Via de app kun je cursussen gemaakt door anderen downloaden; Je kunt op dit moment kiezen uit meer dan 300,000.
Samengevat, memrise is een minder ambitieuze app dan duolingo: het helpt je om nieuw vocabulaire te onthouden maar belooft niet je een taal leren.
MosaLingua in actie
MosaLingua en de verschillende edities van de apps zorgen voor plezier, efficiëntie en motivatie. Afgezien van de Engelse, Franse, Italiaanse, Spaanse en Braziliaans-Portugese taal, kun je ook je kennis opfrissen op specifiek gebied, zoals zakelijk Engels (Business English), zakelijk Spaans (Español Comercial) of medisch Engels. Je kan ook officiële examens zoals TOEIC en TOEFL voorbereiden. Alle apps zijn eveneens beschikbaar in een lite versie, en ook in een Premium versie (tegen betaling).
De apps zijn gebaseerd op de innovatieve MOSALearning methode (Motivation Optimized System for Adaptive Learning). Dit concept is gebaseerd op deelherhaling (SRS), op metabegrip, onderwijspsychologie en het actieve geheugen. SRS betekent, dat voor jou het beste herhalingsmoment wordt gekozen voor wat er geleerd is en om dit langdurig in het geheugen op te slaan. Deze doorlopende coaching zorgt, dat je snel positieve ervaring kan opdoen en vooruit gaat in de vreemde taal.
Bovendien maken de ontwerpers van MosaLingua geen gebruik meer van de nutteloze concepten en complexe grammaticale regels, die vaak – en vooral in het begin van de studie – de vooruitgang van de gebruiker belemmeren. Daarom gebruikt de app studiekaarten met belangrijke woorden en zinnen met verschillende moeilijkheidsgradaties. Het biedt dus een basiskennis op grammaticaal gebied. Een plaatselijke native speaker spreekt de woorden uit, zodat correct onderwijs is gegarandeerd. Je kan bovendien tot 100 bonuspunten behalen met tips, grappen, bijzonderheden, interessante details en spreuken. De bonuspunten worden toegekend na studiesucces.
De praktische kant van MosaLingua ligt in het feit, dat je de app kan aanvullen en personaliseren door je nieuw geleerde woorden en zinnen toe te voegen aan je studiekaarten. Zo profiteer je van de voordelen van het systeem, op basis van je geheugen!
Wat is er zo cool aan die apps?
- Ze zijn leuk en maken het leren van een taal tot een spel.
- Push berichten sporen je tot actie aan wanneer je de app te lang ongebruikt laat. Dit helpt echt om dagelijks te oefenen, wat heel belangrijk is bij het leren van een taal.
- Leaderboards stimuleren je om in competitie te gaan met je vrienden.
- Ze bieden een goede introductie tot vocabulaire en grammatica en geven je zo zelfvertrouwen.
Maar…
Een goed ontworpen taalcursus leert je vocabulaire en grammatica in een context die relevant voor jou is. Daarom bevat een taalcursus ontworpen voor professionals een heel andere inhoud dan een taalcursus ontworpen voor juniors. Deze apps leren je vocabulaire en wat grammatica, maar volledig losstaand van enige context.
Nog afgezien van de context in een leslokaal, mis je ook volledig het praktisch gebruik van de taal, in het land waar de taal gesproken wordt, of als voertaal met andere niet-moedertaal sprekers.
Door in het buitenland een onderdompelingscursus te doen krijg je onderwijs dat op jouw behoeften is toegesneden en, wellicht nog belangrijker, gebruik je de taal elke dag om je dagelijkse zaken voor elkaar te krijgen.
Als je een taal alleen maar door middel van een app hebt geleerd, kun je makkelijk de kluts kwijt raken wanneer je dan probeert om die taal in zijn natuurlijke omgeving te gebruiken. Zelfs wanneer je regelmatig media gebruikt in de taal die je leert is dat onvoldoende voorbereiding tot het voeren van een conversatie, waarin je tegelijkertijd moet luisteren, denken en zinnen formuleren.
Op je mobieltje tikken steekt natuurlijk ook maar povertjes af bij het bezoeken van een ander land, vrienden maken en genieten van de bezienswaardigheden, klanken en smaken van een ander land.
Op meer technisch vlak, zei Luis von Ahn, de oprichter van duolingo, tegen de Guardian newspaper dat de app op dit moment “nog bij lange na zich niet zo goed kan aanpassen als een menselijke docent van vlees en bloed die, simpelweg aan je gezichtsuitdrukking ziet dat je aan iets twijfelt. Een docent geeft die specifiek menselijke dimensie en wij zijn daar niet zo goed in, maar ik denk dat we daar goed in kunnen worden. Het zal ons echter zeer lange tijd kosten voordat we even goed zijn als een docent, om eerlijk te zijn.”
De beste manier om apps voor het leren van talen te gebruiken
Een app voor het leren van een taal kan een goede manier zijn om een taal te leren wanneer je een absolute beginner bent en het kan je echt helpen om je vocabulaire te vergroten in elke fase van je leerproces.
Maar, kun je vloeiend in een taal worden puur en alleen door een app? Vrijwel zeker niet!
Apps zijn een leuke aanvulling maar geen vervanging voor de ervaring van het leren van een taal in een onderdompelingsprogramma. Ze zijn, per definitie, niet sociaal omdat de tijd die je gebruikt om op je telefoon te tikken geen tijd is die je besteedt aan het ontmoeten van mensen en de taal gebruiken waarvoor hij bedoeld is: om te communiceren.
What do you think?