Er zijn allerlei redenen om het leren van een nieuwe taal tot jouw goede voornemen voor 2021 te maken. Onderzoek wijst uit, dat het leren van een taal voordelen heeft: je versterkt de kracht van je hersens, je kan beter onthouden en ook word je een aantrekkelijkere werknemer. En dan hebben we het nog niet eens over het feit, dat het leren van een taal je laat kennis maken met een spannende nieuwe cultuur!
Maar onderzoek wijst ook uit, dat onze voornemens vaker op niets uitlopen dan dat er iets wordt bereikt – de uitkomst van een onderzoek in het VK geeft aan, dat slechts 25% van de mensen zich houdt aan al hun goede voornemens, terwijl bijna 30% van de mensen zich aan geen enkel voornemen houdt. Als jij je leven lang voordeel wil hebben jouw taalstudie en niet maar een paar maanden, dan zou je je af kunnen vragen waar je met je studie moet beginnen.
Lees verder voor tips over hoe je een taal kiest en welke manieren er zijn om te studeren, zelfs als je een druk leven hebt en dan ben je al op weg naar het vloeiend spreken van je nieuwe taal!
Kies een taal waar je enthousiast over bent
Het studeren wordt makkelijker als je gemotiveerd bent – en dat begint met het kiezen van de juiste taal. Hou je van K-pop en wil je mee kunnen zingen met al je favoriete idolen? Duik in het Koreaans. Kan je niet genoeg krijgen van duistere Scandinavische drama’s? Ga voor Noors of Deens! Als je een goede reden hebt om een bepaalde taal te gaan leren, is het makkelijker vol te houden.
Maak een studieplan
Je eerste stap bij het leren van een nieuwe taal is het maken van een studieplan. Of je nu probeert om elke morgen 10 minuten te studeren voordat je naar je werk gaat, of een langere tijd van 30 minuten of een uur reserveert aan het eind van de dag; zorg er voor dat je je doelen opschrijft – dan hou je je er beter aan! Maak een rooster, waarop je je studietijd aangeeft of print een agenda om aan je muur te hangen en dan ben je lekker op weg om een nieuwe taal op te pikken.
Oefen elke dag
Een algemene misvatting is, dat we overdags geen tijd hebben voor het leren van een taal. Er is altijd tijd! Probeer dagelijks te oefenen, of dat nu ‘s morgens het lezen van een krant in een vreemde taal is, of op je werk luisteren naar muziek in de taal die je hebt gekozen. Als je studeert met behulp van een app als Duolingo of Lingodeer kan je ook meldingen ontvangen, die je er aan herinneren om elke dag te oefenen! Maak het leren van een taal tot een gewoonte. Dat is de perfecte manier om snel vooruit te gaan.
Richt je op alle vier taalvaardigheden
Bij het leren van een taal zijn alle vier hoofdvaardigheden even belangrijk: luisteren, lezen, spreken en schrijven. Het kan makkelijk zijn om het spreken of schrijven een beetje minder aandacht te geven en in plaats daarvan een YouTube video te kijken of een voorbeeldtekst in de door jou gekozen taal te lezen, maar zorg er voor, dat je tijd geeft aan alle vier vaardigheden. Probeer aan het eind van elke week een verhaaltje te schrijven, als samenvatting wat je hebt gedaan, of lees teksten in de vreemde taal hardop in plaats van in je hoofd.
Voer echte gesprekken
Als je nog sneller vooruit wil gaan met je taal, dan kan je dat het beste doen door praten met anderen. Het is misschien niet mogelijk om mee te doen in een taalklasje in jouw buurt, maar er zijn allerlei online bijeenkomsten waarbij je kan praten met moedertaalsprekers of andere leerlingen. Op die manier krijg je waardevolle uitspraakoefening en je leert ook nog nieuwe woorden.
Dompel jezelf onder
Ga je echt voor het leren van een taal, zorg er dan voor dat je de taal dagelijks ziet en hoort. Er zijn een paar simpele manieren om dit te doen: plak post-its op dingen in je huis met de vertaling er op geschreven en test jezelf in de loop van je dag of voeg ondertitels toe aan je favoriete televisieprogramma’s zodat je – zelfs wanneer je niet aan het studeren bent – nog altijd nieuwe woorden ziet.
Leer onderweg
Een druk leven is geen excuus om te stoppen met het leren van een taal! Profiteer van alle tijd die in een dag zit, zelfs als je reist naar je werk of naar de universiteit. Neem kaartjes mee, zodat je jezelf onderweg kan trainen op lastige woorden of luister naar een podcast zoals Coffee Break Languages (die is er in het Spaans, Italiaans, Duits, Frans, Chinees en Zweeds) om je luistervaardigheid te verbeteren.
Daag jezelf uit
Net als met elke andere vaardigheid kan het moeilijk zijn om je motivatie vast te houden tijdens je taalstudiereis. Het is belangrijk om bereikbare doelen te stellen, maar probeer jezelf uit te dagen om op een hoger niveau te komen, of dat nu gaat om een hele aflevering kijken van een tv-programma in een vreemde taal zonder ondertiteling of het behalen van een certificaat. Hoe je het leren van een taal ook gaat aanpakken, deze tips zullen je helpen om zoveel mogelijk uit je studietijd te halen. Als je je vaardigheden naar een hoger niveau wil brengen, denk dan eens na over een taalstudievakantie, waar je van moedertaalsprekers gaat leren en ondergedompeld wordt in een nieuwe cultuur!
What do you think?