Tempels en kogeltreinen, Geisha en manga, Ramen- en robotrestaurants. Zen tuinen en kattencafés. Nergens anders combineren ze het traditionele en het ultramoderne zo goed als in Japan; geen zonder dat dit een van de populairste reisbestemmingen ter wereld is geworden! Of je nu overweldigd wil worden door de roze kersenbloesem of wil gaan kijken naar het Sumo worstelen, of je nu udon wil slurpen of in een buiten onsen (natuurlijke warmwaterbron) wil springen, Japan staat garant voor een hele hoop onvergetelijke ervaringen.
De voorkeur voor al deze dingen zorgde ervoor, dat Japans zich wereldwijd heeft verspreid en steeds meer mensen willen er naar toe, vaak om de taal te studeren en de unieke tradities van dit land te ervaren. Wanneer jij een van die vele mensen bent, die door Japan zijn gefascineerd, waarom ga je dan niet op een cursus Japans in het buitenland waarbij het leren van de taal gekoppeld wordt aan een onderdompeling in de Japanse cultuur? Of je nu voor een week gaat, een maand of nog langer, de Japanse gewoonten kunnen sterk verschillen van die in jouw vaderland. Laat je dus niet verrassen – bekijk hier onze handige tips over wat je wel en niet moet doen en maak Japans studeren in Japan tot een fantastische reis!
Niet doen: binnen schoenen dragen
Dat kan je echt niet maken. Als je de Japanners niet voor het hoofd wil stoten met je slechte manieren, dan doe je je schoenen uit (pak wel wat goede sokken zonder gaten in). De Japanners dragen in hun huizen geen schoenen en in veel ryokan (traditionele hotels), tempels en andere historische gebouwen wordt eveneens van je verwacht dat je je schoenen in bepaalde kamers uit doet. Dit geldt ook op school, als je Japan bezoekt om te studeren. Laat je schoenen achter bij de ingang en trek een paar van de slippers aan, die klaar staan. Draag de slippers niet op de tatami (de traditionele Japanse stromatten), daar loop je op je sokken of op blote voeten.
Wel doen: buigen
Buigen is een subtiele kunstvorm die maar een paar buitenlanders beheersen, maar een poging doen zal een goede indruk maken op je Japanse vrienden. Een paar handige richtlijnen voor nieuwelingen: buig wanneer je aan iemand wordt voorgesteld, wanneer je iemand bedankt en buig altijd wanneer iemand voor jou buigt (behalve in winkels en restaurants). Over het algemeen geldt: hoe dieper de buiging, hoe groter het respect.
Wel doen: slurpen
Trek een krukje bij een ramen straatstalletje en vergeet alles wat je hebt geleerd over goede manieren. In Japan moet je hoorbaar slurpen, want hoe luidruchtiger je slurpt, hoe complimenteuzer je bent over je stomende kom noedels. Je staat niet alleen: je tafelgenoten zitten gezellig met je mee te slurpen.
Niet doen: fooi geven
De Japanners geven geen fooi. Laat in restaurants geen fooi achter, hoe geweldig de bediening ook was. Je loopt het risico, dat je het personeel beledigt. Er zijn een paar gelegenheden, waarbij een fooi op prijs wordt gesteld, zoals wanneer je een prachtige rondleiding hebt gehad en je de gids wil bedanken. Zorg er wel voor, dat je het geld niet uit je portemonee trekt en het rechtstreeks overhandigt. Dat vindt men grof. Doe je fooi in een cadeau-envelop en overhandig die aan je gids.
Wel doen: gepast gekleed gaan bij een bezoek aan een tempel
Er wordt vreemd aangekeken tegen een korte broek, korte rok en hemdje in een Japanse tempel of heiligdom, dus zorg er voor, dat je gepaste kleding draagt of je komt er misschien niet in. De meeste tempels of heiligdommen hebben traditionele wasbakken, waar je je handen moet wassen, waarbij je de daarvoor bestemde lepel gebruikt.
Wel doen: eerst scrubben
Ga je naar een onsen (natuurlijke warmwaterbron), dan is dat een van de meest authentieke en aangename Japanse ervaringen. Er zijn buiten onsen, tegen een adembenemende omgeving in de natuur (rotenburo genaamd) en veel van de ryokan (traditionele hotels) hebben binnenbaden met water vanuit warmwaterbronnen. Spring er niet meteen na aankomst in: je moet jezelf eerst goed scrubben, zodat je glimmend schoon bent, voordat je je in het water laat zakken. O, en draag geen badkleding (geen zorgen, vrijwel alle onsen hebben aparte baden voor mannen en vrouwen).
Wel doen: Probeer wat Japans te spreken
Met een paar aangeleerde Japanse woordjes maak je meteen vrienden. Een vriendelijk konnichiwa (hallo) of arigato (dank u wel) is al een goed begin, maar waarom neem je geen Japanse les en ga je de basisbeginselen goed leren – of, als je al Japans hebt gestudeerd, breng je jezelf niet naar een hoger niveau? Je kan Japans studeren in Japan en de unieke gewoonten en buitengewone cultuur gaan opsnuiven in een paar van de meest iconische steden van het land, van het duizelingwekkende neonverlichte Tokio tot de prachtige stad Kobe, omringd door bergen met uitzicht op zee!
What do you think?