Ben jij een tweetalige in de dop? Een potentiële polyglot? Of alleen maar gefascineerd door talen? Als je antwoord “ja” is op een van deze vragen, dan is een carrière waarbij je je taalvaardigheden dagelijks kan gebruiken echt iets voor jou! Ben je niet al bezig met een taal, dan zijn er nogal wat redenen waarom je dat zou moeten gaan doen – de meest motiverende reden is wel je carrièrevooruitzicht. In de concurrerende arbeidsmarkt van vandaag kan je met extra vaardigheden opvallen tussen de rest. Maar waar kunnen talen je nou echt naar toe brengen, als het gaat over je carrière? Laten we eens gaan kijken hoe je een baan kan vinden, waarbij je je talen kan gebruiken en je vaardigheden kan laten zien!
Taalgebaseerde loopbanen
1. Vertalen, interpretatie en taalonderwijs
Laten we eens beginnen met een van de meer voor de hand liggende taalgerelateerde banen. Een carrière op een van deze gebieden is een fantastische uitdaging voor elke taalkenner – de snelle wereld van tolken en de veelzijdige aard van vertalen zorgen er voor, dat geen twee dagen ooit hetzelfde zijn en taalonderwijs is een uitstekende manier om je vaardigheden echt op de proef te stellen… door ze aan anderen door te geven!
Op dit gebied is het over het algemeen essentieel om een graad te behalen in de door jou gewenste doeltaal, of een gespecialiseerde cursus zoals een Bachelor in vertalen en tolken te doorlopen of een TESOL (onderwijs van Engels aan anderstaligen) kwalificatie of iets soortgelijks te hebben. Vertalen en tolken vereisen speciale vaardigheden, die niet geleerd kunnen worden door uitsluitend de doeltaal te spreken.
2. Schrijven en journalistiek
In de wereld van vandaag kent de journalistiek geen grenzen meer – met het spreken van een andere taal kom je een heel eind bij het onderzoeken van verhalen, met interviewen en als je wil bijdragen aan wereldwijde mediastukken.
Journalisten zijn niet de enigen die hun vaardigheden in buitenlandse talen gebruiken. Het kan ook zijn dat een copywriter in internationale organisatie de berichten in meer dan één taal moet kunnen communiceren. Wanneer jij de boeken leest waar je dol op bent, die in een heel andere taal zijn geschreven, zijn die door iemand toegankelijk gemaakt. Online materiaal en blogs zijn bedoeld voor lezers over de hele wereld, dus wie kan je voor het creëren van content dan beter gebruiken dan een meertalige schrijver?
De kwalificaties voor schrijvers lopen uiteen en in de journalistiek kan je een graad behalen, maar dat is anders voor aanstaande copywriters en bloggers! Een graad in de journalistiek, marketing of een taal is vaak de eerste stap die je moet nemen in de richting van een schrijverscarrière.
3. Diplomatie
Ben jij een mensen-mens, dan is een carrière in de diplomatie misschien iets voor jou! Diplomatie komt neer op het beïnvloeden van buitenlandse overheden en officials door middel van onderhandeling, dialoog en het bouwen van relaties. Diplomaten kunnen een grote impact hebben op internationale relaties en velen werken aan de andere kant van de wereld. Het is dus een carrière waarbij je verschillende mensen uit allerlei soorten achtergronden en culturen kan ontmoeten en relaties met ze aangaan.
Sleutelvaardigheden voor een diplomaat zijn: effectief kunnen onderhandelen en communiceren, sterk initiatief kunnen nemen, goed kunnen inschatten, flexibiliteit en (natuurlijk) diplomatie. Het spreken van een andere taal is geen vereiste maar wel een grote plus, omdat je misschien een aantal jaren gaat werken in een ander land dan je vaderland.
Wat je moet doen om diplomaat te worden is in elk land weer anders, maar een graad op een gerelateerd gebied zoals internationale relaties, buitenlands beleid of politicologie is een goed vertrekpunt.
4. Toerisme en hospitality
De internationale toerisme-industrie maakt elk jaar een constante groei door en volgens de UNWTO (World Tourism Organization) gingen er in 2019 wereldwijd meer dan 1,4 miljard toeristen op reis! Wie zouden een taal meer gebruiken dan de mensen, die de vakantievierders blij gaan maken?
Op reisgebied zijn er allerlei banen beschikbaar, van hotelmanagement tot catering, waar je je vaardigheid in het contact met mensen kan ontwikkelen en verschillende talen kan spreken met reizigers vanuit de hele wereld!
De kwalificaties zijn afhankelijk van je loopbaan – op sommige gebieden hoef je geen diploma te hebben en vaak kan je al werkend leren. Als je maar een teamplayer bent met uitstekende communicatievaardigheden, dan kom je in de hospitality een heel eind!
5. Marketing
Een product lanceren op een nieuwe markt is geen geringe prestatie, dus wereldwijd zoeken de marketingafdelingen steeds meer naar teamleden die over grenzen heen kunnen communiceren. De internationale handel met China, Latijns-Amerika en India groeit , dus bedrijven zoeken mensen met een insider blik: begrip van de plaatselijke cultuur en taal is een grote plus. Voor een bedrijf kan dit het verschil zijn tussen falen en succes.
Een graad in marketing, business, economie of iets soortgelijks is gewoonlijk de eerste stap richting een carrière op dit gebied. Kijk hoe je werkervaring kan gaan opdoen in internationale bedrijven of volg een cursus met stage in het buitenland om je globale marketingvaardigheden echt een impuls te geven!
Hoe vind je een baan waarbij je talen kan gebruiken
Er zijn zoveel verschillende loopbanen die gebruik maken van talen, dus waar moet je beginnen? Zorg er als eerste voor, dat je stappen maakt om de taal van jouw voorkeur vloeiend te kunnen spreken! Volg lessen, studeer thuis, ervaar een complete onderdompeling tijdens een taalreis in een nieuw land of breng je carrière naar een hoger niveau door werkervaring in het buitenland !
Niet voor alle banen waarbij talen worden gebruikt is het vereist dat je de taal vloeiend spreekt, maar het is een goed idee om een officieel taalcertificaat te behalen, voor het geval dat je het ooit nodig zou hebben. Een certificering kan je CV laten opvallen, doordat het aan elke toekomstige werkgever je taalkennis en niveau toont.
Zoek uit welke kwalificaties je nodig hebt om omhoog te komen op de carrièreladder, en ook welke benodigde vaardigheden om vooruit te komen. Veel werkervaring doe je niet op aan de universiteit – die leer je in de praktijk! Een studietijd in het buitenland, of een tussenjaar zijn prachtige manieren om zowel de taalvaardigheid als de sociale vaardigheden te ontwikkelen, die je nodig hebt in een werkomgeving. Tegelijkertijd dompel je jezelf onder in een nieuw land en in een nieuwe cultuur. Een taalervaring in het buitenland kan een verandering betekenen voor je carrière en voor je hele leven!
Heb jij de benodigde motivatie en toewijding om een baan te vinden, waarbij talen worden gebruikt, waarom waag je dan niet de sprong? Kijk eens naar onze werkervaringsprogramma’s en tussenjaarcursussen, waarmee je meer dan taalvaardigheden opdoet, zodat je je carrière naar een hoger niveau kan brengen!
What do you think?