Met deze 5 manieren word je meer concurrerend op de arbeidsmarkt

Carrière July 16, 2019

Je komt er niet omheen, dat het lastig is om een baan te vinden. Maar voordat je de hoop opgeeft, verklappen wij je echter een klein geheimpje… met een paar beproefde extra’s op je CV val je op tussen de rest op de stapel. We laten je zien hoe je jouw persoonlijkheid eruit kan laten springen (op papier of op het scherm) en hoe je uiteindelijk meer concurrerend op de arbeidsmarkt wordt. Lees verder voor een paar tips voor winnaars, met garantie op meer sollicitatiegesprekken!

1. Spreek meer dan één taal

We leven in een wereldwijde maatschappij, waar het gemakkelijker dan ooit is om met iemand aan de andere kant van de wereld te spreken of een vlucht te pakken naar waarheen je het ook maar kan bedenken. In deze hyper-verbonden sfeer spreekt het helemaal vanzelf, dat het spreken van een vreemde taal een enorme plus is!

Veel moderne bedrijven communiceren met bedrijven over de hele wereld en terwijl het spreken van een wereldtaal als Engels een voordeel is, kan aanvullende kennis van andere talen je laten schitteren. Overweeg eens om een van de Aziatische talen te gaan leren, of Arabisch of Duits, om jezelf echt te onderscheiden. Heb jij een specifiek bedrijf op het oog, zorg er dan voor dat je onderzoekt welke talen jouw grootste troeven zouden zijn.

2. Loop stage in het buitenland

Voor mensen die voor het eerst op zoek zijn naar een baan is een van de moeilijkste hindernissen die eerste baan te vinden zonder ervaring op zak. Met dit in het achterhoofd maak je je geen zorgen meer over je gebrek aan ervaring, wanneer je gaat meedoen aan een stageprogramma.

Stage lopen is een fantastische manier om eventjes aan het bedrijfsleven te snuffelen. De meeste stages zijn onbetaald, maar je krijgt een goudmijn aan ervaring om je CV mee te verfraaien. En als je een stage in het buitenland kan vinden, is dat nog beter!

Stage lopen kan ook een prachtige manier zijn om toegang te krijgen tot prestigieuze bedrijven. Misschien kan je wel doorgaan naar een fulltime baan, nadat je hebt laten zien wat je waard bent.

3. Doe een tussenjaar om je culturele kennis en levenservaring te vergroten

Een van de ervaringen die iedereen eens in zijn leven zou moeten opdoen, is een tussenjaar. Een kans om te reizen, levensvaardigheden aan te leren, nieuwe mensen te ontmoeten en wat perspectief te krijgen op je persoonlijke en professionele leven; de pluspunten van een tussenjaar zijn eindeloos.

Een paar ideale tijdstippen voor een gap year zijn meteen na de middelbare school of universiteit, maar ben je toe aan een verandering in je carrière dan kan je ook een sabbatical jaar proberen – het is nooit te laat! Personeelswervers willen dolgraag alles weten over jouw tussenjaar (als je tenminste niet de hele tijd aan het feesten bent geweest), omdat het een verrassende manier is om volwassen en cultureel bewust te worden. Pak dus je koffers!

4. Word vrijwilliger op het gebied waar je hart naar uitgaat

Een andere manier om je CV te verlevendigen is met vrijwilligerservaring. Het is een prima onderdeel voor je cv, omdat het jouw persoonlijke karaktertrekken laat zien, die voor ieder bedrijf aantrekkelijk zijn – zoals empathie, onzelfzuchtigheid en drijfveren – en het laat je bereidheid zien om te investeren in iets dat je belangrijk vindt.

Met steeds meer bedrijven die de nadruk leggen op sociale verantwoordelijkheid kan het zijn, dat je door jouw vrijwilligerservaring misschien in je volgende baan terecht komt!

5. Val op door een hobby

Een groot stuk van het meer concurrerend op de arbeidsmarkt worden, is het verkopen van jezelf. Jij moet jezelf tenslotte zodanig onder de aandacht brengen van de personeelswerver of potentiële werkgever, dat je grootste kwaliteiten en sterke punten naar voren komen en jij daar perfect zou passen. Maar hoe doe je dat, wanneer jij één van de honderden sollicitanten bent voor die baan?

De kunst is om op te vallen. Wat zorgt ervoor, dat jij eruit springt in een menigte van kandidaten? Alles lijkt op elkaar, maar de kandidaat voor junior grafisch ontwerper die ook surft, bas speelt in een band of een eigen taartversiering blog bijhoudt, blijft je gemakkelijker bij!

Hou in je achterhoofd, dat bedrijven niet alleen op zoek zijn naar de beste kandidaten, maar ook naar iemand die ze er elke werkdag graag bij hebben, dus laat je persoonlijkheid via je hobby’s en verborgen talenten naar voren komen.

Dus ziet je CV er wat magertjes uit, poets het dan op met deze tips, zoek een stage- of vrijwilligersplek of doe een tussenjaar om jezelf meer concurrerend op de arbeidsmarkt te maken!

Button: Learn languages & launch your career

By Leah Ganse

What do you think?