Werken in een vreemde taal – welk niveau heb je nodig?

Carrière February 26, 2015

Je verbetert je taalvaardigheden het snelst als je ook daadwerkelijk in een vreemde taal werkt. Door de taal dagelijks een paar uur te gebruiken, verbeter je je spreekvaardigheid en ontwikkel je een specifieke woordenschat. En natuurlijk zijn er dan nog de borrels na het werk, de koffiepauzes, het geroddel tijdens de pauze en alle andere sociale verplichtingen die bij het werk horen.

De uitdaging is om ook daadwerkelijk zo’n baan te kunnen vinden.

Sommige gespecialiseerde functies vereisen een zeer hoog taalniveau. Bijvoorbeeld, na recente ophef over de ontdekking dat Britse dokters moeite zouden hebben met de communicatie met hun patiënten, heeft de Britse National Health Service het vereiste Engelse taalniveau opgehoogd naar 7.5 op een IELTS examen (tussen C1 en C2 op het Europese Referentiekader – ERK).

In vergelijking, de meeste topuniversiteiten in het Verenigde Koninkrijk hanteren een vereist taalniveau tussen IELTS 5 en 7 voor toelating tot lessen die in het Engels worden gegeven.

Maar werken in een ziekenhuis is natuurlijk een extreem voorbeeld waar jouw taalvaardigheden het verschil kunnen maken tussen leven en dood.

Je zult zeker een baan kunnen vinden als je over een minimum niveau van onafhankelijk gebruiker beschikt, maar er zijn ook zeker banen beschikbaar voor beginners.

Eén ding om te onthouden…

Je houding en enthousiasme zullen voor veel werkgevers belangrijker zijn dan je taalniveau. Je leert sowieso sneller als je een positieve instelling hebt, of het nu gaat om werk- of om taalvaardigheden.

Banen voor beginners/beginnend onafhankelijke gebruikers (A2/B1 op het ERK)

Als je het moeilijk vindt om te begrijpen wat mensen tegen je zeggen en je gebruikt bovendien een beperkt aantal uitdrukkingen die je van te voren hebt geoefend, dan is misschien een carrière in de politiek wel voor jou weggelegd…?

picking-fruit

Nu even serieus… De banen die beschikbaar zijn voor beginners omvatten vaak fysiek werk in fabrieken, magazijnen en in de landbouw (bijvoorbeeld fruitplukken) of omvatten schoonmaakwerk. Deze banen vereisen weinig communicatie, maar bieden een gegarandeerde inkomstenbron waardoor je je verblijf in het buitenland gemakkelijk kunt verlengen.

Banen voor onafhankelijke gebruikers (B1/B2 op het ERK)

Meer interessante banen zullen er beschikbaar zijn wanneer je het niveau van onafhankelijk gebruiker hebt behaald. Het werken in de servicesector bijvoorbeeld is een goede manier om je taalvaardigheden te verbeteren omdat je constant met klanten en je collega’s moet communiceren. Het werken in een hotel, bar, restaurant of café is een populaire keuze en een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen.

waitresses

Zoals in elke sector zijn goede taalvaardigheden een groot voordeel. In een rumoerige bar kan het soms moeilijk zijn om te horen wat andere mensen zeggen, maar de sociale omgeving zorgt ervoor dat je veel gelegenheid hebt om je taalvaardigheden in de praktijk te oefenen.

De sectoren die toegankelijk zijn voor beginners zijn natuurlijk ook toegankelijk voor onafhankelijke gebruikers.

Banen voor vaardig gebruikers (C1 op het ERK)

Wanneer je een C1 niveau hebt behaald, is het mogelijk om je voor een universitaire studie aan te melden (meeste universiteiten vereisen een taalexamen of –certificaat op B2 niveau). Bovendien zullen er verschillende banen beschikbaar voor je zijn. Je bent misschien in staat om kantoorwerk te vinden waarbij je zowel je moedertaal als een vreemde taal nodig hebt, maar let erop dat dit niet half zo goed is voor je taalontwikkeling als werken in een omgeving waar alleen deze vreemde taal wordt gesproken.

cool-office

Banen waarbij veel specifieke communicatie/woordenschat is vereist, bijvoorbeeld banen waarbij je veel moet schrijven, liggen misschien niet binnen je handbereik. Echter, er zullen genoeg andere banen voor het oprapen liggen. Om nog eens het voorbeeld te gebruiken van de Britse Health Service: al hoewel je met een B2/C1 niveau nog geen dokter kunt worden, is het altijd mogelijk om als verpleger/verpleegster aan de slag te gaan.

Certificaten

De beste manier om aan je werkgever te laten zien dat je over een bepaald taalniveau beschikt, is door middel van een officieel examen of certificaat. Bekijk onze verschillende voorbereidingscursussen voor Engelse taalexamens en de verschillende examens voor andere talen.

Werken in een vreemde taal in je eigen land

Je bent misschien in staat om zelfs dicht bij huis ervaring op te doen met het werken in een vreemde taal. Internationale bedrijven geven de voorkeur aan het centraliseren van bepaalde taken en de meeste banen omvatten telefonisch klantcontact.

Werk- en studieprogramma’s

Het vinden van je eerste baan in een vreemde taal is vaak de moeilijkste stap. Het is ingewikkeld om een indrukwekkend cv samen te stellen zonder ervaring te hebben op de lokale arbeidsmarkt.

Wij bieden verschillende programma’s aan die helpen bij het vinden van een baan in een vreemde taal voor studenten met een minimum niveau van B1.

Werkervaring & stages

Als je ambities hebt om voor langere tijd in het buitenland te werken, is het volgen van een stage een goed begin. Bijna elke competitieve sector geeft de voorkeur aan gerelateerde werkervaring boven een indrukwekkend cv.

Onze stageprogramma’s bieden je de kans om een taalcursus te combineren met een stage (met een vaste duur) aan het eind van de cursus. Stages zijn beschikbaar voor studenten met een minimum niveau van onafhankelijk gebruiker.

De perfecte manier om je spreekvaardigheid te verbeteren

Zodra je de basisgrammatica van een taal onder de knie hebt, leer je de spreekvaardigheid vanzelf door telkens te blijven oefenen. Door te werken in een vreemde taal verdien je niet alleen geld maar doe je ook veel spreekervaring op.

Wat zijn jouw tips voor het werken in een vreemde taal?

Image credits: Fruit plukken – Shutterstock, Serveersters – Shutterstock, Kantoor – Shutterstock

By Alex Hammond

What do you think?