Je bent nooit te oud om te leren!

María de la Concepción, 64 jaar, bracht 4 weken door in India, terwijl ze studeerde bij ILSC New Delhi om haar Engels te verbeteren. Zij koos voor deze bestemming, omdat haar oom in Bombay woonde en zij dus al bekend was met de Indiase cultuur en ze was er al eens eerder geweest. Ze boekte haar vliegticket in september voor vertrek in december. Zij raadt aan om in de winter naar India te reizen, omdat het weer dan prettig is maar niet te warm.

 

Hoe was de school in New Delhi?         

Waar ik studeerde vond ik het echt geweldig, alle docenten waren superaardig. Ik logeerde in een appartement naast de school, dus ik kon elke dag lopend naar de klas. De opzichter van het appartement was ook echt aardig en attent. Ik had alles wat ik nodig had, inclusief internet!

Class shot

 

Hoe verliep je eerste dag in India?

Ik kwam in New Delhi aan op een zondag, dus er was geen les. Een van mijn Japanse klasgenoten leidde me rond en we hebben samen zitten ontbijten. Hij gaf mij advies en legde me een beetje uit hoe de school werkte.

 

Beschrijf eens een typische dag van je taalreis?

Ik word wakker en maak ontbijt. In de supermarkten kan je alles vinden wat je nodig hebt om voor jezelf te koken, maar je moet wel extra voorzichtig zijn met het bewerkte eten, omdat het sterk gekruid is en daar zijn wij niet aan gewend. Er is ook een winkelcentrum naast de school, waar je alle benodigdheden kan kopen. Delhi is echt een grote stad, best duur vergeleken met de rest van het land. De infrastructuur is er geweldig en je kan met de metro de hele stad doorkruisen.

Ik heb gekozen voor de optie van de intensieve klas: we kregen in de ochtend grammaticales en ‘s middags ging het meer over mondelinge uitdrukkingsvaardigheid. Met de docenten en de klasgenoten konden we spreken over verschillende onderwerpen. Dit was perfect om mijn spreekvaardigheid te verbeteren (dat is voor mij het moeilijkste aspect aan het leren van een taal). Ik heb genoten van de lange en diepgaande gesprekken met de Denen en Nederlanders, omdat hun Engels al zo goed was.

Na de lessen werden er een paar activiteiten aangeboden. Ik ben in Mumbai geweest voor een weekendbezoek, waar het echt warm was (37ºC)! Ik vond het geweldig om de werkelijkheid van dit land te ontdekken, het contrast tussen luxe en armoede. Elk weekend huurden de studenten een auto om verschillende steden te bezoeken (Mumbai, Calcutta…).

 

Hoe verliep de integratie met de andere studenten?

Ik heb niet met een 50+ programma meegedaan, omdat ze deze optie in India niet hadden, maar de leeftijd was niet belangrijk, er waren mensen van alle leeftijden. Ik heb jonge en oudere mensen ontmoet, uit Frankrijk, België, Zwitserland, Japan, Brazilië… Ik kon met iedereen goed overweg en werd zelfs uitgenodigd op de bruiloft in Tokio van een van de Japanse meisjes! Ik was ook erg blij, dat ik geen Spaanssprekenden heb ontmoet, daardoor moest ik wel de hele tijd Engels spreken en ik heb zelfs een beetje Frans geoefend, dat ik in mijn jonge jaren op de middelbare school heb geleerd. Zoals ik al zei, ik denk dat het moeilijkste stuk van het leren van een taal het spreken is. Maar dankzij alle gesprekken die we in de klas hebben gehad, en de ontmoetingen met de andere studenten is mijn Engels echt verbeterd en ik voel mij meer op mijn gemak. Ik ben nu bovengemiddeld!

Maria,Yuji,Paulien

 

Zou je nog eens terug willen naar India?

Ik zou heel graag (en ik zal ook) terug gaan naar India, omdat ik gewend ben geraakt aan hun levensstijl. Veel andere studenten wilden ook nog eens terug, omdat iedereen het geweldig vond. Mijn reisgenoten waren goed opgeleide slimme mensen, zij hielden ook van reizen. De school waar ik les kreeg gaf gratis Engelse les aan kinderen in de leeftijd van 12 – 16 jaar. In feite spreken de meeste mensen (vooral de armen) in Delhi geen Engels, ze willen het dus leren om een baan te kunnen krijgen. Sommige mensen leerden Hindi om met de kinderen in de school te kunnen communiceren.

Ik wil Hindi gaan leren om Spaans te gaan onderwijzen aan de kinderen of om te gaan werken in een weeshuis. Zo zou ik mijn Engels kunnen blijven verbeteren. Ik hou van de sfeer, de mensen in de stad waren extra lief, gastvrij. Ik ging een jaar geleden met pensioen; ik deed administratie bij een uitkeringsinstantie in Barcelona en nu geef ik Spaanse en Engelse les aan immigranten. Mijn vrienden zijn wat rustiger, die blijven liever in Barcelona. Ik begrijp dit niet, want ik ben dol op reizen, nieuwe mensen ontmoeten en kennis maken met nieuwe culturen!

Ik heb het plan om volgend jaar terug te keren naar New Delhi tussen november en maart, omdat het weer in die tijd van het jaar perfect is.

 

Een perfecte taalreis, waardoor zij haar volgende uitdaging heeft gevonden! Wat is die van jou? Vertel het ons in het commentaarvenster hieronder!

By Marion Picard

What do you think?