10 dingen die je in Liverpool kan doen voor minder dan £ 20

Reizen July 25, 2013

Liverpool is één van onze favoriete bestemmingen voor studenten Engels die net iets anders zoeken. In het noorden van Engeland is er niet alleen zeer veel te zien en te doen, maar het is er ook een pak goedkoper dan in Londen of in het zuiden. Bij hun terugkeer laten onze studenten ons regelmatig weten hoe vriendelijk de mensen er wel zijn!

Wat valt er in de stad te beleven voor een zacht prijsje? Enkele tips:

Liverpool FC, Anfield Stadium

anfield tour

Foto: Ben Sutherland

Neem deel aan de bekroonde Anfield Stadium Tour en neem exclusief een kijkje achter de schermen van Anfield, de thuisbasis van Liverpool FC. Raak het wereldberoemde bord met het opschrift ‘This is Anfield’ aan, neem een kijkje in de kleedkamer van de thuisploeg en ga even zitten op de stoel van de manager in de dug out.

Meer informatie vind je op liverpoolfc.com.

Eet scouse in Maggie May’s café

Scouse is een zeer populair gerecht in Liverpool. Het is een stoofpotje dat bestaat uit vlees (lam of rund), aardappelen en groenten. Maar elke familie heeft haar eigen speciale ingrediënten! De scouse van Maggie May’s café in Bold Street is zo lekker dat zelfs de belangrijkste supermarkten het gerecht willen gaan verkopen. Maar een verse portie ’s middags bij Maggie May’s café smaakt zoveel beter!

Scouse en de stad zijn zo onlosmakelijk met elkaar verbonden dat de inwoners van Liverpool vaak “Scousers” genoemd worden. Ook het plaatselijke dialect kreeg de naam “scouse”.

The Beatles Story

Herbeleef de onvergetelijke avonturen van The Beatles. Ontdek hoe vier eenvoudige jongens uit Liverpool duizelingwekkend snel beroemd en rijk werden. Replica’s van de Casbah Club, Mathew Street en The Cavern katapulteren je terug naar het begin van de jaren ’60. Je snuift de sfeer op in alle plaatsen die van The Beatles de grootste band ter wereld maakten.

Neem een kijkje op beatlesstory.com.

Port Sunlight

Port Sunlight dateert van het einde van de 19de eeuw. Het dorp werd oorspronkelijk gebouwd voor de arbeiders van de nabijgelegen Lever-fabriek. Meer dan 30 architecten waren bij het project betrokken. Nergens in de buurt is zo’n verscheidenheid aan architecturale stijlen en prachtige gebouwen te vinden. In 1922 werd de Lady Lever Art Gallery geopend. Je vindt er de schitterende persoonlijke collectie van de eerste Lord Leverhulme.

Meer informatie op visitwirral.com.

Geniet van het groene Liverpool

africa oye liverpool

Africa Oyé festival in Sefton Park, Foto: © Ian Hughes

Sefton Park is de groene parel in het hart van de stad. Het park is ruim 97 hectare groot en telt talrijke meren en rivieren. Negentiende-eeuwse bomen uit Azië en Amerika omringen het park. Het Palm House is een magnifieke Victoriaanse serre boordevol exotische planten. Het is een bouwkundig hoogstandje. Het hele jaar door is het park heel mooi, maar vergeet in juni vooral niet een kijkje te gaan nemen op Africa Oyé, het grootste gratis festival met Afrikaanse muziek in het VK.

Maak een wandeling langs de waterkant en het Albert Dock

albert-dock-liverpool

Albert Dock, Foto: Steve O’Brian

Liverpools wondermooie waterkant staat op de UNESCO-lijst van Werelderfgoed. Bewonder de iconische Liver Birds. Deze mythische vogels staan op het dak van de bekendste gebouwen van de stad en zijn bijna 4 meter hoog. Voor vele mensen staan ze symbool voor de identiteit van Liverpool. Geniet van het uitzicht aan de overkant van de rivier Mersey als je langs het Albert Dock wandelt. Dat dok is de meest bezochte Britse toeristische attractie buiten Londen. Het werd in 1846 volgens een nieuw concept gebouwd om ingevoerde goederen uit de hele wereld op te slaan. Vandaag is het een toeristische trekpleister met veel cafés, bars, winkels en musea.

Bezoek de twee kathedralen

liverpool cathedral

Liverpool Cathedral, Foto: Miguel Mendez

Liverpool telt twee erg verschillende kathedralen, maar de twee gebouwen hebben wel allebei een fascinerende geschiedenis. Het uitzicht vanop de Anglicaanse toren is adembenemend. Eén van de mooiste straten van de stad, Hope Street, verbindt de kathedralen. Die straat is onlangs uitgeroepen tot de beste straat in Groot-Brittannië. Spring bij lunchtijd zeker eens binnen bij The Quarter, een populair café.

Bezoek de musea en de galerijen

Liverpool heeft meer musea en galerijen dan gelijk welke Britse stad buiten Londen. Het maakt niet uit welke kunst en cultuur jouw voorkeur wegdragen. Je vindt er gegarandeerd verschillende tentoonstellingen die je kunnen boeien, je wat kunnen bijbrengen en je in verrukking brengen. Maar bezoek niet alleen de grote, bekende attracties. Neem zeker ook even de tijd om de vele kleinere, onafhankelijke tentoonstellingsruimtes te bezoeken. Daar ontdek je zelfs nog meer buitengewone dingen.

Doe een traditionele kroegentocht in The Georgian Quarter

De school ligt op een boogscheut van The Georgian Quarter. In die wijk vind je niet alleen gebouwen in een buitengewone architecturale stijl, maar ook heel wat erg mooie traditionele Engelse pubs waar je kan genieten van een biertje. The Roscoe Head, Ye Cracke, The Grapes, The Belvedere, The Caledonia en Peter Kavanaghs zijn karaktervolle en heel populaire pubs en ze liggen op 10 tot 15 minuten wandelafstand van elkaar. Zelfs als je geen grote liefhebber bent van pubs, moet je toch zeker eens binnenspringen in The Philharmonic Dining Rooms (The Phil).Op de lijst met Brits erfgoed is dit etablissement in Victoriaanse stijl ondergebracht in de categorie “Buitengewoon interessante gebouwen”. The Phil is een gin-paleis uit de late 19de eeuw. De herentoiletten zijn beschermd erfgoed. Zelfs vrouwen mogen er een kijkje nemen als ze een gegidste rondleiding volgen.

philharmonic dining rooms-liverpool

Een detail uit het interieur van The Phil, Foto: Matthew Black

John Lennon klaagde er wel eens over dat hij door de tol van de roem ‘niets meer kon gaan drinken in The Phil’. In hun beginjaren brachten The Beatles heel wat tijd door in The Phil. Je begrijpt meteen waarom.
Het is een fantastische, oude pub waar je voor een redelijke prijs traditionele “pubkost” kan eten. De muren met lambriseringen in donker hout, de mozaïekvloeren en de centraal gelegen hoefijzervormige bar met sierlijk brandgeschilderd glas zijn een streling voor het oog.

Neem plaats in één van de twee gelagkamers – de Brahmszaal of de Lisztzaal – of neem een kijkje in en laat je bewonderen in de Grande Lounge met zijn kristallen kroonluchters, brandgeschilderd glas en schitterend bepleisterd plafond.

Neem een kijkje op Liverpool.com (allebei in het Engels) voor wat tips.

Andere aanraders zijn The Kazimier (een geweldige, eigenzinnige, kitscherige club waar allerlei optredens en evenementen plaatsvinden), de Camp and Furnace (een gelijkaardige, zeer trendy en veelzijdige club) en Alma de Cuba (een wat duurdere bar die in een oud kerkgebouw gevestigd is).

Neem de trein naar ‘Another Place’

crosby beach liverpool

Crosby, Foto: RuaraidhG

Een treinrit van 20 minuten brengt je vanuit het stadscentrum naar Crosby. Daar kan je de 100 spectaculaire beelden van Antony Gormley bewonderen. Na een strandwandeling van ongeveer 2 uur sta je in Formby, een mooi lapje kustlijn dat bekendstaat om zijn rode eekhoorns die in het naburige bos leven.

Kijk voor meer info op visitliverpool.com.

Dit waren slechts tien fantastische dingen die je in Liverpool kan doen voor minder dan £ 20. Je kunt jouw eigen adviezen delen in de comments hieronder.

We danken Sarah Byrne van de Liverpool School of English hartelijk voor haar hulp bij het opstellen van dit artikel.

Leer Engels in Liverpool

By Alex Hammond

What do you think?