10 dingen om te doen in Edinburgh voor minder dan £ 20,–

Reizen June 15, 2017

Ga je naar Edinburgh? Bereid je er maar vast op voor, dat je verliefd zal worden! Georgiaanse huizen langs hobbelige straten, een kasteel op de top van een heuvel met prachtige uitzichten over de stad en een adembenemend park in de grasbegroeide krater van een gedoofde vulkaan zijn nog maar een paar hoogtepunten.

 

1. Compleet Schots ontbijt

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, dus waarom ga je niet naar Roseleaf, vlakbij de Ocean Terminal in de wijk Leith aan de waterkant van Edinburgh? Hun speciale ontbijt “The Big Yin” bestaat uit varkensworstjes,  bloedworst, spek, gebakken bonen, geroosterde tomaat, platte champignons, een gebakken ei en een Schotse scone.

 

2. Het Water of Leith wandelpad

Na een compleet Schots ontbijt wil je misschien wat beweging! Dit pittoreske wandelpad van 12 mijlen volgt de rivier Water of Leith helemaal vanaf Balerno naar de haven van Leith, langs het Murrayfield Rugby Stadion, de Gallery van Moderne Kunst, Dean Village en de Koninklijke Botanische Tuinen. Met de bus ben je in 20 minuten bij het Water of Leith bezoekerscentrum, waar je een gedetailleerde kaart van het wandelpad kan kopen voor slechts £ 1,–.

shutterstock_30181444 copy

 

3. Het Museum van Edinburgh

Zoals de uitdrukking aangeeft “Je kan niet weten waar je naar toe gaat, voordat je weet waar je geweest bent”. Duik in de rijke geschiedenis van de stad in het Museum van Edinburgh aan de Royal Mile. Een hoogtepunt is een schaal en halsband van Greyfriars Bobby, Edinburghs trouwste huisdier. En het mooiste is: de entree is helemaal gratis!

 

4. Het Paleis van Holyroodhouse & het Koninklijke Jacht Britannia

Aan het einde van de Royal Mile staat het Paleis van Holyroodhouse, het onderkomen van de Koningin als ze in Edinburgh is. Voor £ 12,50 krijg je een kaartje voor een audiorondleiding in het paleis, onder andere door de kamers van de beroemde Mary, Koningin van Schotland.

Loop daarna naar een van de topattracties van Schotland, het Koninklijke Jacht Britannia, in de haven naast de Ocean Terminal. Op de drijvende residentie van de Koningin kan je de staatsappartementen zien, de koninklijke slaapkamers, de koninklijke theekamer aan dek en zelfs de Rolls Royce die altijd meeging aan boord. De toegang is £ 15,50 of £ 13,75 voor studenten.

shutterstock_425462752 copy

 

5. Schotse whisky

Volgens de Schotten is er een whisky voor iedereen. Bij pubs als Whiski Rooms en The Bow Bar kan je de kastelein vragen om je een whisky aan te raden op grond van jouw specifieke smaak.

 

6. Het Schotse Parlement

Zonder entreekosten is een rondleiding in het Parlement een geweldige manier om een kijkje te nemen in de Schotse regering. Je kan de openbare ruimten van het Parlement bezoeken van maandag tot en met zaterdag, maar om de gratis rondleiding te krijgen moet je vooraf online reserveren. Je kan zelfs de gebeurtenissen in de debatkamer volgen!

shutterstock_32423281 copy

 

7. De markten van Edinburgh

Edinburgh heeft drie spectaculaire boerenmarkten, geopend van 10.00 tot 17.00 uur: Stockbridge (op zondag), Leith en Grassmarket (op zaterdag). Koop de heerlijke producten, vers van de boerderij, de handgemaakte kunst en ambachtsproducten en eten van de straat, variërend van Schotse eieren en gebak tot internationale handelswaar.

 

8. Schotse literatuur

Op slechts een steenworp afstand van het Kasteel van Edinburgh vind je het Schrijversmuseum waar de toegang gratis is. Maak kennis met de beroemde Schotse schrijvers Robert Burns, Sir Walter Scott en natuurlijk Robert Louis Stephenson, bekend vanwege Dr Jekyll and Mr Hyde. Daarna kan je op literaire kroegentocht ((£ 12,– normaal, £ 9,– voor studenten, online prijs), waar je een paar van de favoriete spoken van deze schrijvers kan bezoeken.

shutterstock_390993640 copy

 

9. Goedkoop uit eten in Edinburgh

Op zoek naar een goedkope hap? Probeer The Piemaker, die gebak serveert met meer dan 30 verschillende vullingen, of de Baked Potato Shop voor goedkoop hartig eten om mee te nemen. Als je in de stemming bent voor traditioneel Schots eten dan is Mum’s de plek om worst en aardappelpuree te eten, of stamppot.

 

10. Korting voor het Kasteel van Edinburgh

Dit mag je niet missen! Een toegangsprijs van £ 17,– is nogal pittig, maar je krijgt 10% korting met de Euro 26 studentenpas. Kan je je dit niet veroorloven, ga dan naar de rondgang van het kasteel (gratis) voor prachtige uitzichten over Arthur’s Seat en de stad zelf.

 

Heb jij je eigen budget tips voor een bezoek aan Edinburgh? Laat het ons weten in het commentaarvenster hieronder!

By Leah Ganse

What do you think?