10 dingen om te doen in York voor minder dan £ 20,–

Reizen June 18, 2019

York wordt ook wel de oude hoofdstad van Engeland genoemd en is een vaak onderbelichte bestemming als het gaat over reizen in het VK! Als je York en de prachtige groene regio van Yorkshire nog niet op je lijstje van Engelse must-see plaatsen hebt staan, dan moet je daar snel iets aan doen! Yorkshire is de grootste regio van Engeland en heeft een rijk cultureel erfgoed en rijke geschiedenis, gepaard aan het geheel eigen speciale dialect. Een reis naar de hoofdstad, York, moet je echt maken! Breng je tijd door al zwervend door de betoverende ginnels (kleine steegjes), waar altijd summat (something – iets) te doen is. We hebben een lijst gemaakt van 10 goedkope dingen om te doen in York, die je niet meer gaan kosten dan £ 20,–!

1. Drink de middagthee bij Betty’s

Engeland staat bekend om de theesalons en het meest Engelse kopje thee dat bestaat krijg je bij Betty’s, opgericht door een… Zwitserse bakker. De combinatie van Zwitserse patisserie met typisch Engelse brew of cuppa (Engelse woorden voor een kopje thee in Yorkshire) was vanaf de opening een succes en tot de dag van vandaag kan je genieten van prachtige koekjes, komkommersandwiches en kwaliteitsthee van losse blaadjes bij Betty’s.

Bij Betty’s krijg je de complete middagservice voor iets minder dan £ 20,–, namelijk £ 19,95. Ben je echt op de knip, dan krijg je voor een zeer betaalbare £ 9,95 twee scones met jam en room, en een potje thee.

 
View this post on Instagram
 

#bettysafternoontea

A post shared by @ fionfifii on

2. Loop over de stadsmuren

Een wandeling over de indrukwekkende stadsmuren duurt misschien even, maar het is helemaal gratis en je pakt dan schilderachtige uitzichten mee vanaf verschillende uitkijkpunten! York heeft meer mijlen van intacte muren om over te lopen dan welke andere stad in Engeland ook, en de meeste dateren uit de 12de of 14de eeuw. Stop even bij de “bars” onderweg, dat waren eigenlijk eeuwenoude poorten naar de stad, en geen dranklokalen!

3. Bezoek het Jorvik Viking Centre

Hou je van geschiedenis, dan zit je hier echt helemaal goed – York heeft daar eeuwen vol van, met invloeden van de Romeinen, de Angels en, belangrijk, de Vikingen. Ben je een fan van de beroemde Netflix serie, dan is Jorvik een must, omdat je een (soort van) tijdreis kan maken en ervaren hoe York werkelijk was in de tijd van de Noormannen, tot aan de geuren toe!

Een kaartje kost minder dan £ 20,– en er zijn speciale prijzen voor studenten, kinderen en gezinnen.

4. Ga mee met een geestentocht

Voor een betaalbare spooktocht kijk je eens naar de geesten thematochten van York! Met zo’n rijke geschiedenis is het logisch, dat het paranormale en het bovennatuurlijke een speciale plaats heeft in York, de stad waarvan vaak wordt gezegd dat ze “het meest achtervolgd is van heel Europa”. Dat is misschien niet waar, maar er is zeker een groot aantal geestverhalen en mee gaan met een geestentocht door de stad is een geweldige manier om een avond te besteden – als je naderhand maar in slaap kan komen!

 
View this post on Instagram
 

Last nights tour

A post shared by Shadows of York Ghost Walk (@shadowsofyork) on

Ghost walk prijzen zijn verschillend, maar loop even rond in het historisch centrum van de stad en je vindt er volop aanbiedingen.

5. Ga naar het National Railway Museum

Een treinenmuseum? Ja, we beloven je dat het boeiend is, zelfs wanneer je geen treinspotter bent. Bekijk internationale treinen zoals de Shinkansen (Japanse kogeltrein), maak een reisje naar het verleden in de Flying Scotsman of maak een ritje met een stoomtrein en stap de luxe binnen wanneer je aan boord gaat van de Koninklijke Wagons en ziet hoe de koninklijke familie waarlijk in stijl reisde.

En verder is het museum gratis voor jou, dus wanneer jij goedkope dingen om te doen in York zoekt, dan is dit de perfecte keuze!

6. Bewonder York Minster

Een reis naar York zou niet compleet zijn zonder een bezoek aan de beroemde York Minster, een van de mooiste Gotische kathedralen ter wereld. Met de lage skyline van York is de Minster echt een icoon van de stad, omdat het uittorent boven de straten in de omgeving en de klanken van de klokken te horen zijn boven de stadsmuren. De Minster bezit een paar indrukwekkende gebrandschilderde ramen en als je geluk hebt tref je een open dag om de metselaars te zien werken aan het behoud van de kathedraal.

Entree kost £ 20,– voor volwassenen en £ 9,– voor studenten, met een toeslag wanneer je de toren wil beklimmen voor een uitzicht over York. In de Minster geeft men heel de dag door ook gratis rondleidingen.

7. Smikkel van fudge

Als je nog nooit fudge hebt geproefd, dan wil je dat dolgraag gaan doen wanneer je de geur van gesmolten suiker ruikt in de kleine straatjes van York. Fudge is een lekkernij die wordt gemaakt door suiker, boter en melk te mixen, dus je tanden en taille gaan je dankbaar zijn wanneer je dit gaat proeven. York herbergt een paar echt heel goede fudges en als je wandelt door de Shambles, de beroemde 14de eeuwse straat, een inspiratie voor Diagon Alley in de Harry Potter films, dan kan je door de winkelramen heen de fudge gemaakt zien worden.

Heb je die fudge eenmaal geproefd, zorg dan maar eens dat je daar minder dan £ 20,– aan uitgeeft!

 
View this post on Instagram
 

It’s beginning to look a lot like Fudgemas!

A post shared by Fudge Kitchen (@fudgekitchen_uk) on

8. Wandel rond in de Museum Tuinen van York

Als het weer goed is, dan is een wandeling in de York Museum Gardens een welkom rustpunt in het centrum van de stad. Met middeleeuwse ruïnes, een Romeins fort en een grote botanische tuin is dit een geweldige plaats voor geschiedenis- en natuurliefhebbers. Daar staat ook het Yorkshire Museum, waar je meer aan de weet kan komen over de hoofdstad van het Noorden door de eeuwen heen.

Je kan de Museum Tuinen gratis in en het museum kost £ 7,25 voor een volwassenenkaartje of £ 5,60 voor studenten.

9. Woon als de Crawleys in Castle Howard

Als je het centrum uit wil om een paar van de prachtige stukken van het platteland rond York te gaan zien, en een stukje van het statige huiselijke leven zoals in Downtown Abbey, dan is Castle Howard een geweldige keuze voor een dagreisje. Castle Howard is niet echt een kasteel maar een privé residentie en een van de meest gerenommeerde historische huizen van het VK.

Je kan de bus pakken naar Castle Howard en verder krijg je korting op de toegangsprijs voor het huis en de tuinen als je het personeel je buskaartje laat zien. Een uitje dat minder kost dan £ 20,– maar je geniet er een hele dag lang van!

10. Bibber in de Kerkers van York

Hou je van schmink, griezelen en enge verhalen, dan zijn de Kerkers van York voor jou een prima plek! De kerker is een door acteurs uitgebeelde ervaring die de donkere kant van de geschiedenis van York toont, waarbij je de gruwelen uit de eerste hand kan zien en voelen. Stel je moed op de proef en ervaar het verwoestende effect van de pest op de stad en bekijk het ontstaan van Guy Fawkes, het meesterbrein achter de befaamde Gunpowder samenzwering.

De prijzen voor kaartjes beginnen bij £ 16,95 met korting als je ze online koopt.

 
View this post on Instagram
 

Spotted on Parliament Street! The Viking’s have arrived…!! #yorkdungeoninvasion

A post shared by York Dungeon (@yorkdungeon) on

Heb je al zin om op pad te gaan? Er is zoveel te doen en het hoeft geen duur uitstapje te worden met zoveel goedkope dingen om te doen in York. Ervaar de stad als een echte plaatselijke bewoner tijdens een studie in het buitenland in de historische straten.

Plan je reis naar York

Bronnen

  • www.bettys.co.uk/skin/frontend/bettys/default/css/pdf/Bettys-Afternoon-Tea-Menu.pdf
  • www.jorvikvikingcentre.co.uk/visit/opening-hours-prices/#KpMsRyuCX3blHisV.97
  • www.goodjourney.org.uk/attractions/castle-howard/
  • www.thedungeons.com/york/en/tickets/
By Emily Lawrenson

What do you think?