10 dingen om van te genieten in Brighton & Hove voor minder dan £20

Reizen mei 3, 2013

Wat is nou Britser als “fish and chips” op het strand? Brighton biedt het traditionele Groot-Brittannië met een twist – je kunt van fish and chips genieten en dan 100 meter verderop op muziek van een wereldklasse DJ te dansen. Of wandel over de “Lanes” en vindt vintage kleding, platen en sieraden. En je zult omringd worden door excentrieke lokale mensen, toeristen en studenten van over de hele wereld.

Brighton beach
Photo: Bev Goodwin

Met zoveel te zien en te doen, blijft Brighton één van ’s wereld topbestemmingen voor een Engelse cursus. Maar hoe ver kom je met £20? Nou verrassend ver! En je geld zal je verder brengen als in Londen.

Maak plezier op Brighton pier

Brighton pier

Foto: Nick Richards

Samen met het paviljoen is Brighton Pier de meest populaire en bekendste toeristische attractie van Brighton, en een echt leuk dagje uit. In de Victoriaanse tijd oorspronkelijk gebouwd als theater/concertzaal, de pier is tegenwoordig een boeiende toeristische bestemming met cafés, restaurants, bars, speelhallen en attracties. Als je op zoek bent naar alle spanning van de kermis met de attracties, bezoek dan de pier en geniet van de achtbaan, bekijk de zonsondergang aan de horizon en als de lampen aan gaan wordt de sfeer elektrisch.

Bekijk een film bij the Duke of York’s Cinema

The Duke of York’s cinema opende op 22 september 1910 zijn deuren en was één van de eerste bioscopen in de wereld. Gebouwd op de plaats van een oude brouwerij waarvan de wanden nog steeds zijn vertegenwoordigt in het achterste deel van het auditorium, het gebouw is grotendeels ongewijzigd gebleven. The Duke’s is altijd een kwaliteitsbioscoop geweest voor de meer veeleisende beschermheer; vandaag de dag worden de getoonde nieuwe films en klassiekers zorgvuldig uitgekozen. Kaarten £7.50-£10.00.

Neem een spookwandeling over de lanen

Ghostwalk Brighton

Een avondje uit die je nooit zult vergeten. Wandel over de spookachtige oude lanen van Brighton met je gids en verhalenverteller Rob. The Lanes zijn gelegen op wat voorheen het oorspronkelijke vissersdorp van Brighton was – het is het oudste stuk van de stad en zonder twijfel het meest spookachtig (en ook één van de beste plekken om te winkelen). Je bezoekt zeven spookplekken en hoort acht spookverhalen die daarbij horen, de wandeling wordt begeleid door acteur en meesterverteller Rob Marks gekleed in volledig Victoriaans kostuum. Voor £5.00, mis het niet!

Neem een duik onder de oceaan @ het Sea Life Centre

Kijk met verbazing hoe reuze schildpadden en haaien boven je zweven in de onderwater tunnel. Bezoek het tropische rif en bekijk koraal dat je in het oosten van Australië zou verwachten, maar niet in East Sussex. Geniet van het vasthouden van krabben en leer bij een rots-scherm meer over de kustlijn. Het voeren van de jonge roggen is een onvergetelijke ervaring, maar kijk uit voor de gevaren uit de Amazone! Het Sea Life Centre is het oudste operationele aquarium in de wereld en een verbluffend staaltje Victoriaanse architectuur. Kijk uit voor de hongerige piranha’s! Toegang kost £6.00.

Barbecue op het strand

Brighton Beach

Dit is een traditie in Brighton die echt gegroeid is met de opkomst van de wegwerp barbecue. Na 18.00 uur kan je op het strand koken; inkopen doen in één van de vele winkels aan Western Road (die ongeveer 200 m landinwaarts parallel ligt aan de kust), richting het strand gaan en koken. De perfecte afsluiting van een zonnige dag. Maak gebruik van de beschikbare barbecuebakken als je klaar bent. Wegwerp barbecue: ongeveer £3.00.

Bekijk de prachtige architectuur van het Royal Pavilion

Bezoek Brightons speciale Royal Pavilion, gebouwd aan het begin van de 19e eeuw door George IV: de koning die Brighton van vissersdorp veranderde in ‘London-by-the-sea’ en de stad een buitengewoon en extravagant plezierpaleis gaf. Het paviljoen is opmerkelijk vanwege de exotische oosterse uitstraling zowel binnen als buiten. De meeste mensen die het paviljoen bezoeken denken aan de Taj Mahal in India. Het prachtige paviljoen werd vereerd door de hippe samenleving van regenten en is tegenwoordig nog steeds een karakteristiek monument voor Brighton & Hove: mensen houden ervan om in de tuinen te zitten, te picknicken en live muziek te luisteren. Toegang tot het paleis is £7; je kunt gratis van de tuinen genieten.

Ga met Volks railway langs te kust naar de haven… en blijf dan gaan

under cliff walk brighton

Foto: Pip R. Lagenta

Neem ’s werelds oudste elektrische spoorlijn (geopend in 1883) van Brighton Pier naar Brighton Marina voor £2.50. De spoorlijn loopt bijna 2 km langs de kust van Brighton. Eenmaal aangekomen bij de haven zijn er tal van restaurants en bars, maar onze geheime tip is om door te gaan naar het oosten; een “Undercliff Walk” begint aan het oostelijke einde van de haven van Brighton en gaat nog 4,5 km door naar Saltdean. Gebouwd om de kalkrotsen te beschermen tegen de zee, is dit een mooi pad dat naar een aantal charmante cafés aan de kustlijn leidt. Je kunt met de bus terug naar het centrum van Brighton.

Zing met heel je hart karaoke @ the King & Queen

singing

(impressie van de artiest – niet de echte pub!)

Elke dinsdag is er karaokeavond in de bekende oude pub the King & Queen, op korte loopafstand van het paviljoen. Geniet van een avondje uit met medewerkers en medestudenten, zing… of schreeuw… je favoriete liedjes!

Maak een uitstap naar Devils Dyke en het platteland van East Sussex

Genoemd naar de enorme droge vallei die door South Downs snijdt, Devils Dyke is een historische mooie locatie slechts een mijl buiten Brighton. In de zomermaanden kun je er vanaf de kust met een bus met open dak naar toe gaan. De Dyke biedt een prachtig uitzicht op Brighton, het Engels kanaal en de omliggende gebieden.

Het gebied is populair bij joggers, fietsers en wandelaars. Een bijzonder populaire wandeling is naar het nabijgelegen Fulking waar in de pub “the Shepherd and Dog” een breed scala aan Engelse bieren wordt geserveerd en het heeft een zonnige biertuin. Een voorproefje van de traditionele Engelse cultuur net buiten de stad!

Als je verder de stad uit wilt, ga dan naar Seven Sisters Country Park

Neem de bus richting Eastbourne en stap uit bij Seven Sisters Country Park. Je bent ongeveer 45 minuten onderweg. The Seven Sisters zijn een reeks van zeven kalkrotsen gericht naar het Engelse kanaal. Je kunt langs de top wandelen en genieten van het uitzicht, terwijl zeemeeuwen rondvliegen in de zeewind.

Als je de White Cliffs van Dover in een film ziet, zijn het vaak de Seven Sister die je eigenlijk ziet: omdat ze op een natuurlijke wijze eroderen blijven ze helder wit, in tegenstelling tot de “white” cliffs van Dover, die nu steeds meer begroeid zijn. Als je een uitstekende foto mogelijkheid wilt van de Engelse kust, zal je geen betere vinden.

Kom meer te weten over een Engelse cursus in Brighton

Dank aan onze vrienden van British Study Centres voor hun hulp bij dit artikel.

Door Alex Hammond

Wat denk jij?