5 redenen om met de trein te reizen

Reizen december 12, 2013

Wat is de snelste manier om van het centrum van Parijs naar het centrum van Londen te reizen? Niet met het vliegtuig! Tenzij je een privévliegtuig hebt…De Europese spoorwegen bieden comfort, waarde voor je geld, en bovenal gemak.

Waarom is reizen binnen Europa met de trein zo’n uitstekende optie?

Optimaliseer je tijd – van centrum tot centrum

Een groot voordeel van het reizen met de trein is dat je van en naar het hart van de actie reist. Vliegvelden bevinden zich vaak buiten de steden. Hoewel de vlucht tussen Parijs CDG en London Heatrow, normaal gesproken een uur duurt, liggen beide vliegvelden zo’n 25 km van de centra van deze steden. Hierdoor moet je nog reizen met de auto of openbaar vervoer, wat soms traag en vervelend kan zijn.

London Heathrow St Pancras

De vliegvelden waar de budget vliegmaatschappijen op vliegen liggen vaak zelfs nog verder van de stad: London Gatwick, dat de thuisbasis is Easyjet, ligt dichterbij Brighton dan het centrum van Londen.

Ondertussen duurt een rit met de Eurostar van Paris Nord naar London St. Pancras 2:15 uur. En van Brussel Midi naar London St. Pancras? Dat is 1:54 uur.

Als je de tijd voor het vervoer naar en van het vliegveld, de check-in en de douane bij elkaar optelt, dan is een treinreis van centrum naar centrum aanzienlijk sneller dan een vliegreis.

Hetzelfde geldt ook vaak voor het reizen binnen hetzelfde land. Spanje heeft flink geïnvesteerd in zijn spoorwegen, en de Alta Velocidad Española (AVE) verbindt de meeste grote steden van het land. Per dag rijden er 54 treinen tussen Madrid en Barcelona. De treinreis duurt 2:30 uur (tickets vanaf €37,75). Dezelfde reis per bus zou iets goedkoper zijn, maar zou tenminste drie keer zo lang duren.

Vluchten kosten ongeveer hetzelfde als de AVE en duren 1:15 uur, maar hierbij moet rekening gehouden worden met een treinreis naar het centrum aan het eind van de vlucht. Met al die veranderingen heb je geen tijd om je op iets te concentreren. In tegenstelling tot een vliegreis kun je je tijd in de AVE gebruiken om te werken, te lezen of Candy Crush te spelen.

Er is niets zoals trein agressie

Swiss Train
Bernina Express, Foto: Hans-Rudolf Stoll

Agressie op de weg is een serieuze zaak. Agressie tijdens vluchten komt steeds meer voor omdat reizen per vliegtuig steeds onplezieriger wordt. Maar agressie in de trein?

Er is iets ontspannens aan het reizen met de trein. Misschien is het het veranderende landschap buiten, of the mogelijkheid om een pauze te nemen in de restauratiewagon. Voor anderen is het de zekerheid dat ze aan de grond blijven.

Een achturige treinreis van Freiburg naar Berlijn bijvoorbeeld (vanaf €79) brengt je door het Zwarte Woud en dwars door Duitsland. Geniet overdag van de uitzichten of slaap op een nachttrein zoals onze medewerkers onlangs deden op een reis door Duitsland. Als je een taalcursus op meerdere locaties overweegt, dan is de trein wellicht de beste manier om tussen die bestemmingen te reizen. De beveiligers op het vliegveld zijn, door noodzaak, chagrijnige lui…Waarom laat je ze niet gewoon en neem je de trein?

Berlin-Hauptbahnhof
Berlin Hauptbahnhof

Goedkope treinkaartjes

Als je van tevoren boekt kun je gebruik maken van uitstekende internationale aanbiedingen. Zo koop je bijvoorbeeld een retourticket van Londen naar Parijs voor de Eurostar vanaf £69 (of €88). Wanneer je je bedenkt dat de goedkoopste vluchten met Easyjet ongeveer dezelfde prijs hebben, biedt de trein uitstekende waar voor je geld.

In net geen 8 uur kun je van Zürich naar Wenen reizen, met vooraf gekochte tickets vanaf €29 voor een enkele reis. Het is onderdeel van de ÖBB’s Railjet service, die helemaal van Zürich naar Boedapest gaat (vanaf €40 voor een enkele reis). De truc is om je tickets vooraf te kopen – de twee voorgenoemde ritten zijn onbeperkt beschikbaar in ÖBB’s Sparschiene schema.

OEBB-Railjet
ÖBB Railjet, Photo: Ken Hawkins

Er zijn ook enkele uitstekende aanbiedingen als je eenmaal op je bestemming bent aangekomen. Bijvoorbeeld, Deutsche Bahn’s Schönes-Wochenenede-Ticket (meer informatie) kost €42 en je kunt ermee tot 5 personen samen reizen op het hele netwerk van DB, op zaterdagen of zondagen (slechts een dag) tussen middernacht en 03:00 uur de volgende dag. Het is een geweldige manier om als groep Duitsland te ontdekken.

In Groot Brittannië vind je vaak uitzonderlijk goedkope treinkaartjes als je van tevoren boekt. Zo koop je bijvoorbeeld een enkele reis tussen Londen en Liverpool (of Manchester) vanaf £12.50 als je vroeg boekt. Als je het op de dag van je reis koopt, zou hetzelfde kaartje £75 of meer kosten. Omdat de treinen in Groot Brittannië geprivatiseerd zijn, kan het system verwarrend zijn, maarthetrainline.com is over het algemeen wel een goede plek om naar treinkaartjes te zoeken.

De trein is niet altijd de goedkoopste optie als je internationaal wil reizen, vooral met de toename van budget vliegmaatschappijen, maar je moet zeker de beschikbare aanbiedingen eens bekijken voordat je gaat boeken. Je vindt een overzicht van maatschappijen aan het eind van dit artikel.

Een treinreis is beter voor het milieu

Treinen zijn op het gebied van energie efficiënter dan vliegtuigen of auto’s. Zo varieert de CO2 uitstoot van een vlucht van 0,24 kg per gereisde kilometer per passagier op korte vluchten tot 0,18 kg per gereisde kilometer per passagier op lange vluchten. Korte vluchten, bijvoorbeeld binnen Europa, zijn minder efficiënt vanwege de hoge energiekosten voor het opstijgen en landen (de Concorde verbrandde normaal gesproken twee ton brandstof, alleen al tijdens het taxiën naar de startbaan).

Gemiddeld stoten pendeltreinen en metro’s 0,16 kg CO2 per gereisde kilometer per passagier uit, en lange afstandstreinen stoten 0,19 kg CO2 per gereisde kilometer per passagier uit.

Het is sociaal (als je het wilt)

In Richard Linklater’s 1995 film Before Sunrise praat een jonge Amerikaanse reiziger (Ethan Hawke) met zijn Franse buurvrouw (Julie Delpy) in een trein in Oostenrijk. Ze besluiten snel om uit te stappen om samen een ongeplande avond in Wenen door te brengen. Twee vervolgfilms en bijna twintig jaar later, doet het stel het nog steeds goed!

north-by-northwest-dining-car

En dan was er de memorabele scene uit Alfred Hitchcock’s North by Northwest waarin Cary Grant Eva Marie Saint verleidt in een restauratiewagon.

Een lange reis in de trein heeft ook iets sociaals en de restauratiewagon is de plek om nieuwe vrienden te ontmoeten. Je kunt ook je koptelefoon ophouden om rustig van het uitzicht te genieten!

Europese spoorwegmaatschappijen:

Austria: www.oebb.at

Belgium: www.belgianrail.be

Czech Republic: www.cd.cz

Denmark: www.dsb.dk

Eurostar: www.eurostar.com

France: www.sncf.com

Germany: www.bahn.com

Italy: www.trenitalia.com

Netherlands: www.ns.nl

Portugal: www.cp.pt

Spain: www.renfe.com

Sweden: www.sj.se

Switzerland: www.sbb.ch

Door Alex Hammond

Wat denk jij?