De beste Europese kerstmarkten van 2021

Reizen November 22, 2021

Het is misschien nog donker als je ‘s ochtends opstaat en donker wanneer je weer naar huis gaat, maar de winter heeft toch ook zo z’n voordelen. Kerstmarkten brengen tijdens de wintermaanden miljoenen mensen op de been op straat in de steden.

In 2020 zagen we helaas, dat veel van deze markten tijdelijk werden gesloten, maar in 2021 kwam er nieuw leven in deze eeuwenoude traditie!

Op al deze kerstmarkten wordt een groot scala aan handgemaakte (en vele “handmade in China”) geschenken aangeboden, samen met gebak, geroosterde noten en de alomtegenwoordige glühwein. Markten zijn uitstekend voor taalstudenten – je hebt de mogelijkheid om jouw vaardigheden te oefenen op een geboeid publiek en tegelijkertijd je woordenschat te verbeteren.

Dus waar kan je genieten van de beste Europese kerstmarkten en tegelijkertijd een taal leren?

*Disclaimer: deze informatie is gebaseerd op informatie die op 24/11/2021 beschikbaar was. Ga de plaatselijke regelgeving nog even na, om er zeker van te zijn dat er geen afgelastingen zijn van evenementen, vanwege COVID-19 of om andere redenen.*

Kerstmarkten in Duitsland: Freiburg (18 november – 23 december 2021)

De geplaveide straten en de nabijheid van het Zwarte Woud maakt dat Freiburg de perfecte plaats is voor een kerstmarkt in Duitsland. Stallen vullen de Rathausplatz, Kartoffelmarkt, Unterlindenplatz, Franziskanerstraße en Turmstraße, en verkopen een groot scala aan kerstsnuisterijen, kazen, vleeswaren en aangename warme dranken.

Lees meer over een cursus Duits in Freiburg.

Kerstmarkten in Zwitserland: Montreux (19 november – 24 december 2021)

Montreux staat in de zomer bekend om zijn jazzfestival en zijn prachtige ligging aan de oever van het Meer van Genève. In de winter zijn de bergen bedekt met sneeuw, is de lucht helder en nemen de kerstmarkten de stad over.

Lees meer over een cursus Frans in Montreux.

Kerstmarkten in Duitsland: Heidelberg (22 november – 22 december 2021)

Verken de oude klassieke binnenstad van Heidelberg wanneer de zoete geur van kerststollen en Duitse gembercake je tegemoet komt. De kerstmarkten in Duitsland worden op vijf verschillende stadspleinen georganiseerd: Bismarckplatz, Anatomiegarten, University Square, Kornmarkt en Market Square. De beroemde universiteitsstad heeft een ouderwetse charme die soms tijdens de kerstdagen nog meer ‘traditioneel’ en uitnodigend aanvoelt.

Lees meer over een cursus Duits in Heidelberg. 

Kerstmarkten in Oostenrijk: Wenen (12 november – 23 december 2021)

vienna-christmas-market

De grote hoofdstad van het Habsburgse Rijk viert Kerst op de juiste manier. De markt start eerder dan de meeste markten en het is niet ongewoon om tijdens de eerste weken temperaturen te hebben van 20°C. Wanneer de kou echter zijn intrede doet, is dit één van de top winterbestemmingen in Europa. Een aantal kerstmarkten wordt rondom de stad opgebouwd, de meeste populaire is die aan de voorkant van het stadhuis (Rathaus).

Lees meer over een cursus Duits in Wenen.

Kerstmarkten in Spanje: Barcelona (26 november – 23 december 2021)

Ben je op zoek naar iets anders dan een kerstmarkt? Kijk dan niet verder dan Barcelona. De Catalaanse hoofdstad organiseert ieder jaar de Fira de Santa Llucia kerstmarkt, een traditie die teruggaat naar 1786. Eén ding wat de Catalaanse kerstmarkt zo anders maakt, is het karakter van Caganer, een klein mannetje dat in de Catalaanse kerststallen verschijnt…en…naar het toilet gaat. De traditie bestaat al sinds de zeventiende eeuw en kinderen genieten er van om naar hem op zoek te gaan in de kerststal.

Lees meer over een cursus Spaans in Barcelona.

Kerstmarkten in Duitsland: München (22 november – 24 december 2021)

munich-christmas-market

In 1642 werd de kerstmarkt voor het eerst geregistreerd en de traditie zet zich vandaag de dag voort met markten die beroemd zijn om het Beierse glaswerk, ingewikkelde kerststallen en kingsize Bratwürste. De Marienplatz markt in het centrum is de grootste trekpleister, maar de Tollwood markt is zeker een goed alternatief.

Lees meer over een cursus Duits in München.

Na het lezen van dit artikel heb je hopelijk wat inspiratie gekregen om je vakantieplanning voor de feestdagen te maken. De kerstmarkten in Europa behoren tot zo’n unieke en fotogenieke traditie en er is geen betere manier om in kerstsfeer te komen!

Image credits: Freiburg door Dave G via cc, Montreux door Michael via cc, Barcelona door daniel julià lundgren via cc
By Alex Hammond

What do you think?