De beste steden om te studeren in het buitenland: hier vind je wat perfect past bij jou (deel I)

Reizen April 27, 2023

“Help! Waar ga ik studeren in het buitenland?” horen we vaak van taalstudenten en liefhebbers van talen. Met zo veel beschikbare bestemmingen en zo’n ruime keuze aan talen om te leren is de keuze heus niet makkelijk. Een eerste stap om je mogelijkheden te beperken is het kiezen van jouw doeltaal, maar hoe ga je daarna verder?

Toegegeven, een bestemming kiezen op basis van de beschikbare taalscholen met de kans om jezelf echt onder te dompelen in de taal is absoluut dé manier. Maar vergeet niet, dat er nog zo veel andere aspecten zijn, waardoor jouw taalreis in het buitenland een verrassende ervaring wordt – waar ga je verblijven? Met wie? Wat ga je eten? Wat voor leuke dingen wil je gaan doen in je vrije tijd?

Je thuis ver van huis vinden voor je studie in het buitenland is een belangrijke taak, waarover je goed moet nadenken, zowel over je bestemming als over jezelf. Dus om je te helpen bij het vinden van de locatie die het beste bij jou past is hier een selectie van de 3 beste steden om te studeren in het buitenland, gebaseerd op een bepaalde persoonlijkheid en interesses:

Londen

Multicultureel, nachtleven en geschiedenis zijn echt drie woorden die in je opkomen als je denkt aan de Britse hoofdstad. Londen is een grote metropool met een aantrekkingskracht op toeristen, werknemers en studenten uit de hele wereld en met allerlei achtergronden. Het is absoluut de plaats om uit je comfortzone te stappen en om te leren om te gaan met mensen die heel anders zijn dan jij – totdat je merkt hoeveel je gemeenschappelijk hebt met iemand van de andere kant van de wereld. Een ander verrassend aspect van de multiculturele kant van Londen is hoe de stad al deze verschillende culturen heeft kunnen opnemen – en dit blijft doen! – en tegelijkertijd haar eigen cultuur heeft: je kan genieten van een pint in een van de meest traditionele pubs van het land en daarna binnenwippen in een naastgelegen authentiek Indiaas, Frans of Peruviaans restaurant!

Ben je dol op feesten tot in de vroege uurtjes, dan heeft Londen alles te bieden wat je hartje begeert. Van de exclusieve (en dure!) gelegenheden in Mayfair en de trendy plekken met livemuziek in Soho (dat trouwens ook een verrassende gayscene heeft) tot aan het bruisende hippienachtleven in Camden en de hippe bars en clubs in oost Londen: de Londense nachten zijn eindeloos.

Geschiedenis is ook een belangrijk aspect om te noemen – in Londen heeft een aantal dramatische gebeurtenissen plaatsgevonden die niet alleen de toekomst van de hoofdstad hebben bepaald, maar ook die van het VK. De stad heeft indrukwekkende musea en galerieën die de bezoekers vertellen over een fascinerend volk, dus wil jij iets leren over het verleden van verschillende landen, dan word je in Londen op je wenken bediend!

Toronto

Het is lastig om Toronto in een paar woorden te beschrijven, maar als we het toch zouden moeten doen, dan zou het echt neerkomen op meer, bioscoop en trots. Toronto heeft een stadsnatuur die zijn gelijke in andere steden niet kent. De adembenemende kustzijde heeft prachtige parken en zandstranden – ideaal als je houdt van frisse lucht en een zacht briesje. Je vindt er betoverende parken met weelderig groen – zoals Olympic Island of het Tommy Thompson Park – je kan er picknicken op de indrukwekkende aangelegde stranden en zonnebaden met uitzicht op het kalme water van het meer – Kew-Balmy Beach en Bluffer’s Park Beach zijn echt twee plaatsen die je moet bezoeken als je houdt van bruin worden en relaxen in de zon.

Toronto is ook een echt creatief ontmoetingspunt met een unieke cinematografische traditie en passie, waardoor artiesten de vleugels van hun vakmanschap kunnen uitslaan en kunnen bloeien. Ben jij een filmfan, dan moet je weten dat de stad een van de grootste filmfestivals ter wereld organiseert. “Via film de manier veranderen waarop de mensen naar de wereld kijken” is de missie van het Toronto International Film Festival (TIFF) dat in september 11 dagen lang wordt gehouden. Er is tegen betaling maar ook gratis een ruime keuze aan fascinerende films, discussies en workshops. We weet kom jij daar je favoriete filmster toevallig tegen!

Inwoners van Toronto vieren hun diversiteit ook uitbundig: een van de grootste Pride feesten ter wereld, als steun voor de LHBTI+ gemeenschappen in de stad en daar buiten wordt jaarlijks in Toronto georganiseerd. Het evenement is een echt eerbetoon aan plezier en liefde en bestaat uit verschillende podia met live artiesten en DJ’s, een paar zalen met vergunning, een Dyke March, een Trans March en de Pride Parade. En dit is nog maar een glimp van het inclusieve karakter van Toronto – met de lange geschiedenis van immigratie en culturele acceptatie is dit met afstand een van de meest diverse steden ter wereld – perfect als je het heerlijk vindt om in verschillende gezelschappen te verkeren.

Seoel

Als we aan de Koreaanse hoofdstad denken, komen er ongetwijfeld bewoordingen in ons op als: contrasten, mensenmassa’s en eten. Seoel is een interessante combinatie van geavanceerde technologie en diepgewortelde tradities en geschiedenis, met een stadsbeeld waarin traditionele Hanok-daken worden afgewisseld met duizelingwekkende wolkenkrabbers. Seoel is een knooppunt van wereldwijde technologie en innovatie, boordevol stadslichten, enorme elektronicawarenhuizen en de thuisbasis van een unieke cultuur die zich over de hele wereld heeft verspreid. De stad verlegt de grenzen van creativiteit en is een perfecte bestemming als je zin hebt om ronduit fascinerende dingen te doen, zien en beleven. Wat dacht je van een ritje in een zinderende achtbaan in een overdekt pretpark, koffiedrinken uit een cartoonmok in een cartoongebouw, of met een kabelbaan van een berg naar een wolkenkrabber zoeven? Je zult je ongetwijfeld in de toekomst wanen!

Hoewel sommige delen van Seoel hypermodern zijn, bezit de stad ook een rijke geschiedenis en is het respect voor de oude aspecten van de Koreaanse cultuur ook goed voelbaar. Zelfs in het neonhart van de stad vind je historische juweeltjes zoals het 600 jaar oude Changdeokgung Paleis of het rustige water bij het Gyeongbokgung Paleis. Ook kun je een wandeling terug in de tijd maken naar Bukchon Hanok Village, met ongeveer 900 traditionele Koreaanse huizen, genesteld in de moderne drukte van de stad. Er valt meer dan genoeg geschiedenis te ontdekken en te beleven!

Liefhebbers van lekker eten komen hier in hun eigen hemel. Van wereldklasse restaurants geleid door topchefs, tot familiebedrijfjes die traditionele gerechten serveren en straatkraampjes met eten waarvan alleen de geur je al doet watertanden: Seoel zit vol gastronomische hoogstandjes. En wanneer je klaar bent met het proeven van de plaatselijke lekkernijen, ga dan vooral ook eens naar één van de vele fusionrestaurants, want Koreaans eten is geweldig te combineren met recepten uit de hele wereld. Je smaakpapillen zullen helemaal blij worden van die verwennerij!

Klinkt een van deze steden als jouw ideale thuis ver van huis? Geen nood als dit bij geen van de drie het geval is – houd gewoon onze volgende serie in de gaten van beste steden om te studeren in het buitenland, met verschillende profielen! Kijk in de tussentijd rond in andere hoekjes van de wereld, of er iets is dat bij jou past.

Reis de wereld rond met ESL

By Julia Hoyas

What do you think?