De juiste accommodatie kiezen

Reizen April 8, 2013

Waar je ook reist, sommige dingen zijn essentieel. Een van die dingen is veiligheid. Een andere is het juiste budget hebben. Net zoals onze voorouders de holbewoners, hebben we allemaal een veilige en comfortabele plaats nodig om te slapen!

Met dit in het achterhoofd, leggen we bij ESL de nadruk op het vinden van de juiste accommodatie voor al onze studenten; wanneer je je veilig en op je gemak voelt in een omgeving die bij je past, dan pas kan je de ervaring van je leven hebben tijdens je taalreis.

image007

Het eerste wat je in overweging neemt bij het boeken van een trip zou naturrlijk de bestemming en de school moeten zijn, maar ook je accommodatie zal een groot verschil maken en zou een factor moeten zijn bij het beslissen. Je moet nadenken over je persoonlijke motivering bij het maken van een taalreis in het buitenland omdat dit een effect zal hebben op het soort van accommodatie die het beste bij jou past.

In het laatste decennium, waarin de taalreis industrie erg gegroeid is en vele evoluties ondergaan heeft, heeft er een opmerkelijke verschuiving plaatsgenomen in de verwachtingen van de studenten en de accommodatiemogelijkheden  zijn talrijker geworden om aan die nieuwe noden te voldoen.

Gastgezin

Verblijven bij lokale mensen thuis is gekend als ” bij een gastgezin verblijven” en dit was, voor vele jaren, de enige optie beschikbaar voor studenten die niet in een hotel wilden verblijven. Hoewel dit ” gastgezin” heet, is het niet altijd een traditioneel moeder/vader/kinderen gezin.

Er zijn vele voordelen aan een gastgezin en wij geloven dat het nog altijd de meest effectieve accommodatie keuze is, indien je snel vooruitgang wil boeken in de taal die je aan het leren bent. Dat is omdat je echt in de taal ondergedompeld wordt. Bij een lokale familie verblijven betekent dat de taal spreken het eerste is wat je ‘s ochtends doet en ook het laatse wat je ‘s avonds doet. Je maakt kennis met de smaak van het lokale voedsel, je hebt een authentieke ervaring van het lokale leven en vaak ontwikkel je een sterke band met je gastgezin.

Bij een gastgezin verblijven is een aantrekkelijke optie voor studenten die nog nooit ergens anders dan bij hun familie gewoond hebben – een soort van zachte kennismaking met het leven weg van de gemakken van thuis, en tegelijkertijd toch nog kunnen genieten van die gemakken van thuis.

Maar gedurende de laatste tien jaar heeft er een geleidelijke verschuiving plaatsgevonden, weg van van de gastgezin traditie en meer naar residentiële accommodatie, gedeeld met andere internationale studenten.

Accommodatie in een studentenresidentie

Indien je klaar bent om echte onafhankelijkheid te beleven, is een gedeeld appartement of  een studentenresidentie de optie voor jou. In dit soort accommodatie, deel je je thuis met andere internationale en lokale studenten en ben je verantwoordelijk voor je eigen maaltijden (al zijn er sommige opties met voorziene maaltijden beschikbaar), je wasgoed en om ‘s ochtends op tijd wakker te worden!

Je taalreisbeleving zal erg verschillen van de traditionele gastgezinbeleving. Studentenresidenties en gedeelde appartemeneten bieden een erg diverse en internationale leefomgeving waar je je tijd zal doorbrengen met mensen van een erg verschillende achtergrond. Je krijgt de kans om je avonden door te brengen met mensen van over de hele wereld, ervaringen met hen te delen en je krijgt er een spoedcursus in nieuwe culturen.

In dit soort accommodatie leer je de taal te gebruiken als lingua franca. De andere kant van de medaille is dat je niet hetzelfde niveau van onderdompeling zal ervaren als je wel zou ervaren bij een gastgezin en je zal er niet in dezelfde mate blootgesteld worden aan de taal. Het is veel meer een internationale belevenis: je verliest wat cultureel inzicht in de plaats waar je verblijft maar je wint aan ervaring in het leven in een internationale omgeving.

image001De meeste residenties bieden gemeenschappelijke keukenfaciliteiten aan, een uitstekende kans om andere studenten te ontmoeten en recepten of je eetbudget te delen.

Toen scholen voor het eerst accommodatie in een studentenresidentie begonnen aan te bieden, behoorden deze meestal toe aan lokale universiteiten, waarvan de studenten meestal weg waren tijdens de zomermaanden. Tijdens de laatste jaren echter, zijn de comfortnoden van de jonge reizigers dramatisch gestegen.

image003
De standaarden van de residenties stijgen voortdurend: velen bieden vrijetijdsruimtes aan zoals zwembaden (hier in Fort Lauderdale), een dakterras met gemeenschappelijke ruimtes of een fitness ruimte.

Badkamers en suite, gratis Wi-Fi en een flat-screen televisie in de gemeenschappelijke ruimtes zijn nu gemeengoed geworden in ontwikkelde markten zoals Groot-Brittanië, Australië of de VS, die deel uitmaken van de internationale topbestemmingen om Engels te leren.

image005Een brede waaier aan residentiële accommodatiemogelijkheden wordt aangeboden om aan alle budgetten tegemoet te komen, zoals hier in Australië, van gemeenschappelijke slaapzalen tot gedeelde luxeappartementen. 

ESL’s Product Director Krister Weidenhielm zegt hierover : ” We hebben een grote stijging gemerkt, zowel in de vraag naar als in de verwachtingen van residentiële accommodatie. De belangrijkste redenen in het kiezen van residentiële accommodatie zijn het niveau van autonomie en onafhankelijkheid, vooral wat betreft de keuze van wanneer te eten of zelf beslissingen te nemen over de indeling van je dagelijkse leven. Daarnaast, de keuze om samen te leven met andere studenten die op dezelfde golflengte zitten, een echte internationale gemeenschapservaring die een toegevoegde waarde is voor een taalreis wat betreft ontmoetingen, interactie en vriendschap. Een andere reden zou de nood zijn aan een meer tastbare en gestandardiseerde beschrijving van accommodatie, wat betreft faciliteiten of wat betreft locatie en afstand naar de school die een residentie kan bieden Sinds lang moedigt ESL zijn partnerscholen actief aan om een ruimere keuze aan accommodatie aan te bieden die tegemoetkomt aan de verwachtingen van de studenten; het is goed om te zien dat veel scholen nu investeren in dit essentieel onderdeel van de taalreisbelevenis. Van onze kant voorzien we ook steeds meer informatie omtrent de accommdatie die we aanbieden omdat we ervan overtuigd zijn dat de juiste accommodatie kiezen een belangijke rol op alle niveaus speelt in het succesvol zijn van een taalreis.”

image009image011Studenten samen aan het ontbijten in een residentie in Bournemouth en een student die e-mails aan het lezen is terwijl ze aan het ontbijten is in de gemeenschappelijke keuken van een studentenhuis residentie in Brighton. Gemeenschapservaring, zelf je dag kunnen indelen en WiFi verbinding zijn tegenwoordig enkele van de belangrijkste criteria van studenten.

Het ESL team bezoekt regelmatig de accomodatiemogelijkheden die worden aangeboden  of niewe accomodatie die wordt ontwikkeld door onze partnerscholen over de hele wereld.

image013Krister Weidenhielm die een nieuwe residentie in aanbouw bezoekt in het Verenigd Koninkrijk, juist naast het gebouw van onze partners van de Liverpool School of English. De kamers zullen badkamers ensuite hebben en er zullen comfortabele sociale ruimtes zijn opdat de studenten er elkaar kunnen ontmoeten en van hun onafhankelijkheid kunnen genieten. De accommodatie zal beschikbaar zijn in de zomer van 2013

Onderschat het belang van je accommodatie niet

Geloof het of niet, onze teams die verantwoordelijk zijn voor de organisatie van de taalreizen van onze studenten, behandelen wellicht meer vragen over accommodatie dan academische of andere vragen. De juiste accommodatie kiezen is een zeer belangrijke stap in het organiseren van je taalreis.

Denk na over het soort ervaring die je wil hebben. Als je als doel hebt om zoveel mogelijk vooruitgang te maken in de taal die je leert en tegelijkertijd een een authentiek inzicht wil bekomen in de lokale cultuur, dan is een gastgezin de beste optie. Veel van onze studenten blijven contact houden met hun gastgezin, zels geruime tijd nadat ze er vertrokken zijn. Daarenboven blijft een gastgezin vaak de optie met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Indien je meer onafhankelijkheid en een kosmopolitische sfeer zoekt, zullen studentenresidenties en gedeelde appartementen meer in de lijn van je verwachtingen liggen. Het is mogelijk dat er een party sfeer aanwezig is, wees dus voorbereid !

En, onthou vooral dat we regelmatig onze partnerscholen bezoeken en we weten wat elke school aanbiedt. Aarzel dus niet om ons team om advies over accommodatie te vragen! 

image017Studenten aan het barbecuën op het dakterras van de residentie met uitzicht op  Sydney
By Alex Hammond

What do you think?