De sterke aantrekkingskracht van Brighton

Reizen November 1, 2013

Sydney en surfen. Lyon en koken. Rio en carnaval. Bepaalde plaatsen zijn synoniem aan bepaalde activiteiten. Hetzelfde geldt voor Brighton en het studeren van Engels.

De stad aan de Engelse zuidkust met 250.00 inwoners verwelkomt tienduizenden taalstudenten per jaar en heeft een aantal van de meest gerespecteerde Engelse scholen in het Verenigd Koninkrijk. Sinds er sprake is van “studeren in het buitenland”, ligt Brighton in het hart ervan, studenten gaan naar huis met wereldwijde vriendschappen, verbeterde Engelse vaardigheden en warme herinneringen aan East Sussex.

Dus waarom heeft de stad zo’n sterke aantrekkingskracht op taalstudenten?

Brighton beach

Op een zomerdag is het strand waar het allemaal gebeurt. Langs de voorkant zijn er talloze cafés, restaurants, bars, winkels en galerieën om binnen te stappen, maar veel mensen genieten van de zon met vrienden of een goed boek. Op een zonnige dag kun je gaan zwemmen in het schone water.

Studenten gaan na de lessen naar het strand om te lunchen tussen de zeemeeuwen, lokale werknemers en studenten van de universiteit. Na 18.00 uur vult de lucht zich met barbecue rook, waardoor de gouden zonsondergang op een scene uit een film lijkt. Het is zeer fotogeniek. De gemeenteraad van Brighton & Hove heeft zelfs speciale “barbecue bakken” geplaatst voor alle wegwerpbarbecues.

Brighton-Beach-2
Photo: Richard Cottrell

Tijdens een zonnig weekend ligt het strand vol met studenten, toeristen, lokale inwoners en Londenaren. Het feest gaat tot laat in de avond door en het is niet vreemd als mensen de nachtclubs aan het strand te verlaten, om zich uit te kleden en dan een nachtelijke duik maken. Hoe verleidelijk het ook klinkt, kunnen we dit onmogelijk aanraden!

Je kunt ook een enorm scala aan watersporten uitproberen, van peddel surfen tot kajakken.

In een land waar je nooit meer dan 113 km van de zee verwijderd bent, is dit het mooiste strand van allemaal. Maar wat Brighton echt onderscheidt is de combinatie van een mooi strand en een prachtige stad. Het is altijd een plek geweest om heen te gaan en plezier te hebben.

Een ontspannen stad ontworpen voor plezier

Brighton is zich echt gaan ontwikkelen toen de koninklijke familie er laat in de achttiende eeuw verliefd op werd. Toentertijd waren de leden van het koningshuis de meest trendy personen en andere rijke families kopieerde hun kleding, manier van doen en vakantiebestemmingen. Snel werden de mooie terrassen, die je vandaag de dag nog aan de kustlijn ziet, gebouwd en ze moesten lijken op de Franse paleizen. Maar de liefde tussen de stad en het koninklijk huis eindigde toen de beroemde strenge en serieuze koningin Victoria aan de macht kwam. Ze heeft nooit de ongedwongen charme van Brighton “begrepen” en verkocht het flamboyante Royal Pavilion.

De stad paste zich aan en in plaats van ondeugende weekenden te verzorgen voor de aristocraten, werd het een enorm populair vakantieoord voor alle soorten mensen uit Groot-Brittannië en het buitenland. En zo is het gebleven. In Brighton zijn er meer pubs dan dagen in het jaar!

Deze stad is gericht op plezier. Daarom komen de mensen om de stad te bezoeken, te studeren en wonen. Het is overigens ook een belangrijke reden waarom Brightons creatieve sector sterk groeit.

Als je van winkelen houdt is dit een geweldige plek om te winkelen. Londenaren die willen winkelen zonder de stress van de grote stad gaan naar Brighton. De omgeving van “The Lanes” en “North Laine” zijn vooral goed om kleding, muziek en sieraden te kopen. Je kunt er overigens echt alles vinden, van vintage koopjes tot geïmporteerde levensmiddelen. Er zijn regelmatig voedsel evenementen in de zomermaanden, die je kunt bijwonen en verschillende nationale en internationale gerechten kunt proeven. Lokale boeren zetten hun kraampjes op om hun producten te verkopen – de plaatselijke cider is fantastisch!

Brighton Carnival

Foto: Dominic Alves

Brighton is ook een bekende tolerante stad, gedeeltelijk omdat het de homo-hoofdstad van Groot- Brittannië is (het Pride festival in augustus is enorm), maar ook omdat mensen van over de hele wereld er heen gaan om te wonen en studeren. Zoals Londen mensen aantrekt die geld willen verdienen en Los Angeles aankomende filmsterren is Brighton een magneet voor iedereen die alleen wil ontspannen en genieten van het leven… zonder de actie te missen!

Voor studenten die voor het piekseizoen aankomen, het Brighton festival is een enorm kunstfestival dat elk jaar in mei plaatsvindt met muziek, theater, film en veel meer.

Het lokale openbaar is uitstekend en de luchthaven van Gatwick ligt op minder dan een half uur met de trein. Om in het centrum van Londen te komen ben je 50 minuten kwijt. Omdat de lokale talenscholen zeer professioneel zijn en duizenden studenten per jaar verwelkomen, verloopt de transfer bij aankomst soepel en biedt daardoor een stress-vrije aankomst.

Een studentenstad

Het zijn niet alleen de taalstudenten die naar Brighton komen. Studenten komen uit heel het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten om te studeren aan de twee gerespecteerde lokale universiteiten en medische school. Veel van deze studenten blijven dan in Brighton om werk te vinden en een leven te beginnen na hun studie. Dit houdt de stad vol jonge, creatieve en liberale mensen; Brighton staat in het Verenigd Koninkrijk bekend vanwege hun geweten en het was de eerste plaats waar een Groen lid van het parlement gekozen is (dat is de Groene Partij, geen groen persoon).

Brighton-ducks

Foto: Brightollie

Onze partnerschool zegt “ Vanwege de populariteit bij zowel Britse als buitenlandse studenten is Brighton een jonge stad waar veel gebeurt. Het is zeer ontspannen en staat open voor studenten met verschillende achtergronden. Brighton is ook relatief veilig en heeft veel goedkope en gratis activiteiten, ideaal voor de studenten met een beperkt budget!”

Maar ondanks het internationale karakter is het nog steeds “degelijk” Brits. Je kunt ’s middags nog steeds ergens gaan zitten om thee te drinken of een zak “fis hand chips” kopen om op het strand te eten. Een wandeling langs de pier is als een reis terug in de tijd… op een goede manier. En als je een stukje de stad uit gaat naar bijvoorbeeld Saltdean of Hastings, voelt de wereldstad ver weg. Taalstudenten kunnen in Brighton een internationale ervaring verkrijgen en toch een goed beeld van het traditionele Engeland krijgen.

Er zijn goede redenen om te verklaren waarom Brighton zo enorm populair om Engels te studeren. Het ziet ernaar uit dat deze zomer weer groots gaat worden… ben jij erbij?

Kom meer te weten over een Engelse cursus in Brighton

Heb je in Brighton gestudeerd? Laat het ons weten in de comments.

By Alex Hammond

What do you think?