Een gesprek met ILSC Vancouver over duurzaamheid

Reizen April 16, 2012

Duurzame ontwikkeling is een  belangrijk onderdeel van het bedrijfsbeleid  van ESL.  Naast dat we ervoor zorgen dat wij dit binnen de organisatie goed in de praktijk brengen,  proberen wij onze partnerscholen ook actief aan te moedigen om deel te nemen aan Maatschappelijk en Mileuverantwoord Ondernemen (MVO) door gebruik te maken van ons instrument voor zelfevaluatie voor MVO.

Een school die onze visie deelt en al heeft gewerkt met  ESL met als doel een  duurzame ontwikkeling is ILSC, gelegen in Vancouver, Canada. “ Onze business is onderwijs en als school voor vele internationale studenten streven wij er naar om objectieve en meelevende rolmodellen te zijn, “ zegt Eli Zysman van ILSC, “ maar we zijn ook nog leerlingen, en we zijn daarom  constant aan het bedenken hoe wij kunnen bijdragen aan de opbouw van een betere toekomst. “

Het is misschien geen toeval dat een taalschool die gevestigd is in Vancouver zich richt op duurzaamheid. Met water aan drie kanten, het prachtige kustgebergte met uitzicht op de stad en een weelderig nationaal park dat de stad scheidt van de Stille Oceaan, worden de inwoners van de grootste stad van British Columbia ondergedompeld in een enorme biodiversiteit.

Maar inspiratie uit de natuur is niet genoeg; om een verschil te maken is toewijding en actie ondernemen nodig. Vancouver is de  stad waar Greenpeace zijn oorsprong vandaan vindt en  waar in de jaren zeventig de Noord-Amerikaanse milieubeweging ontstond. De stad heeft dus een groot verleden in duurzaamheid en de gemeente wil dit verder ontwikkelen door een uitgebreid netwerk van fietspaden, compost ophaalservice en uitstekende recycling faciliteiten in de stad. De stad heeft zelfs het doel gesteld om in 2020 de groenste stad van de wereld te worden .

Vancouver_ILSC

Net als de gemeenteraad is ILSC zeer actief met het aanpakken van de milieuproblematiek. “Duurzaam Management is een belangrijke pijler in het ILSC’S CSR beleid, vervolgt Zysman, “ILSC heeft een Groen Team dat organisch ontwikkelt, implementeert, evalueert en voortdurend de duurzame initiatieven van ILSC verbetert.”

Het milieubeleid van de school is ontstaan door gebruik te maken van het  ESL’s  instrument voor zelfevaluatie voor  MVO. Dit instrument is een duidelijk kader voor partners, studenten en personeelsleden om het MVO te begrijpen en om te weten hoe je groene initiatieven kunt uitvoeren.

Maar duurzaamheid gaat verder dan alleen het milieu; een gezamenlijke aanpak waarbij de leraren en studenten zelf het initiatief nemen betekent dat er  nieuwe ideeën voor het leerplan ontstaan in het klaslokaal .

Dit organische leerplan is een reden waardoor ILSC een ruim en gevarieerd aanbod van cursussen en programma’s kan bieden.

De nadruk op MVO ligt op het leerplan zelf. Cursussen als ‘ Global Social Issues’ en ‘Current Events’ moedigen studenten aan om op te treden als personen die zich in zetten voor een groene toekomst. Het ‘Green Leadership programma’, ontwikkelt in samenwerking met ESL, is een baanbrekende cursus die persoonlijke ontwikkeling stimuleert samen met het bewustzijn van de natuurlijke omgeving. Het 4-weekse programma is ontwikkeld voor volwassenen en professionals. De persoonsgerichte taalontwikkeling  staat centraal in dit programma, door middel van praktische vaardigheden zoals presentaties met innovatieve elementen van de leiderschapstaal en omgeving.

Natuurlijk kunnen de deelnemers ook genieten van het spectaculaire landschap rondom de stad  door middel van sportieve activiteiten als kajakken en bezoeken aan lokale bedrijven. Op deze manier wordt samenwerken in een team gestimuleerd.

Photo-nature

Voor schoolgroepen, kan wereldwijde coördinatie van het MVO beleid een uitdaging zijn. ESL’s MVO instrument biedt ondersteuning en structuur voor groepen om hun MVO-beleid in te voeren op verschillende locaties. ILSC heeft de kennis opgedaan bij zijn school in Vancouver en deelde deze inzichten met haar andere cursuscentra in  TorontoMontréalNew Delhi, Sydney, en Brisbane.

De ILSC scholen in Canada en India zijn de belangrijkste partners voor de stageprogramma’s van ESL.  Dit programma laat de studenten een taalcursus combineren met een stage bij zorgvuldig geselecteerde lokale bedrijven. Wij zijn van mening dat deze programma’s een bijzonder goede manier is om de lokale cultuur zeer goed te leren kennen, terwijl je  tegelijkertijd je professionele vaardigheden en taalvaardigheden ontwikkelt. In overeenstemming met haar MVO-beleid, heeft ILSC relaties met bedrijven die gericht zijn op het milieu en de verbetering van de samenleving. Bedrijven als Eco-Quartier in Montreal, Green Roofs in Toronto en Habitat for Humanity in Vancouver zijn allemaal gericht op sociale verbetering en verantwoordelijkheid voor het milieu. In New Delhi bieden wij een kans aan om een Engelse cursus te combineren met vrijwilligerswerkbij lokale NGO’S (niet-gouvernementele organisaties). Dit programma wordt ook aangeboden met  Hindi taalcursussen.

Photo-Green-Roofs-Toronto

Het sociale element van duurzaamheid is cruciaal. Net als andere belangrijke ESL partnerscholen, werkt ILSC samen met zowel lokale als internationale gemeenschappen door beurzen, inzamelingsacties en programma’s waarbij de lokale gemeenschap wordt betrokken te organiseren. Een belangrijk programma  waarbij de lokale gemeenschap in New Delhi wordt betrokken is Learn to Earn, hier wordt Engels onderwijs gegeven aan kansarme Indiase meisjes en jonge vrouwen. In de afgelopen jaren heeft de ILSC gemeenschap hulp geboden aan landen waar een onverwachte ramp heeft plaatsgevonden als de Hoorn van Afrika, Japan, Pakistan en Haïti.

ILSC-New-Delhi

“Door het omarmen van natuurlijke veranderingen zal ILSC onze MVO initiatieven constant opnieuw definiëren, uitbreiden en verbeteren naarmate we leren, groeien en veranderen. We zijn voortdurend  nieuwe manieren aan het ontdekken  waarop we kunnen bijdragen aan een positievere wereld en toekomst.”  Steeds meer scholen  spelen de rol van opvoeders buiten de lesuren om. Bij ESL willen we daarom deze belangrijke stap richting duurzaamheid ondersteunen.

Lees meer over ESL’s instrument voor zelfevaluatie MVO.

By Alex Hammond

What do you think?