15 films die je inspireren om op reis te gaan

Reizen May 29, 2018

Als je momenteel niet op reis kan gaan, dan kan je altijd nog films kijken over reizen! Dus wanneer je thuis zit, neem er dan eens rustig de tijd voor en ga “Netflixen en chillen” met deze 15 films die je inspireren om op reis te gaan, waaronder een paar prachtige filmklassiekers en ook een paar waar je van op zal kijken!

 

1. Call Me by Your Name (2017)

Dit coming-of-age liefdesverhaal, gebaseerd op het boek van André Aciman, is tegelijkertijd een liefdesverklaring aan Noord-Italië. De film is gemaakt op plaatsen zoals Cremona, Bergamo en het prachtige Gardameer, zodat je je volgende zomer dolgraag in Italië zou willen doorbrengen en een beetje Italiaans gaan leren!

 

2. The Lost City of Z (2016)

Deze film is gebaseerd op het verhaal van de ontdekkingsreiziger Percy Fawcett en neemt je mee op reis diep het Amazone regenwoud in. Fawcett geloofde, dat dit gebied een mythische vergeten stad verborg. Vol raadsels inspireert deze film je om zelf op zoek te gaan naar een paar antwoorden.

 

3. Hunt for the Wilderpeople (2016)

Hartelijke hilariteit maakte dit portret van Nieuw-Zeeland tot een van de beste onafhankelijk gemaakte films van de afgelopen jaren. Na plotselinge gebeurtenissen moeten de kleine Ricky Baker en zijn verzorger het Nieuwzeelandse oerwoud in vluchten en de film volgt het stel (en hun honden) terwijl ze hun weg proberen te vinden in een gedeelte van het land dat voor buitenlanders niet zo bekend is.

 

4. Lion (2016)

Nog een waargebeurd verhaal, Lion, is de geschiedenis over een kleine jongen die van zijn familie in India wordt gescheiden en over zijn ongelooflijke reis om weer bij ze terug te komen. De film speelt afwisselend in India en Australië en biedt daarmee een prachtige blik op de Indiase cultuur met de nadruk op de taalverschillen binnen dit land.

 

5. The Secret Life of Walter Mitty (2013)

Voor iedereen die altijd al droomde van reizen, maar het nog nooit heeft gedaan: dit is jouw film. De introverte Walter fantaseert over grote avonturen maar die beginnen voor hem pas wanneer hij door een mysterieuze vermiste foto op zoek gaat naar de fotograaf. Van Groenland naar IJsland en vanaf daar naar het Himalayagebergte; na het zien van deze film wil je gegarandeerd op reis.

 

6. Tracks (2013)

De meeste mensen die denken aan Australië, denken waarschijnlijk aan het Sydney Opera House of aan het strand. Deze film neemt de kijkers echter mee op reis door de woestijn in het westen van Australië, waar de hoofdpersoon Robyn Davidson met haar twee kamelen en hond doorheen trok in 1977. De ruige schoonheid van het Australische achterland zal je reislust enorm aanwakkeren!

 

7. Midnight in Paris (2011)

Midnight in Paris is zonder meer de beste van Woody Allens films die zich in Europa afspelen en opent met een 3 minutenlange montage van scènes in de buurt van de Lichtstad. Het vangt niet alleen de charme van de stad voor huidige reizigers, maar het grijpt ook terug op het Parijs van de Verloren Generatie en is vervuld van nostalgie zonder klef te worden.

 

8. The Way (2010)

El Camino de Santiago, ook wel bekend als eenvoudig El Camino, speelt de hoofdrol in deze indringende film. Deze pelgrimsroute vanuit Frankrijk helemaal naar Santiago de Compostela in Galicië, Spanje, trekt reizigers aan vanuit de hele wereld, op zoek naar een ervaring met betekenis. Als je nog nooit hebt gehoord van El Camino dan is deze film een prachtig begin en het zou je kunnen inspireren tot het beginnen met een beetje Spaans te leren!

 

9. Into the Wild (2007)

Voor sommigen is het leukste van reizen het inwisselen van het meer materiële van deze maatschappij voor een simpeler, puurder leven onderweg. Dit verhaal volgt Christopher McCandless wanneer hij al zijn geld en identificatie verbrandt en op reis gaat dwars door de Verenigde Staten naar Alaska en in harmonie met de natuur leeft van het land. Deze film die je bijblijft is toevallig ook een waargebeurd verhaal en een prachtig portret van de natuurlandschappen van de Verenigde Staten.

 

10. The Darjeeling Limited (2007)

Avant-garde regisseur Wes Anderson is een verwante geest van alle reizigers. Zijn film uit 2007 bevat een van de meer romantische kanten van het reizen, de treinreis, waarbij drie terneergeslagen broers rouwen over het verlies van hun vader, terwijl ze samen door India reizen. Je wordt gegrepen door de kleuren, muziek en gewoon de algemene sfeer van de film!

 

11. The Motorcycle Diaries (2004)

Che Guevara werd uiteindelijk revolutionair vanwege een reis achterop een motorfiets toen hij net twintig was. Zijn ogen werden geopend toen hij door Zuid-Amerika reed en onderweg het sociale onrecht zag, wat zijn politieke denkbeelden inspireerde. Ben je klaar voor een Zuidamerikaanse roadtrip?


 

12. Lost in Translation (2003)

Het eenvoudige liefdesverhaal van Sofia Coppola inspireerde menig millennial om op reis te gaan naar Japan, en met reden. Met het glitterende nachtleven, de karaokebars, de bruisende straten en shabu-shabu restaurants van Tokio is de film een fantastische inspiratie om naar Japan te gaan.

 

13. L’Auberge Espagnole (2002)

Bij iedereen die ooit in het buitenland heeft gestudeerd brengt deze film nostaligische gevoelens naar boven, of wanneer je dat nog niet hebt gedaan, dan wil je op reis gaan! Je volgt de Franse Erasmus student Xavier gedurende zijn jaar in het buitenland in Barcelona, je ervaart alle drama van een universitair student in het buitenland, van het delen van een flat met 6 andere huisgenoten tot het daten met een buitenlander en uitgaan tot zonsopkomst. Van alle films die je inspireren om op reis te gaan is dit de meest iconische!

 

14. The Beach (2000)

Deze film is zo’n beetje de ergste nachtmerrie van je ouders. Wat begint als een rugzakavontuur door Thailand verandert in een zoektocht naar een geheim strandje, dat niet het voorgespiegelde paradijs blijkt te zijn. Het is een van de vroege films van Leonardo DiCaprio en de moeite van het bekijken waard, alleen al om de prachtige stranden van Thailand.

 

15. Before Sunrise (1995)

De film Before Sunrise is voor onverbeterlijke romantici en beslaat dus de tijd van een dag en een nacht in Wenen, wanneer twee vreemden elkaar in de trein ontmoeten en besluiten om de dag samen door te brengen. Dit zal mensen aanspreken die in hun eentje reizen en hopen op reis de liefde te vinden!

Meer inspiratie om te reizen

By Leah Ganse

What do you think?