Esl-Lokale tips voor de regionale cuisine van Frankrijk

Reizen May 8, 2015

Frankrijk heeft een wereldwijde reputatie voor uitstekend eten. Maar wanneer je het simpelweg “Frans eten” noemt doe je de veelzijdigheid van de regionale keuken tekort. In een land dat zich uitstrekt van de Pyreneeën tot aan de Noordzee bestaat een enorme variëteit aan gerechten om te proeven.

Wij hebben een aantal van onze Franse medewerkers en partnerscholen om hun lokale tips gevraagd:

Lyon: Quenelles

Magali Toureille, Regional Manager van ESL in Frankrijk, zegt dat “als je door Lyon komt, dan raad ik echt aan om een bouchon te bezoeken”. Deze iconische lokale restaurants waar vroeger de arbeiders uit de stad aten zijn nu een trekpleister geworden voor fijnproevers uit de hele wereld.

Het eten in een bouchon is substantieel, en niets is meer iconisch dan de Quenelle Lyonnaise (dumpling).

French_food_1

“De quenelle wordt gemaakt van durum, semolina of tarwemeel; met boter, eieren en melk, en dan bereid in tomatensaus, bechamel of met rivierkreeft, en het geheel geserveerd au gratin, echt een lekkernij!” volgens Magali.

Hier kun je leren om thuis quenelles te maken:

Nice: Socca

“Je kunt Nice niet bezoeken zonder socca te proeven!” zegt Virginie Faure van ons plaatselijke kantoor. Deze lokale specialiteit is “eigenlijk een grote pannenkoek van kikkererwten…traditioneel bereid in houtovens, in grote stukken gesneden en dan heet of warm geserveerd.”

Volgens de legende is Socca bij toeval ontstaan gedurende een Turkse aanval op de stad in 1543. De inwoners van Nice maakten een wapen van het favoriete eten van hippies door kikkererwtensoep te mengen met hete olie en dat over de hoofden van de invallers uit te gieten. Het verschroeide niet alleen het vlees van de vijand, maar smaakte ook heerlijk.

Andere (misschien meer geloofwaardige) verhalen suggereren dat het uit Genoa kwam dat Nice ooit bestuurde en een lange geschiedenis van handelscontacten met Noord Afrika heeft.

French_food_2

Dit gerecht is nu populairder dan ooit, vaak als lichte maaltijd of snack en wordt verkocht door de hele stad. Het is geen haute cuisine, maar heerlijk.

 

Biarritz: Poulet Basquaise / Gâteau Basque

Guilhem van France Langue in Biarritz kon niet kiezen tussen hoofdgerecht en dessert, dus raadt hij beide aan.

 

Poulet basquaise is een specialiteit uit Baskenland. Dit gerecht bevat kippevlees, bereid in een casserole met een mengsel van rijpe tomaten, rode en groene paprika’s, knoflook, ui en espelette peper, een zoet en pittig lokaal ingrediënt dat AOC (appellation d’origine contrôlée) status heeft.

Dit is ook een makkelijk thuis te maken gerecht, maar het smaakt beter met de Golf van Biskaje dichtbij schitterend.

Als dessert raadt Guilhem Gâteau Basque aan, een taart die overal in Baskenland populair is. De traditionele versie wordt geserveerd met zwarte kersenjam, maar een andere populaire versie is gevuld met custard.

Hier vind je een recept.

 

Bordeaux: Lamproie Bordelaise / Canelé

Geraldine van France Langue in Bordeaux beveelt ook een hoofdgerecht en dessert aan.

De lamprei is misschien niet het mooiste dier, maar het vlees geldt in Europa al sinds de Romeinse tijd als een delicatesse. Lamproie Bordelaise is alleen beschikbaar in februari en maart, wanneer de lamprei naar de Dordogne terugkeert. Timing is erg belangrijk want de vis moet levend zijn op het moment van bereiding.

French_food_3

Het gerecht is een rijk, verfijnd stoofpotje dat de smaak van de lamprei perfect combineert met Bordeaux wijn en fijne kruiden. Dit gerecht is een lokale specialiteit voor speciale gelegenheden en de bereiding kan men het best aan experts overlaten.

French_food_4

Niets is lekkerder om elke dag van te genieten (maar niet als je probeert gewicht te verliezen) dan canelés de Bordeaux. Deze kleine gebakjes hebben een zachte en smeuïge custardvulling en een donkere gecarameliseerde korst. Ze zijn het perfecte lokale complement bij een kopje koffie of thee sinds de dagen van Lodewijk XII en canelés zijn nu overal in het land verkrijgbaar, maar het lekkerst in Bordeaux.

Toulouse: Cassoulet

shutterstock_196926923 copy

Elke plaatselijke chef heeft zijn eigen cassoulet recept, met daarin altijd witte bonen en een combinatie van varkensvlees, gekonfijte eenden boutjes, spek, lokale worstjes, lam en ganzenvet. Het belangrijkste ingrediënt is geduld – deze stoofpot heeft een lange kooktijd!

Om een echte cassoulet te bereiden moet dat in een terracotta “cassole”, gemaakt door de pottenbakkers uit Issel, een dorp dat ongeveer 8 km ten noorden van Castelnaudary ligt.

Image credits: Quenelle by Fryke27 (CC BY-SA 3.0), Socca by Myrabella (CC BY-SA 3.0), Lamprea a la bordalesa by juantiagues (CC BY-SA 2.0), canelés by Robyn Lee (CC-BY-SA-2.5), shutterstock.

By Alex Hammond

What do you think?