Verjaardagtradities wereldwijd

Reizen April 28, 2020

Het Kerstfeest, Hanami, Chanoeka, de 4de juli, het Offerfeest… feesten en vrije dagen zijn in iedere cultuur weer anders, net als de bijbehorende tradities en vormgeving.

Een verjaardag  wordt echter in de meeste (hoewel niet alle) culturen als een belangrijke gebeurtenis beschouwd. Verder kennen veel volken prachtige vieringen, die erg afwijken van de westerse traditie van taart met kaarsjes – geloof het of niet, niet alle culturen vieren een verjaardag met een suikerbom.

Hier volgen 8 verjaardagstradities, die misschien niet helemaal representatief zijn voor elk huishouden of persoon, maar ze geven je op z’n minst een idee van wat er gebeurt als je toevallig zoiets als het neussmeren tegenkomt in Canada!

1.- Quinceañera, Latijns-Amerika

In veel Latijns-Amerikaanse landen is de 15de verjaardag van een meisje een mijlpaal. Het is het begin van hun leven als vrouw en er wordt dan van ze verwacht, dat ze wat meer volwassen verantwoordelijkheden aan kunnen. Dit is een leuke en feestelijke gebeurtenis die begint met een Heilige Mis gevolgd door een uitbundig feest met eten en drinken, waarbij de quinceañera een dans opvoert, samen met haar vrienden en vriendinnen.

2.- Feeënbrood, Australië

Niets ten nadele van onze Australische vrienden, maar de gedachte komt als vanzelf bij ons op, dat deze traditie waarschijnlijk is bedacht door uitgeputte ouders, die een heel makkelijke versie maakten van de verjaardagstaart traditie. Feeënbrood is hoofdzakelijk gemaakt van witbrood, boter en veelkleurige hagelslag – en het ziet er ZO leuk uit op een kinderverjaardag!

3.- Neussmeren, Canada

Canadezen zijn blijkbaar heel origineel met hun gelukwensen. In het Grote Witte Noorden wordt de jarige job of jet vaak overvallen en daarna wordt zijn of haar neus ingesmeerd met boter om ongeluk af te weren. Deze bijzondere traditie werpt zoveel vragen op… Waarom de neus? Hoeveel overvallen met neussmeren werden uiteindelijk een echt vuistgevecht? En worden Canadese veganisten ook ingesmeerd met boter???

4.- Oortrekken, Spanje

Als je het geluk hebt om je verjaardag in Spanje te vieren, dan moet je er voor zorgen dat dit op jonge leeftijd gebeurt… Je Spaanse vrienden trekken namelijk net zo vaak aan je oren als het aantal jaren dat je leeft, en net als je denkt dat die kwelling voorbij is, dan krijg je nog een laatste harde ruk, voor extra geluk!

5.- Cadeautjes uitpakken, Italië

Cadeautjes krijgen voor je verjaardag in Italië is een lastig dingetje. Volgens de sociale omgangsvormen moet je het cadeau dat je krijgt onmiddellijk uitpakken, anders kom je heel onbeleefd over! Begin maar vast met oefenen van je “verraste maar bijzonder dankbare” gezicht – “O Karen, deze groentesnijder van ongeveer € 10,– wilde ik ALTIJD al hebben!”

6.- Extra lange noedels, China

Op verjaardagen eten de Chinezen extra lange noedels, als symbool voor een lang leven. Die moeten zo ver mogelijk worden opgeslurpt, voordat ze afgehapt worden. Ik weet niet hoe het voor jou is, maar dit klinkt ons als heel mooi in de oren! En verder: is er nog een andere (misschien wat meer elegante) manier van noedels eten?

7.- De waslijn, Rusland

De Russen geven aan verjaardagsfeestjes een extra warmte, doordat zij cadeautjes meebrengen voor alle aanwezige kinderen. Gewoonlijk hangen de volwassenen de cadeautjes op aan een waslijn, en elk kind mag er eentje mee naar huis nemen, dus iedereen is blij!

8.- Non-birthdays, Vietnam

De laatste traditie die we voor je hebben is eigenlijk geen verjaardagsfeestje, omdat de Vietnamezen hun persoonlijke verjaardag niet vieren. In plaats daarvan viert iedereen tegelijkertijd het feit dat ze een jaartje ouder zijn geworden tijdens het Vietnamese nieuwjaar (“Tet”). Verjaardag of niet, dit is een groot feest hoor!  Zoals je ziet zijn er nogal wat leuke en verschillende verjaardagtradities. Zie jij jezelf al noedels eten, of feeënbrood, in plaats van de kaarsjes uitblazen? Het vieren van je verjaardag in een ander land op een andere manier is een briljante manier om een andere cultuur werkelijk te beleven en om er deel van uit te maken!

Waar kan ik mijn volgende verjaardag gaan vieren?

By Julia Hoyas

What do you think?