Het EUDCC: Jouw vrijbrief om binnen Europa te reizen in 2021

Reizen July 6, 2021

Door de uitbraak van COVID 19 en de snelle verspreiding hiervan over de hele wereld kwam het wereldwijd reizen in 2020 abrupt tot stilstand. De overheden probeerden de verspreiding van COVID 19 te stoppen door de grenzen te sluiten, mensen moesten voor onbepaalde tijd in hun eigen land blijven.

Omdat vaccinatie en quarantaineregels uiteindelijk het gewenste effect lijken te hebben, beginnen de landen in 2021 de beperkingen te versoepelen en de maatschappij keert enigszins terug naar een soort van normaal.

De Europese Unie heeft de inzet van het EUDCC EUDCC (European Union Digital COVID Certificate) aangekondigd, ook bekend als het “groene digitale certificaat” of “het groene pasje”, zodat de reiswereld weer op gang kan komen. In dit artikel behandelen we een paar belangrijke aspecten van dit certificaat, handig om te weten, dus we gaan meteen van start!

*Belangrijk: deze informatie is bijgewerkt toen dit artikel werd geschreven: 15 juni 2021. Omdat de aard van de situatie snel kan veranderen kunnen wij niet garanderen dat deze informatie in de nabije toekomst nog hetzelfde is. Je kan alle informatie in dit artikel verifiëren via de officiële website van de Europese Commissie*

Wat is het EUDCC?

Het EUDCC werd gepresenteerd op 25 maart en trad in werking vanaf 1 juni. Het concept van dit pasje is om het grondrecht in de EU van bewegingsvrijheid te faciliteren, door de burgers een manier te bieden om te bewijzen dat zij naar vermoeden het COVID virus niet meer verspreiden (ofwel doordat ze gevaccineerd zijn of hebben voldaan aan een van de hieronder genoemde andere voorwaarden).

Het EUDCC document zelf bestaat uit een QR-code naast een minimum aan informatie, dat nodig is om de pashouder en zijn/haar COVID-status te identificeren.

Hoe kom ik aan zo’n EUDCC?

Toen het EUDCC geïntroduceerd werd, vertelden de bedenkers heel nadrukkelijk, dat deze nieuwe regeling niet betekent, dat je om te reizen gevaccineerd moet zijn. Het systeem is zodanig ontworpen, dat het niet discriminerend is voor die mensen, die het vaccin niet kunnen of willen krijgen. Dit zou namelijk het fundamentele recht op bewegingsvrijheid binnen de EU aantasten en om die reden erkent he EUDCC de volgende voorwaarden om “Covid-veilig” te zijn:

Gevaccineerd – Dit is de ruggengraat van het EUDCC systeem, diegenen die zijn gevaccineerd met elk vaccin dat is goedgekeurd door de EU kunnen voor een pas in aanmerking komen.

Getest- Diegenen die een negatieve COVID test hebben (NAAT of een antigeen sneltest, geen zelftest) kunnen in aanmerking komen voor de pas.

Hersteld– Diegenen, die al COVID hebben gehad en zijn hersteld en dit kunnen bewijzen met een antigeen test kunnen eveneens in aanmerking komen.

Wat kan ik doen met het EUDCC pasje?

Het EUDCC pasje geeft je in beginsel het recht om te reizen binnen de Europese Unie. Het is geen vereist document om te reizen, maar het maakt je hele onderneming veel simpeler, omdat je dezelfde rechten hebt als een gevaccineerde inwoner van het land waar je naar toe reist.

Wat kost het UEDCC pasje?

Dit certificaat is gratis in alle deelnemende landen. Wil je echter een pas aanvragen via een COVID test, dan kan dit geld kosten, afhankelijk van waar je woont.

Kan ik met dit Certificaat naar landen reizen buiten de EU?

De gesprekken om het systeem binnen een groter continentaal gebied van Europa te gebruiken (b.v. Noorwegen, VK, Zwitserland) zijn met succes gevoerd en op dat vlak wordt snel zo’n soort systeem verwacht. Het systeem blijft nu beperkt tot EU-landen.

Ik kom uit een land buiten de EU, kan ik zo’n EUDCC pas krijgen?

Op het moment dat dit artikel wordt geschreven is het systeem uitsluitend beschikbaar voor inwoners van de EU-lidstaten, maar veel landen die er op uit zijn om hun internationale toerisme weer op gang te krijgen (Spanje staat hierbij vooraan) nemen deel aan het gesprek met derde-partij landen om bij de pas betrokken te worden.

Hierover is nog geen overeenstemming, we hopen dat we hierover snel iets positiefs kunnen melden…

Hoe lang blijft dit systeem geldig?

Het EUDCC systeem is een tijdelijke oplossing om de risico’s van COVID te beperken en enig gevoel van normaliteit te genereren, waar naar teruggekeerd kan worden zonder dat de openbare veiligheid hierdoor in gevaar komt.

Dit gezegd hebbende ziet het er niet naar uit, dat de pandemie in de nabije toekomst voorbij zal zijn en daarom zal de geldigheidsduur van dit systeem aan die van de pandemie gerelateerd blijven. Wanneer de WHO het einde aangeeft van de noodsituatie voor de openbare gezondheid, veroorzaakt door COVID, dan zal het EUDCC ook eindigen.

Wil jij in 2021 in het buitenland gaan studeren?

“Klik hier om je zomer te benutten!””

By Christopher Robinson

What do you think?