Studeren in het buitenland in Ierland 2021: Handige links over COVID 19

Reizen June 29, 2021

Het is officieel! Vanaf 19 juli mogen internationale reizigers Ierland weer in, want het Digitale COVID Certificaat (DCC) is dan van kracht. Dit is geweldig nieuws voor iedereen die Engels wil leren in dit prachtige land, maar de vraag is: wat is er eigenlijk in 2021 te doen in Ierland?

Velen van ons herinneren zich nog de heftige eerste golf van beperkingen, waardoor Europa op slot ging en iemand wil op reis gaan naar een ander land om er achter te komen dat er nog niet half te beleven is dan wat het land te bieden heeft.

Gelukkig heeft Ierland het aantal COVID gevallen enorm weten te reduceren en de samenleving zit weer op het oude normaal. Jij kan dus in relatieve vrijheid genieten van je reis! Dat gezegd hebbende; Ierland heeft nog altijd te maken met een pandemie en daarom blijven bepaalde beperkingen nog gelden.

Vandaag nemen wij je mee langs een paar belangrijke punten van de Ierse COVID beperkingen en we geven je een paar handige links om het perfecte taalprogramma in Ierland in 2021 te plannen.

Hoe zien de COVID restricties in Ierland er momenteel uit?

Samengevat: de Ierse overheid heeft haar plannen in kaart gebracht en gepubliceerd. Ze gaan de restricties in het land stukje bij beetje versoepelen en in de nabije toekomst terugkeren naar een bijna-normale status. Het meest opmerkelijke hierbij is het weer toestaan van internationale reizigers in het land, maar de versoepelingen van de restricties zijn op de meeste maatschappelijke gebieden gerealiseerd in verschillende gradaties (onderstaand benoemen we die nog!).

Hou in gedachten dat al deze wijzigingen zijn aangekondigd en gepland, maar de overheid zegt er heel duidelijk bij, dat ze tegelijkertijd volkomen afhankelijk zijn van de gezondheidssituatie in het land. Dat betekent, dat alle aankondigingen kunnen veranderen als daartoe redelijke noodzaak is. Je vindt de bijgewerkte plannen voor de algemene COVID beperkingen in Ierland hier.

Kan ik wel naar een taalschool?

Dit is een vraag, die de meeste studenten bezighoudt. Wanneer je in Ierland aankomt, kan je dan wel naar school? In de afgelopen jaren is het online onderwijs weliswaar steeds beter geworden, maar niets kan het gevoel van een echt klaslokaal vervangen, en dat geldt speciaal in een situatie die zo intensief gericht is op interactie als het leren van een taal. Dus kan je in 2021 studeren in een klaslokaal?

Gelukkig is het antwoord: ja!

Vanaf 26 juli gaan de taalscholen in Ierland weer face-to-face lesgeven, dus jouw educatieve reis naar Ierland kan op dit punt ongehinderd plaatsvinden.

Op de website van het Ierse Departement van Onderwijs is meer nieuws over dit onderwerp te vinden.

Kan ik in 2021 nog wel naar zo’n beroemde Ierse pub?

Pubs in Ierland waren van oudsher altijd al veel meer dan een plek waar je alcohol en eten kan kopen. Het zijn gelegenheden waar de plaatselijke bevolking elkaar ontmoet om bij te praten, verhalen te vertellen en de gemeenschapsband te versterken. Dit is eigenlijk waar de naam “pub” vandaan komt (afkorting van “public house”)!

Hoewel dit ideaal met het groeien van dorpen en steden langzaam is vervaagd, kan je nog altijd de magie van de traditionele Ierse pub beleven in veel gelegenheden in heel het land. Een reis naar Ierland is niet compleet zonder een bezoek aan een plaatselijke pub, dus: kan dat?

Gelukkig wel! De pubs en restaurants hebben hun terrassen sinds 7 juni weer geopend en vanaf 5 juli kan je er ook weer binnen zitten. Bereid je dus maar voor en maak op tijd je keuze voor een consumptie! (Tip: Guinness, véél Guinness).

Voor het laatste nieuws over de opening van de pubs kijk je op de road map van de overheid of op de website van de Licensed Vintners Association in Dublin.

Hoe zit het met musea en galerieën?

Ireland has a long and rich history that predates most written history, the country has also boasted a large number of talented artists throughout the years. As such there are a huge number of museums and galleries across the country that cater to visitors wanting to learn more about the history and culture of their surroundings, so can you be one of these visitors? Ierland heeft een lange en rijke geschiedenis die nog ouder is dan de meeste geschreven geschiedenis en het land is bovendien trots op een groot aantal getalenteerde kunstenaars, door de jaren heen. Daarom is er ook een groot aantal musea en galerieën in heel het land, waar bezoekers terecht kunnen die meer willen leren over de geschiedenis en de cultuur van hun omgeving. Kan jij misschien één van die bezoekers zijn?

Het korte antwoord: Ja!

Sinds het begin van mei mochten de musea weer open en dat verandert dit jaar niet. Voor een compleet bijgewerkt en interactief overzicht van de geopende musea klik je hier.

Ik wil St Patrick’s Day meemaken in Ierland in 2021, kan dat nog?

St Patrick’s Day is een van de meest wijdverbreide, bekende exportproducten van Ierland. De feesten worden gehouden ter ere van de beschermheilige van Ierland, de Heilige Patrick, en ook om te herdenken dat het christendom in het land kwam. De feesten zijn grote, leuke spektakels zoals optochten, muziek en VEEL groen. Dus hoe gaat dat er dit jaar uitzien?

Helaas ging het niet door, St Patrick’s Day valt op 17  maart en op dat moment werden de feesten helaas afgelast vanwege de restricties. Er was toen geen plan voor een andere datum. Dus dit groene bootje is helaas vertrokken.

Maar maak je geen zorgen, want de openluchtevenementen mogen sinds kort weer plaatsvinden buiten en later ook binnen. Hier is een lijst met evenementen die in heel het land zullen plaatsvinden.

Hoe blijf ik fit tijdens de restricties?

Beweging is de hoeksteen van het op peil houden van je gezondheid. Het is dus belangrijk om op de hoogte te zijn van de sporten en activiteiten die je mag doen binnen de beperkingen.

Gelukkig vindt de Ierse overheid de behoefte aan beweging net zo belangrijk als jij, dus je kan tijdens je taalreis in Ierland lekker bewegen. De faciliteiten voor fysieke activiteiten (b.v. openlucht- en binnensportscholen, lessen, sportoefeningen) gaan steeds meer open sinds begin maart.

Tegen de tijd dat het juni is zijn de meeste faciliteiten weer terug naar normaal (met  individuele COVID beschermingsmaatregelen). Een complete en bijgewerkte lijst van de door de overheid gesponsorde sportwebsite vind je hier.

Is het openbaar vervoer in Ierland wel beschikbaar?

Van A naar B kunnen komen is essentieel voor iedereen, of je nu studeert, werkt of gewoon alleen maar reist. Omdat niet iedereen hiervoor een auto ter beschikking heeft, is het openbaar vervoer een dienstverlening, waarvoor niet al te veel of al te lang beperkingen kunnen gelden…

….dus het Ierse openbaar vervoer mag voor 50% operationeel zijn, met heel het jaar door de beschermingsmaatregelen. In juli wordt dit versoepeld naar 100%. Neem even een kijkje op de officiële Ierse vervoerswebsite voor het meest recente nieuws over hoe het geregeld is met reizen in 2021.

Ik ben al gevaccineerd, geldt dit alles nog voor mij?

Als je overweegt om naar Ierland te reizen dan is het waarschijnlijk nodig om de criteria van je vaccinatiepaspoort alvast in te vullen, dus je kan je afvragen of dit alles nog voor jou geldt als je in het land bent…

Het antwoord is ja en nee…

Je bent weliswaar net als ieder ander verplicht om je te houden aan de beperkingen, maar bepaalde regels kunnen komen te vervallen. Je kan de complete lijst van vaccinatie-specifieke regelgeving hier hier vinden.

Krijg je al zin om naar Ierland te gaan en je Engels op te poetsen in 2021?

Begin aan je educatieve avontuur!

By Christopher Robinson

What do you think?