11 Dingen die je nog niet wist over Ierland

Reizen March 16, 2021

Iedereen kent Ierland als het land van reuzen en kabouters, de thuisbasis van Guinness, Riverdance en een geweldig gevoel voor humor. Je weet misschien, dat dit het “Smaragden Eiland” wordt genoemd vanwege de weelderige groene heuvels en velden en je hebt het beroemde, prachtige landschap vast wel eens in films en op televisie gezien, in Game of Thromes of Derry Girl. Dus ter ere van St Patrick’s Day – misschien wel het meest favoriete festival ter wereld – hebben we een paar van onze leukste dingen over Ierland op een rijtje gezet, die je nog niet wist!

1. Ze hebben daar de meeste Eurovisie songfestival winnaars

Ierland heeft het Eurovisie Songfestival zeven keer gewonnen en dat is een record aantal keer: in 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994 (die drieklapper blijft in de Ierse harten wel hangen!) en in 1996. Onze favoriete winnende liedjes zijn Hold me Now van Johnny Logan (1987) en In Your Eyes van Niamh Kavanagh  (1993).

2. In Ierland zijn meer UFO’s gespot en gerapporteerd dan elders in Europa

Er zijn wel 105 keer UFO’s gezien in Ierland – meer dan waar dan ook in Europa, sinds men is begonnen om dit bij te houden. Verbijsterde toeschouwers hadden het over flitslicht, vliegende schotels en spookachtige stralen van groen licht. Het klinkt alsof de aliens Ierland bijna net zo vaak bezoeken als wij!

3. Engels is niet de officiële eerste taal in Ierland

Kom naar Ierland en je raakt meteen in de war als je de verkeersborden ziet in het Engels en in het Iers. Iers is eigenlijk de officiële, eerste taal van de Republiek Ierland en wordt in Noord-Ierland erkend als de taal van een minderheid. Iers is ook een van de officiële talen van de Europese Unie. Hoewel het door bijna 40% van de Ierse bevolking wordt gesproken, wordt het dagelijks gebruikt door slechts minder dan 2%. Het land is nog altijd een van de populairste plaatsen ter wereld om te gaan Engels leren in het buitenland – mede dankzij de beroemde vriendelijke en gastvrije plaatselijke bevolking!

4. De langste plaatsnaam van Ierland is Muckanaghederdauhaulia

Dit prachtige, wilde buurtschap in Country Galway heeft meer letters in haar naam (22) dan inwoners! Vrij vertaald vanuit het Iers betekent het zoiets als “varkensmoeras tussen twee zeemondingen”. Maar wil niet iedereen kunnen vertellen dat hij in Muckanaghederdauhaulia is geweest?!

5. Nigeria is de grootste consument ter wereld van Guinness

Ja, echt waar! Er zijn meer Guinnessdrinkers in Nigeria dan in heel Ierland! Maar geen zorgen hoor, de beroemde brouwerij in Dublin produceert dagelijks meer dan 10 miljoen pints, dus er is genoeg voor iedereen. En ook ruim voldoende pubs waar je het kan drinken!

6. Halloween is Iers

Uiteindelijk gaat het spookachtige najaarsfeest over meer dan een prachtige verkleedoutfit en snoep (hoewel we daar ook dol op zijn)! Het is ontstaan vanuit het eeuwenoude Keltische feest van Samhain, dat het einde van de oogsttijd aangaf en het begin van het donkerste gedeelte van het jaar. Men geloofde dat dit de tijd was, dat met vreugdevuren en offers de geestenwereld open ging en dat de geesten zich onder ons begaven…

7. Hun kop er af!

Dacht je, dat de guillotine een Franse uitvinding was? Mais non! De Ieren hakten al 500 jaar vóór de Franse revolutie hoofden af. Een gruwelijk houtgravure uit de Holinshed’s Chronicles (gepubliceerd in 1577) toont de onthoofding van de ongelukkige Murcod Ballagh, vlakbij Merton in Ierland op 1 april 1307.

8. Er is een overvloed aan prijswinnende schrijvers

Voor zo’n klein landje slaat Ierland een homerun als het gaat over beroemde schrijvers en dichters. Niet minder dan vier van haar roemruchte schrijvers hebben de Nobelprijs voor de literatuur gewonnen – W.B. Yeats (1923), George Bernard Shaw (1925), Samuel Beckett (1969) en Seamus Heaney (1995). Waar leer je beter Engels dan in een land waar de liefde voor taal zo diep zit!

9. Niet alle Ieren hebben rood haar

Slechts ongeveer 9% van de Ieren heeft van nature rood haar – maar het land staat nog altijd bovenaan de lijst van roodharigen! Naar schatting heeft 2% van de wereldbevolking rood haar, maar er wonen er in Ierland meer dan waar ook elders ter wereld.

10. In Ierland ligt een graf dat ouder is dan de Grote Pyramide van Gizeh

Het spectaculaire complex van het Newgrange graf (Brú na Boinne in het Iers) werd met zulke precieze belijning aangelegd, dat de centrale doorgang elk jaar met de winterse zonnewende op een adembenemende manier is verlicht. Het is tot ieders verbazing 5000 jaar geleden aangelegd – enkele eeuwen vóórdat zowel de Grote Pyramide van Gizeh (2500 v.Chr.) als Stonehenge (3000 v.Chr.) werden gebouwd!

11. Het is het thuis van de Atlantic Way, de langste kustroute ter wereld

De adembenemende Wild Atlantic Way strekt zich uit over 2.600 kilometer, van Donegal in het noordwesten van Ierland, via Galway helemaal naar Cork in het zuidwesten. Onderweg is er een spectaculair landschap te zien en meer dan 1000 attracties. Wie gaat er mee?

Engels studeren in Ierland

By Mary-Ann Gallagher

What do you think?