Waarom Manchester na Londen de meest bezochte stad is van Engeland

Reizen april 30, 2019

Denk je aan toerisme, dan is Manchester misschien niet de eerste stad die bij je opkomt, maar dat gaat snel veranderen! Manchester heeft onmiskenbaar haar moment. Deze bruisende stad heeft haar industriële reputatie van zich af geschud en is een modern verzamelpunt voor muziek, creativiteit en tolerantie met een fantastische eetcultuur. En hebben we de twee wereldberoemde voetbalteams al genoemd? Lees verder om aan de weet te komen waarom Manchester na Londen de meest bezochte stad is van Engeland!

1. De festivals

Sinds 2007 wordt om het andere jaar zomers het Manchester International Festival georganiseerd: een feest met uitvoeringen van muziek, theater en kunst. De 2019 editie heeft een gratis openingsevenement waar Yoko Ono de gastvrouw zal zijn, en een toneelstuk dat is geschreven door Idris Elba en een concert van Janelle Monáe.

Dan is er in het najaar het Manchester Food and Drink Festival, waar foodtrucks ieder denkbaar gerecht serveren, vanaf Albert Square tot het gemeentehuis. Proef al het internationale eten terwijl je luistert naar live muziek en probeer het bier eens van de plaatselijke brouwerijen!

De geboortestad van Oasis en The Smiths is ook het thuis van het enorm populaire Parklife Festival, een tweedaags muziekfeest met electro-, hiphop- en indiemuziek. Maar daar houdt het nog niet op… het Manchester Film Festival is een must, net als de Manchester Pride, de Manchester Kerstmarkt en het Kaasfeest! De kalender van stadsevenementen zorgt ervoor, dat je je nooit verveelt.

2. De kunst

Manchester maakt serieus werk van kunst. In 2015 werd het HOME Manchester geopend, een glanzend, glazen gebouw met een kunstgalerie, een bioscoop, theater, cafés en nog meer. Het is enorm populair geworden en op één na de meest bezochte attractie in  Manchester!

We gaan verder naar de Salford Quays, daar is het ultramoderne MediaCityUK neergezet als “internationaal verzamelpunt voor technologie, innovatie en creativiteit”. Daar vond de BBC een onderkomen buiten Londen en het bestaat uit tv- en opnamestudio’s, kantoor- en appartementgebouwen, cafés en restaurants. Je raakt vanzelf onder de indruk, als je deze verzameling van moderne gebouwen op het water ziet!

Tot slot mag je de Manchester Art Gallery in het centrum van de stad niet missen, gevestigd in een prachtig vroeg 19de eeuws gebouw met duizenden historische schilderijen!

3. De Curry Mile en het ambachtelijk gebrouwen bier

Manchester heeft zichzelf serieus gedistantieerd van het stereotiepe Britse eten. In de wijk Rusholme staat een stuk van Wilmslow Road vol met ongeveer 70 Indiase, Pakistaanse en Bangladesh restaurants! De neonreclame laat je wel weten, wanneer je er bent.

En om al dat heerlijke gekruide eten weg te spoelen neem je een groot glas ambachtelijk bier. Microbrouwerijen zijn in heel de stad op gekomen tijdens de afgelopen jaren en dat zijn de perfecte plaatsen om de pubcultuur met een moderne twist te ervaren! Seven Bro7hers Beerhouse en Cloudwater Brew Co. zijn een paar geweldige opties.

4. De Village

Een zelfbenoemd feestbaken is Manchesters gay wijk, eenvoudigweg “The Village” genaamd, en dit is zeker een van de leukste delen van de stad! Canal Street is het hart van de wijk en de ideale omgeving voor eten en drinken aan de Rochdale Gracht. Aan de andere kant van het water vind je de Sackville Gardens met het monument voor Alan Turing. Wanneer de zon onder gaat, kan je de hele nacht door dansen in een van de LHBT+ vriendelijke bars en clubs, en wanneer je iets zoekt voor overdags, mis dan niet de Richmond Tea Rooms met Alice in Wonderland thema, voor een kopje thee. De Village komt echt tot leven tijdens de Pride, dus zorg dat er je er bij bent!

5. Het voetbal

Het is echt onmogelijk om het te hebben over Manchester zonder het voetbal te noemen, omdat dit een van de belangrijkste redenen is waarom Manchester na Londen de meestbezochte stad is van Engeland. Als thuis van zowel de Manchester City en de Manchester United voetbalclub maakt dit de Mancunians tot serieuze voetbalfans! Hou een paar belangrijke verschillen wel in de gaten – Manchester City heeft als thuis het Etihad stadion, maar het thuisstadion voor Manchester United is Old Trafford. Qua kleuren dragen de Manchester United fans rood, de Manchester City supporters dragen hemelsblauw. En weet je nog niet voor welk team je bent, ga dan naar de Manchester Derby, waar de twee teams tegen elkaar spelen!

6. De bibliotheken

Als we één stad zouden moeten vermelden als het paradijs voor boekenliefhebbers, dan zou dat Manchester zijn. Het centrum van de stad zit tjokvol met bibliotheken, waarvan de beroemdste is: de John Rylands Library. Van de prachtige, gewelfde plafonds, glas-in-lood ramen en rijendik zeldzame boeken wordt iedere boekenliefhebber helemaal blij. De Portico Library and Gallery is een gezellige plek om te gaan zitten en je favoriete boek te gaan lezen, of te gaan kijken naar de stukken die in de aanbieding zijn, terwijl de Manchester Central Library gratis wifi heeft en een leuk café. Onthou dit: kaartjes voor de bibliotheek zijn gratis!

7. De studenten

Het is geen geheim dat een van de redenen waarom Manchester zo hip en jeugdig is, is door de studentenbevolking. Manchester is het thuis van meer dan 40.000 studenten en de gemiddelde leeftijd van haar inwoners is slechts 29 jaar oud. Hoe vertaalt zich dat? Het betekent, dat de kosten van het levensonderhoud niet te hoog kunnen zijn voor studenten, dat er volop mogelijkheden zijn in het nachtleven, dat de universiteiten schrijvers, artiesten, presentatoren en andere culturele sprekers vanuit de hele wereld aantrekken en dat de stad altijd barst van energie! Ben je er klaar voor, om dit zelf te gaan ervaren?

Studeer Engels in Manchester

Door Leah Ganse

Wat denk jij?