Ontbijt wereldwijd

Reizen May 5, 2020

Als het gaat om wat je ’s morgens als eerste wil gaan eten, dan hebben mensen daar zo hun eigen gewoonten voor. Maar nu we aan het begin staan van wat voelt als de 498ste week in afzondering is het wel zeker dat we allemaal creatief proberen te zijn, zelfs in de meest gewone dingen van het dagelijkse leven. Eigenlijk zijn we er van overtuigd, dat zelfs diegenen, die zichzelf vóór de lockdown niet beschouwden als hardstyle foodies, nu een heel behoorlijke ervaring in de keuken hebben opgedaan!

Je ontbijt opleuken is niet alleen een gezellige activiteit om jezelf mee te vermaken, maar het is ook een prima manier om iedere dag zo speciaal mogelijk te maken – vooral de weekends! Van zoete tot hartige en zelfs pikante smaken, je staat er versteld van wat ze in verschillende landen lekker vinden als ontbijt. Hopelijk ter inspiratie: hier lees je hoe het ontbijt er uit ziet in 8 verschillende landen.

Costa Rica

Costa Ricanen starten de dag gewoonlijk met een overheerlijke combinatie van zoet en hartig: zwarte bonen met rijst en roerei met gebakken banaan. De zoete smaken krijg je door hun puddingachtige ‘natillas’ en van het sap, waarmee het ontbijt wordt weggespoeld. Voedzaam en lekker!

Engeland

Alhoewel deze maaltijd in heel het VK en Ierland populair is, wordt het gewoonlijk aangeduid met “traditioneel Engels ontbijt”, of zelfs “baksel”. De laatstgenoemde term lijkt erg toepasselijk, omdat het bestaat uit gebakken eieren, spek, worstjes, gegrilde tomaten en champignons met daarbij geroosterd brood en een lekker kopje thee. Dat lijkt zwaar op de maag te liggen maar neem van ons aan – dit is HET middel tegen een kater.

Frankrijk

Woonden wij maar in een echte Franse pâtisserie! Van een typisch Frans ontbijt loopt het water je in de mond. Het zou kunnen bestaan uit heerlijk gebak zoals vers stokbrood, croissants, chocoladebroodjes en verschillende soorten boter en jam. Er zit meestal ook fruit bij en wij durven wel te stellen dat een café au lait (koffie met melk) niet mag ontbreken!

Japan

Volgens westerse culturen hoort een traditioneel Japans ontbijt misschien meer bij een ander moment van de dag, zoals de lunch of het avondeten. De Japanners ontbijten gewoonlijk met gekookte rijst, met daar op of in een rauw ei en sojasaus (‘tamago kake gohan’), miso soep, zoetzure groenten (‘tsukemono’), vierkante omeletjes, gemaakt van verschillende rolletjes gekookt ei (‘tamagoyaki’), en sterke Japanse groene thee (‘sencha’). Deze maaltijd is niet te vet, ligt niet te zwaar op de maag en is ongetwijfeld een gezond en uitgebalanceerd begin van de dag.

Canada

Als de Canadezen hun beroemde (en overheerlijke!) ahornstroop bij hun ontbijt achterwege zouden laten, zouden wij echt teleurgesteld zijn, jij niet? Ze gieten het over luchtige pannenkoekjes en knapperig spek. Nou, dat klinkt als een buitengewoon makkelijk en verzadigend ontbijtje.

Duitsland

Het Duitse ontbijt lijkt meer op een persoonlijk buffet, waarmee je verschillende heerlijke smaken kan combineren: broodjes, pretzels, verschillende soorten gedroogd vlees en kaas, en misschien één of twee eitjes. Bovendien zijn rauwe groenten ook gebruikelijk en verschillende soorten jam en honing voor op brood.

Spanje

Je kan ze kopen op de kermis en in themaparken over de hele wereld, maar over de echte Spaanse churros – eigenlijk gefrituurd zoet deeg – doe je geen kaneelsuiker, zoals je in andere landen wel ziet, maar er gaat alleen maar een klein laagje suiker overheen, of helemaal niets. Je eet ze nadat je ze in dikke chocolademelk hebt gedoopt en na een nachtje stappen is dit een geweldig ontbijtje in alle vroegte.

Okee, genoeg hierover. Als je al deze lekkernijen voor je ziet, wordt het nog lastig om niet iedere vijf minuten de koelkast in te duiken, dus voel je niet schuldig als je nu al halverwege de keuken bent – voor ons is dat net zo!

Alhoewel je deze bijzonder lekkere ontbijtmogelijkheden niet bij ieder huishouden of persoon tegenkomt, krijg je er echt wel smakelijke ideetjes van over hoe je iedere ochtend via je smaakpapillen de wereld rond kan reizen! En verder kan je na zo’n uitgebreide mentale reis rond de aardbol gaan plannen, wanneer je op reis kan gaan om de originele recepten te gaan proeven!

Beleef de wereld met ESL

By Julia Hoyas

What do you think?