Reis de wereld rond vanuit huis: de beste virtuele rondleidingen en evenementen

Reizen April 7, 2020

Zullen we eens een positieve gedachte delen tijdens deze moeilijke tijd: hoe dankbaar we zijn voor technologie tijdens quarantaine of zelfafzondering?

Nader bekeken had de term “sociale afstand” meer van toepassing geweest, wanneer COVID-19 in de afgelopen eeuw was uitgebroken. Tegenwoordig zijn we met Facetime, Skype, WhatsApp en allerlei andere rechtstreekse communicatiemiddelen alleen op “fysieke afstand” – een uitermate waardevol voordeel bij wat anders een allesoverheersende situatie zou zijn. Niet dat wij experts zijn op het gebied van psychologie, maar het gevoel dat we onze geliefden kunnen zien en met ze kunnen praten zoveel als we willen doet heel veel voor onze mentale gezondheid.

Ben jij enthousiast over reizen dan heb je nog een andere reden om dankbaar te zijn voor de technologie: je kan de wereld rondreizen zonder van je bank af te komen. Of je nu hard op zoek bent naar geschiedenis, natuur of cultuur, op internet zit je goed!

Hier lees je hoe:

Beroemde pleisterplaatsen

Nu is het de tijd om onderwerpen van je bucketlist te vinken! Droomde je altijd al van het verkennen van Muur van China of van het beklimmen van de Eiffeltoren, dan word je vast heel blij omdat je dit nu kan doen – zonder een duur vliegticket!

De New York Times, AirPanoGoogle, en Panoramas hebben allemaal prachtige rondleidingen gemaakt langs de zeven wereldwonderen. Je wordt meegevoerd naar emblematische plaatsen als de Taj Mahal in India, de eeuwenoude stad Petra of het Colosseum in Rome.

We bevelen je ook van harte aan om een kijkje te nemen in het wereldberoemde Spaanse Alhambra of om te proberen de geheimen te ontsluieren van de raadselen van Paaseiland!

Musea en kunstgalerieën

Cultuurminnaars worden verwend – veel van de beroemdste musea en kunstgalerieën bieden compleet gratis uitstekende virtuele rondleidingen aan door hun gebouwen.

Je kan nu bijvoorbeeld virtueel rondlopen in de Vaticaanse musea zonder dat je je een weg moet banen door drommen mensen. Het Natural History Museum in Londen heeft een indrukwekkende interactieve beleving samengesteld langs hun enorme collectie. Andere online rondleidingen zijn door het Benaki Museum in Athene of het onconventionele Museum van verbroken relaties in LA en Zagreb – al moet je hierover wel even nadenken wanneer je je samen met je partner door de quarantainetijd worstelt!

Ben je op zoek naar kunst, maak dan een reisje naar het Louvre Museum in Parijs en bewonder de unieke werken daar. Fans van moderne kunst kunnen zich vergapen aan de fascinerende stukken die onderdak hebben in het MoMA in New York. Voor meer aan kunst gerelateerde virtuele rondleidingen ga je naar het Museu de Arte de São Paulo, het Rijksmuseum in Amsterdam of naar het Guggenheim Museum in Bilbao, Spanje.

Het buitengebeuren

Die genen die bijzonder zijn gesteld op de natuur kunnen door de afzondering bijzonder geïrriteerd raken. Gelukkig voor hun zijn er allerlei buitengebieden om te bezoeken – en van de kwaliteit van deze virtuele rondleidingen gaat je hart sneller kloppen!

Nationale parken zoals Yosemite, Yellowstone of Mount Rushmore zijn nu via je scherm toegankelijk, en Google heeft uitstekende 360 graden audiovisuele rondleidingen door de  Kenai FjordenHawai’i Vulkanen, Carlsbad Grotten en de Dry Tortugas. Wil je kijken naar de wilde dieren, ga dan naar de Big Five in Afrika of kijken naar walvissen in Noord-Amerika.

Een virtuele wandeltocht is nog een geweldige optie, waarvan je het beste kan genieten op een loopband of tijdens sportoefeningen! Wandel door de Bryce Canyon, of volg de GR20 route op Corsica (de moeilijkste in Europa!) of pak de  Inca route naar Machu Picchu, waarbij je flink zal gaan zweten!

Muziek en live uitvoeringen

Zoals we in de afgelopen paar weken hebben kunnen merken heeft de COVID-19 uitbraak wereldwijd grote uitingen van solidariteit teweeg gebracht en muzikanten waren en zijn hierop geen uitzondering. Misschien keek je al naar Chris Martin van Coldplay met een korte livestream  een paar dagen terug, of naar John Legend die een paar van zijn beste nummers deelde met zijn Instagram volgers.

Steeds meer artiesten haken aan bij de wereldwijde #TogetherAtHome beweging en de shows die zij hun fans voorschotelen zijn over het algemeen echt spontaan. Ons advies: hou de socials van je favoriete muzikanten in de gaten, want ze geven waarschijnlijk regelmatig een paar online concerten.

Wil je meer inspiratie, kijk dan even naar het Rolling Stone’s “In my room” programma, want daar treden zowel artiesten van vroeger als van nu en straks op, vanuit hun huis. Voor een prachtige avond (in, bien sûr), kleed je je natuurlijk mooi aan voor een elegante opera of ballet voorstelling! Wees nou eens niet bang om iets nieuws te proberen, het was nog nooit zo binnen handbereik!

We zeggen niet, dat onze huidige wereldwijde situatie gemakkelijk is, maar zoals je kan merken helpt het om hier doorheen te gaan in het digitale tijdperk in de strijd tegen je claustrofobie! En verder krijgen we zoveel nieuwe bestemmingen in gedachten, waar we naar toe zouden willen gaan als dit alles eenmaal voorbij is! Nog meer ideeën nodig?

Waar gaat mijn reis naar toe?

By Julia Hoyas

What do you think?