Kies voor duurzaam als je Europa gaat verkennen en reis met de trein!

Reizen November 17, 2020

We hebben maar één planeet. Dus wat kunnen we doen om die te behouden voor de generaties na ons? Nou, een van de belangrijkste manieren om effect te sorteren is duurzaam reizen. Groen op reis betekent niet, dat je niets meer van de wereld kan gaan zien! Als het aankomt op je ecologische voetafdruk is reizen met de trein natuurlijk veel beter dan vliegen. En wanneer je ervoor kiest om te wonen, werken of studeren in Europa, dan heb je geluk: een paar van de belangrijkste pleisterplaatsen en mooiste steden van het continent liggen op slechts een paar uur afstand van elkaar met de trein. Hier komen de 5 redenen, waarom je zou moeten kiezen voor de duurzame manier om Europa te gaan bekijken en te reizen met de trein!

Hogesnelheidsspoordiensten

Europa bezit een van de beste hogesnelheidsspoordiensten ter wereld. Zo snel eigenlijk, dat het tussen veel Europese steden vaak handiger is om de trein te pakken dan het vliegtuig! Als je Londen bent, dan schiet de Eurostar je binnen 3 uur naar Parijs of Brussel (om er maar een paar te noemen). Vanuit Parijs kan je een heel eind komen met de flitsende TGV – ga zonnebaden in de Provence binnen iets meer dan 2 uur, leer een beetje Spaans in Barcelona binnen 6 uur, of proef je Zwitserse chocola in Genève in iets meer dan 3 uur! Geniet van tapas in Madrid, spring daarna op de AVE en 2 en een half uur later kan je flamenco dansen in Sevilla. Andere hogesnelheidsspoordiensten die Europese landen verbinden zijn de Thalys, ICE en de prachtige Italiaanse Frecciarossa. Er is geen betere manier om te reizen in Europa!

Verrassend landschap

En dan bedoelen we echt verrassend! De Bernina Express bijvoorbeeld, die door de Zwitserse Alpen rijdt, is zo spectaculair, dat het is benoemd tot Werelderfgoed. De Rauma lijn in Noorwegen rijdt op een spoor langs de rivier de Rauma, langs fjorden, bergen en velden, terwijl het ongelooflijk steile Flåm spoor terecht een van de mooiste treintrajecten ter wereld wordt genoemd. Hou jij meer van sprookjeskastelen, zorg er dan voor dat je de trein pakt over de linkeroever van de Rijn. Die rijdt langs wijngaarden en dromerige kastelen op de toppen van kliffen. Je kan ook de trein nemen die tussen de pastelkleurige dorpjes van het Italiaanse Cique Terre tuft, of het leuke kleine Gele Treintje, dat hoog de Franse Pyreneeën in kronkelt. Eindeloos veel mogelijkheden! Ga voor de trein, de duurzaamste manier van reizen, en je ontdekt de mooiste plaatsen in Europa, buiten de gebaande paden.

Geweldige deals voor jonge mensen en studenten

Studeer je een taal in het buitenland, dan bieden veel spoorvervoerders tarieven aan voor jongelui van 25 jaar of jonger. Je hoeft geen fulltime student te zijn voor deze tarieven, waarmee je vaak tot een derde van de kosten bespaart van de prijs voor een gewoon kaartje. Ben je van plan om uitgebreid op reis te gaan binnen Europa, dan is het de moeite waard om eens te kijken naar een Eurail Jongerenpas, waarmee iedereen van 27 of jonger met korting kan reizen met de trein in 33 landen. Ieder land biedt afzonderlijk pasjes aan voor jonge mensen en studenten, maar die zijn dan uitsluitend geldig voor reizen in dat land. Het is de moeite waard om te even na te gaan welke pas het beste past bij jouw reisplannen.

Ontmoet de plaatselijke bevolking en oefen je taalvaardigheid

Of je nu Engels studeert in Londen of Duits in Berlijn, reizen met de trein is een prachtmanier om  de plaatselijke bevolking te leren kennen en om je taalvaardigheid in praktijk te brengen! Hou in je achterhoofd, dat vooral de plaatselijke bewoners reizen met de train en het is over het algemeen heel makkelijk om een gesprekje aan te knopen met je buurman in de trein. Het is tegenwoordig niet zo makkelijk als in de tijd dat er nog geen smartphones waren, maar de mensen vinden het vaak heel leuk om een tijdje met een nieuweling te praten, speciaal wanneer die oefent in de plaatselijke taal. Probeer het eens! Wedden dat je een paar nieuwe vrienden maakt?

De nachtttrein: de klassieke manier van reizen

Er is iets heel romantisch (en een vleugje Agatha Christie) aan nachttreinen. En in deze meer klimaatbewuste tijden maken de nachttreinen een comeback. In het VK flitst de London-Penzance slaaptrein je comfortabel naar het prachtige Cornwall. Of je gaat op zoek naar de plek waar de kerstman woont en neemt de slaaptrein vanaf Helsinki naar zijn geboorteplaats Roavaniemi! De echte treinliefhebbers moeten eens overwegen om de nachttrein te nemen van Nice naar Moskou – die doet er 2 dagen over, waarmee het de langste nachtreis door Europa is per trein.

We hopen dat je inspiratie hebt gekregen om met de trein door Europa te gaan reizen! Jij draagt je steentje bij aan het behoud van de planeet door te kiezen voor het openbaar vervoer en je ecologische voetafdruk blijft klein. Bovendien kan je je overal vergapen aan de mooiste landschappen en prachtige vergezichten! Je kan de wereld gaan zien – en de aarde redden!

Studeer en reis in het buitenland

By Mary-Ann Gallagher

What do you think?